Monday, July 22, 2024

The 33 (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

The 33 (2015)

Žanr: Biography, Drama, History
Godina 2015
Redatelj: Patricia Riggen
Glavne uloge: Antonio Banderas, Rodrigo Santoro, Juliette Binoche
Trajanje filma : 02:07:00
Datum izlaska :  6. Kolovoz 2015.Bazirano na istinitoj priči koja se odvijala u Čileu, gdje su trideset i tri rudara ostala zarobljena unutar rudnika čak šezdeset devet dana.

Nema onog ko nije čuo za ovaj događaj i ovu vijest koja je ujedinila Čile i koja je digla cijeli svijet na noge kada su trideset i tri rudara ostala zarobljena unutar rudnika zbog eksplozije. Kada se neki film bazira na istinitoj priči, osjetim se dužnim da istražim pozadinu priče, pa je tako bilo i sa ovim rudarima. Svi znamo gdje se priča odvijala, da su spašeni svi živi i zdravi i da su pri izlasku na površinu svi nosili naočare da im sunce ne ošteti vid i da su im tek dvije sedmice poslije počeli ubacivati hranu kroz usku cijev koja je vodila do njih. A onda su postali itekako slavni, snimali su reklame, obezbjeđen im je novac za godinu dana bez da išta rade, ali nedugo zatim uslijedila je slava ali bez novca. Mnogima je to smetalo pa su se odali porocima, imali su psihičke smetnje a neki žive kao i prije, možda čak i teže.

Pet godina nakon tih dešavanja, dolazi nam i film sa dosta poznatih glumaca koji po prvi put ekranizira sva dešavanja vezana za rudare, ali ne dotiče se puno njihovih života poslije nesreće. Lično mislim da bi jedan dokumentarac možda, nakon ove nesreće bio dovoljno dostojan svih dešavanja i dovoljno lijepa pomen na ove hrabre i snažne ljude, a konstantno sjećanje na njih makar na ovaj način, dakle putem filma, može im samo naškoditi i vratiti ih u period kada su bili samo slavni, ali ne i bogati, a nama pokazati koliko se izvlači novca iz života prosječnih i običnih ljudi. Ništa mi napamet ne pada pozitivno da može proizići iz ovog filma. Ali stavit ću sad samu pozadinu ”The 33’a na stranu i uzeti u obzir njegove vrline i mane. Lično smatram da nije bio veliki problem iznijeti ovaj film jer sve elemente da ovo bude jedna gledljiva i solidna stvar su već imali. Sada je sve to trebalo ukomponovati sa prihvatljivim početkom, zapletom i krajem. Naravno i uz par poznatih holivudskih imena čisto da sve ima neku težinu. Srećom, u konačnici imamo jednu zanimljivu priču s detaljima koja pokazuje vrijednosti timskog duha, a posebna stvar je sentimentalnost ovog filma i toplina zbog koje prođu trnci kroz tijelo i osjeti se neko unutrašnje zadovoljstvo. To daje pečat čitavom ostvarenju, kao i par epskih trenutaka kroz film, kao npr. ona imaginarna večera koju svi imaju kada jedu čileanske specijalitete i hamburgere a zapravo piju jednu četvrtinu čaše razrijeđenog gulaša. To pokazuje njihovo psihičko stanje u periodu mraka kada su bili izloženi najgorim mogućim uslovima, potrebom za ubistvo i samoubistvo i kanibalizmom. Ali nada je opstala i zato su postali svjetska senzacija i ta senzacija sada ima jedan pristojan film, jednu lijepu odu svemu što ih je snašlo. Najviše vremena je poklonjeno Antoniu Banderasu, ali nije uzalud, jer je dokazao svoj talenat glumeći rudara Maria koji je na neki način bio vođa svojim kolegama. Izvrsni u svojim ulogama su i Rodrigo Santoro i Juliette Binoche, Unatočar par očiglednih nedostataka kod filma kao što su npr. nedoticanje svih likova zarobljenih u rudniku i slaba karaterizacija, ”The 33” je emotivna i inspirativna priča koju bi se trebali pogledati.

Ocjena na IMDb.com mu je 7/10 a na Tomatoesima 42%. Film je širom svijeta zaradio više od 33 miliona dolara. Rediteljica filma je Patricia Riggen koja iza sebe ima filmove poput ‘Girl in Progress’ i ‘La misima luna’.

Vjerujem da film ništa neće promijeniti izuzev osjećajanja gledatelja dok ga gledaju, a ako i u tome uspije, onda je ovo projekat za pohvalu. Solidna priča dostojna nesreće iz 2010te. koju ne bi ste trebali propustiti. Toliko.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave