Tuesday, March 9, 2021

Sudac – The Judge 2014 Recenzija Filma

 

Sudac (2014)
The Judge

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Žanr: Drama
Godina 2014
Redatelj: David Dobkin
Glavne uloge: Robert Downey Jr., Vera Farmiga, Leighton Meester
Trajanje filma : 02:21:00
Datum izlaska : 10. Listopad 2014.Ugledni i poznati advokat, Hank Palmer, vraća se u rodni grad kako bi prisustvovao sahrani svoje majke, no ostaje duže nego što je planirao kako bi branio oca u slučaju gdje je on optužen za ubistvo.

Jedino što je bilo zanimljivo kod ovog filma jeste što glavne ulogu igraju majstori svjetkog kalibra, jedan od najskupljih glumaca sadašnjice, Robert Dowenya Jr. i, glumac poput Clint Eastwooda, Duvall, koji je svoju prvu ulogu ostvario još u ekraniziacije popularne ‘Ubiti pticu rugalicu’ , a što oni sada prikazuju komplicirani odnos oca i sina.

Kritike i nisu baš bile naročito naklonjene ovom filmu, iako se pretpostavljalo da će biti, tako da ni ja nisam bio euforičan nešto kada je film izašao online. I ko što S.N Maca kaže ”u svojoj glavi sam mislila”, tako sam i ja u svojoj glavi mislio da ću biti smoren već nakon prvih pola sata, ali desilo se suprotno. Bio sam zaintrigiran i opušten, a na kraju itekako oduševljen filmom ‘Sudija’, koji nije bio ni trunku dosadan u dva sata i par minuta koliko traje. Iako nam priča svima možda izgleda kao nešto već viđeno i poznato i iako film, priznajem, sadrži nezaobilazne klišee jedne tipične drame o odnosu strogog oca i ponosnog sina, valjda je čar u ovom filmu što je odglumjen savršeno i što je imao humorističnu podlogu na kojoj se bazirao jedan dio svojih dijaloga. Osjetim da ovogodišnje dodjele nagrada, posebno Zlatnih Globusa i Oskara, neće proći bez da ovaj film bude nominiran barem u jednoj kategoriji, a ono što očekujemo su definitivno za performanse, i to pogotovo glavnih zvijezd, Dowenya i Duvalla, doduše, više ovog starijeg Roberta, iako bi ovom mlađem dobro došao jedan. Zašto to? Zato što, bez obzira koliko bio besprijekoran i odličan, uloga Downey Jr. nekako se činila kao miks Šerloka Holmsa i Iron Mana. Ali opet, ko ga ne zna u tim ulogama, ovom u filmu ‘Sudija’ bit će itekako zadovoljan. Zanimljivo je to da je lik sudije trebao tumačiti prvobitno Jack Nicholson, definicija glume, ali on je odlučio još 2010. godine otići u penziju i svoje obećanje da se ne vraća više ispred kamere, još uvijek, nažalost, održava. Njega bi isto bilo zanimljivo gledati u ovom filmu.

IMDb.com ovom filmu daje odličnih 7,6/10 a na Tomatoesima film ima lošijih 46%. Reditelj filma je David Dobkin, koji je uglavnom radio neozbiljnije projkete prije, kao što su ‘Fred Claus’, užasni ‘The Change-Up’, ‘Lovci na djeveruše’, ‘Gospodin Woodcock”, ”Šangajski vitezovi” i ‘Clay Pigeons”. Film je zaradio malo više od 74 miliona dolara na budžet od 50 miliona.

Svako ko se zaželi dobre drame, drame čija se radnja većinom dešava na sudu, dakle, pravno-političke drame, koja je ipak mnogo više od toga jer odlično prikazuje i odnose u obitelji narušene prošloću, pravdu i nepravdu i sistem po kojem rade svi, onda mislim da ste na pravom mjestu jer čitate recenziju pravog filma.

Ocjena:9/10

BOSS LEVEL (2020) Recenzija Filma

Sedam godina nakon režiranja Stretch (2014) - komedije-drame u produkciji Jasona Bluma, koja uključuje...

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma

Adaptirano iz knjige pod naslovom Chasing the Scream: First and Last Days of the...

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU