Saturday, April 10, 2021

The Babadook (2014) Recenzija Filma

The Babadook (2014)

Žanr: Drama, Horror
Godina 2014
Redatelj:   Jennifer Kent
Glavne uloge:     Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :    28 November 2014 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASamohrana majka, ožalošćena nasilnom smrću svoga muža, bori se sa noćnim morama njenog sina koji vjeruje da u njihovoj kući živi čudovište, ali ubrzo počinje i sama otkrivati da je neka mračna sila prati kud god krene.

Već sam par puta istakao da mi je žao što sam postao imun na horore, ali to je činjenica, tako da sam danas najveća cjepidlaka što se tiče ovog žanra.

Ovaj film najavljuju već odavno, kao rijetko dobar horor koji dolazi čak iz Australije. Možda se pojavi grupa skeptičnih, ali nema potrebe jer su nam film predstavili u najbolje svjetlu i mnogi su ga pohvalili, tako da je vaše da se opustite jer tokom gledanja filma vam neće biti baš prijatno i ugodno. Ustvari, zavisi od toga koliko je ko osjetljiv, ali da je u pitanu kvalitetan film, to svakako. Bez obzira što sam ga ja sagledao od početka do kraja, sam samcat, sa pojačanim zvučnicima, da stvorim što više napetosti i mogućnosti prepadanja, nisam se prepao niti jednom, iako se film trudio da u par navrata, ‘bu’ momentima, pridoda svojoj zastrašućujoj atmosferi i neizvjesnoj priči. Ono što je još jedan ogroman plus filmu, svakako su odlični performansi, kako od malog neiskusnog dječaka Noaha Wisemana, tako od Essie Davis, australske glumice, koja zaslužuje makar nominaciju za Oskara za svoj nastup u ovom filmu. Predobro odrađeno. ‘The Babadook’ potvrđuje da drame o obitelji mogu biti horori, a i horori da bi bili strašni i dobri, moraju biti dramatični i imati pozadinu iza sebe.

Ocjena na IMDb.com za ovaj film je odličnih 7,1/10 a na Rotten Tomatoesima nevjerovatnih 96%. Film je van Amerike zaradio više od milion dolara na skroman budžet od 100ak hiljada dolara. Nije sad neka zarada, ali je fina nadoknada. Jennifer Kent je rediteljica filma, a ovo joj je rediteljski debi.

‘The Babadook’ je dokazao da se može podići iznad većine jednostavnom pričom o čudovištu koje živi u dječijim snovima a na kraju se ispostavi da nije zapravo samo san. Odlično je ukomponovao sve elemente, time stvorivši dugo pamtljiv film, koji možda neće leći baš svakome, ali se meni itekako svidio.

Ocjena:8/10

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

Dan za DA – Yes Day (2021) RECENZIJA Filma

Allison (Jennifer Garner - Peppermint, 13 Going on 30 itd.) I njezin suprug Carlos...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU