Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeBiographySufražetkinje - Suffragette 2016 Recenzija Filma

Sufražetkinje – Suffragette 2016 Recenzija Filma

- Advertisement -

Sufražetkinje (2016)
Suffragette

Žanr: Biografski, Drama, Povijesni
Godina 2016
Redatelj: Sarah Gavron
Glavne uloge: Anne-Marie Duff, Grace Stottor, Geoff Bell
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :  4. Veljača 2016.Prikaz razvijanja pokreta koji se borio za prava žena, protiv nemilosrdne žene i naroda punog predrasuda i kako su najzad ostvarili svoja prava.

Pred kraj godine, kad se pojavi bruka filmova, pogotovo onih biografskih i historijskih koji ciljaju na trku za Oskara, bude i dosta promašaja i onih filmova koji ubrzo budu zaboravljeni. U ovom slučaju imamo jedan historijski film zasnovan na činjenicama kojeg svako treba pogledati.

A riječ je o filmu koji priča o tome kako žene nisu imale svoja prava, kako su se borile za njih i kolika im je nepravda nanošena. Priča o pokretu ‘Suffragette’, o snažnim i neustrašivim ženama iz tog pokreta koje su se borile protiv muškaraca, protiv zlostavljanja i diskriminacije da bi izborile svoja prava i mijenjale neke osnovne zakone koji idu na njihovu štetu. Nije ga bilo lako pogledati, priznajem. Ne iz razloga što je bio nezanimljiv, dosadan ili nešto slično – nego jer je bio brutalan, mračan i surov, a s obzirom da je baziran na periodu prije 1. svjetskog rata, dakle na stvarnim događajima, onda sumnjam da će iko ostati ravnodušan na ovo odlično djelo. Iako neki smatraju da je film čista fikcija te da nije predstavio stvarnu situaciju jer su te ‘sufražetkinje’ bile mnogo nasilnije i da su zapostavljale afroameričke žene, svejedno je realistična slika i dobar pogon za razmišljanje o našim majkama, o sestrama i ženama, još ako vam padne na pamet da postoje društva i države u kojima su žena još uvijek obespravljene, porodice u kojima je muškarac vrhovni vođa i koji upravlja životom svoje žene, onda počnete cijeniti neke stvari. Na kraju filma, kod odjavne špice, prikazani su detalji kada i gdje su doneseni neki zakoni vezani za prava žene i onda pomalo tužno izgleda kada vidite da su u Saudijskoj Arabiji žene dobile pravo glasa. Danas je pokret feminizma već stvar prakse i postoji na globalnom nivou, a u nekim situacijama možda ga malo i pretjeruju i tjeraju ”ženu” iz žene, no svejedno prava trebaju biti ista za sve što bi umanjilo bahatost i osjećaj moći kod muškaraca u većini današnjih država trećeg svijeta. Ali opet to je tematika za duže i detaljnije rasprave, a ja sam ukratko iznio svoje mišljenje. Carey Mulligan kojia igra glavnu ulogu, maestralna je doista i zaslužuje barem nominaciju u svojoj kategoriji, a neizostavni su nastopi Helene Carter, Meryl Streep i Anne-Marie Duff. U suštini, mnogo emotivan film koji je na realističan i račan način prikazao dešavanja u svijetu kada je žena malte ne bila kao rob.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,9/10 a na Tomatoesima 73%. Širom svijeta film je zaradio više od 15 miliona dolara. Sarah Gavron je rediteljica filma koja iza sebe ima jedan manje poznat projekat ‘Brick Lane’ i na ovom filmu se očituje njena klimava rediteljska ruka koja je ipak ostvarila zavidan posao.

Film vrijedan svačije pažnje, pomalo mučan za gledanje s nekim scenama koje ostavljaju snažan utisak, ali kao drama koja priča jednu važnu priču – uspio je.

Ocjena:8/10

- Advertisement -