Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaSupernova (2020) Recenzija Filma

Supernova (2020) Recenzija Filma

Svakako, Supernova je bolno nježan i s ljubavlju osmišljen film koji će vjerojatno izvući suze iz publike. Čak i ako to izravno ne kažem, odmah od početka Supernove jasno je da ovo nije normalno putovanje za dvojicu muškaraca. Kao relativno mali film, Supernova maksimalno iskorištava svoje lokacije.
- Advertisement -

Tiho impresivna i potresna, Supernova se ističe kao izlog za glavne uloge Tuccija i Firtha, čak i kada priča ne može baš da im parira.

Sezona nagrada je pred nama, a s njom donosi mnoštvo neovisnih projekata u nadi da će osvojiti malo Oscara. Supernova, intimna drama koju je napisao i režirao Harry Macqueen, zasigurno je u skladu s onim što bi se moglo očekivati od kandidata za nagrade. Naoružana s dva talentirana glumca i pričom koja vuče za srce, Supernova puno radi u svoju korist, posebno kada je riječ o prvoj od te dvije prednosti. Ako se film učini malo tankim, uvelike mu pomažu centralne izvedbe Stanleyja Tuccija i Colina Firtha. Tiho impresivna i potresna, Supernova se ističe kao izlog za glavne uloge Tuccija i Firtha, čak i kada priča ne može baš da im parira.

- Advertisement -

Supernova Filmske Recenzije

Dugogodišnji partneri Sam (Firth) i Tusker (Tucci) usred su putovanja RV-om preko Engleske radi ponovnog posjeta prijateljima i obitelji. Iako je putovanje ispunjeno toplim uspomenama, iza njega stoji tragičniji razlog: Tusker pati od rano začete demencije i stalno se pogoršava. Sam je odlučan da bude s Tuskerom koliko god može, ali Tusker nije ni u kakvoj iluziji da će se njegovo stanje popraviti. Kako se putovanje bliži kraju, par mora odlučiti kako će se suočiti s Tuskerovom bolešću – hoće li biti zajedno ili odvojeno.

Kao relativno mali film, Supernova maksimalno iskorištava svoje lokacije. Engleski krajolici kroz koje prolaze Sam i Tusker su, predvidljivo, prekrasni, što je olakšanje jer se dobar dio filma fokusira na ta valjana brda i blistava jezera. Pa ipak, unatoč širokom otvorenom prostoru, Supernova pametno zadržava intimnost priče držeći Sama i Tuskera u kamp-kućici, držeći ih u neposrednoj blizini kako bi publika zaista mogla osjetiti njihov odnos. Kad se odvaže izvan svog malog mobilnog svijeta, to je u kućama koje se osjećaju malim zahvaljujući bliskom snimanju snimatelja Dicka Popea. Publika je u velikoj mjeri uz Tuskera i Sama tijekom svakog koraka ovog putovanja.

Slika putovanja

Čak i ako to izravno ne kažem, odmah od početka Supernove jasno je da ovo nije normalno putovanje za dvojicu muškaraca. Macqueen djelotvorno nagoviještava Tuskerovu bolest na male načine, kao što je Sam koji sugerira da i sam treba odmor pod krinkom da se i Tusker smiri. Kako Supernova nastavlja, ipak se želi da između para nije bilo baš toliko tišine. U film su već ugrađene emocije samo iz premise, ali Macqueenova želja da Supernova ostane mirna, ostavlja osjećaj da ovi likovi imaju još što reći. Tusker i Sam zajedno su već dvadeset godina, a u ovim ključnim posljednjim danima svaki bi trenutak trebao biti važan.

Tamo gdje bi sama priča mogla posustati, glumci Supernove pohvataju performanse koji nikoga neće iznenaditi ako su slijedili prethodni rad Tuccija i Firtha. To ne znači da njihov rad ovdje nije poseban, samo što su oboje izvrsni glumci. Bliskost između njih dvoje, koja se navodno razvijala tijekom tih dvadeset godina, osjeća se bez napora. Firth na rukavu nosi Samovu ljubav i brigu za Tuskera, briljantno hodajući tankom linijom nekoga tko najsporije promatra osobu do koje im je stalo. U međuvremenu Tucci pronalazi velik uspjeh dovođenjem svog humora Tuskeru, čovjeku koji rijetko pušta ljude da vide koliko se muči. Njegova tiha rezignacija pred njegovom sudbinom je uništena. Zajedno, Firth i Tucci čine nevjerojatno slatki par i Supernova će kroz njih povući emocije publike.

Zaključak:

Svakako, Supernova je bolno nježan i s ljubavlju osmišljen film koji će vjerojatno izvući suze iz publike, posebno one koja iz prve ruke poznaju demenciju. Neke ljude može izgubiti u oskudnosti dijaloga i na kraju kratkom vremenu provedenom sa središnjim parom. Argumentirano, Supernovi ne treba puno više vremena, ali s ovakvim likovima više vremena možda bi bilo lijepo. Ipak, prekrasna kinematografija i savršeno proživljene predstave Tuccija i Firth-a čine ovu ljubavnu priču koja ostavlja utjecaj. Hoće li biti dug ili kratak, u potpunosti ovisi o tome koliko se u njih ulaže. IMDB Ocjena Filma: 6.8/10

Supernova (2020)

Žanr: Drama | Romansa
Godina: 2020
Redatelj: Harry Macqueen
Producent: Harry Macqueen
Glavne uloge: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin, Ian Drysdale, Sarah Woodward, James Dreyfus, Lori Campbell, Julie Hannan
Zemlja: UK
Trajanje filma: 93 min
Datum izlaska: 23.09.2020 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H /
Hrvatska /
Srbija 15.04.2021.

Trailer Filma Supernova:

- Advertisement -
Svakako, Supernova je bolno nježan i s ljubavlju osmišljen film koji će vjerojatno izvući suze iz publike. Čak i ako to izravno ne kažem, odmah od početka Supernove jasno je da ovo nije normalno putovanje za dvojicu muškaraca. Kao relativno mali film, Supernova maksimalno iskorištava svoje lokacije.Supernova (2020) Recenzija Filma