Thursday, February 25, 2021

The Girl with all the Gifts – Posebna 2016 Recenzija Filma

Posebna (2016)
The Girl with all the Gifts

Žanr: Drama, Horor, Triler
Godina 2016
Redatelj: Colm McCarthy
Glavne uloge: Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine
Trajanje filma : 01:51:00
Datum izlaska :  23. Rujan 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAOdluka festivala u Locarnu poznatog po vrlo Arts ukusu da ovogodišnji film otvaranja bude u potpunom neskladu s reputacijom festivala bila šokantna za mnoge. The Girl with All the Gifts je žanrovski film, zapravo klasični “Young adult” ready-made u obliku distopija s dodatkom zombi-virusa (pardon, gljivične infekcije) što u suštini dobijamo na repertoaru nekoliko puta godišnje.

To je, dakle, derivat dobro poznatih činjenica. The Girl with All the Gifts izgleda kao spoj dva bez sumnje važna britanski post-apokaliptična filma koja su me u svom vremenu ostavila potpuno ravnodušnim ili čak blago iritirala. Jedan od njih je Boileov 28 dana kasnije, kojem se mora priznati kinetika i svježina ideje brzo, okretne i agresivne zombije, ali koji je osim toga ponudio vrlo malo smišljenog, posebno komentare. Drugi je Children of Men Alfonso Cuarrona koji je od strane kritičara dočekan ovacijama, vizualno vrlo atraktivan portret europske post-apokalipse, ali u suštini pretenciozan film koji gotovo ni na koji način ne potkrepljuje stav da govori o nečemu vrlo novom, važnom i mudrom.

The Girl with All the Gifts nešto uzima iz oba filma, kako vizualno tako i po pitanju priče, i njihovu ispražnjenu suštinu provučenu kroz književnu obradu,, a zatim kroz film. To sto je scenarij napisao sam romanopisac koji prethodno nije ostavio značajan trag u svijetu filma znači da je davao napor da se zadrži više ili manje sve sto se nalazi u romanu. A nema izbor veterana televizijskog zanata Colma McCarthija kojima je ovo tek drugi kinematografski film ne ulijeva puno povjerenja s dobrim razlogom. The Girl with All the Gifts djeluje naprosto obrađeno, sa svim poštapalicama na pravim mjestima i potpuno očekivanom vizualizacijom oslanjanja na tako često viđene postupke u drugim filmovima, i nije nimalo nadahnuto.

Glavna junakinja je Melanie (Nana), desetogodišnja djevojka koja odrasta u ćeliji u nekakvom vojnom postrojenju.. Svako jutro ona prolazi kroz isti ritual buđenja, sjeda u invalidska kolica, veze glavu i udove i ide u školu. Jedinu naklonost osjeti prema njenoj učiteljci Helen Justineau (Arterton), intelektualno je stimulira Dr. Caldwell iz istog postrojenja (Close) koja joj daje zagonetke poput “Schrödinger mačka”, dok je strah i trepet narednik Parks (Considine).

Pa, da, Melanie, kao i njeni vršnjaci su pogrdno nazvani “abortusi” uz to i krvožedni zombi željan ljudskog ili bilo kakvog svježeg mesa. Ona je možda karika koja nedostaje za vakcinu koja će spasiti čovječanstvo, a možda i svi ovi klinci samo još jedan korak u evoluciji. U svakom slučaju, kad jednom Melanie uspijeva pobjeći iz postrojenja pod napadom, ona nastavlja put sa učiteljicom, naučnicima i vojnicima …

Likovi odraslih troje profiliranih ljudi u njenom životu su “trope” i tu nema zbora. Razradom glumaca se niko nije pozabavio, a glumci su ostavljeni da se snađu. Gemma Arterton igra empatijsku liniju koju je ranije znala pogoditi, ali ne uspijeva na taj način produbiti karakter lika. Paddy Considine je solidan kao vojnik, u stvari, običan čovjek u vanrednim okolnostima u kojima su mehanizmi odbrane simulacija vlasti i pokušaja humora. Glenn Close je predivno teatralna kao i uvijek kada je uloga pogodi, ali je problem s njom i drugim likovima da se ubace u realan kontekst i sivu zonu između dobra i zla, i takve jednostavne vrste su efikasne ako su karikaturalni. Osim toga, film nemilosrdno troši svoje epizodiste i njihovo svođenje na scenu ili dvije, osim relativno prepoznatljivih britanskih glumaca, žrtva je Anamaria Marinca koju smo pogledali po Rumunjskim filmskim festivalima, koji se sada bori na svaki način da bi postigla međunarodnu karijeru.

Pa, to je lako za ostale likove, ali šta je s Melanie? Ona nam je simpatična s dječjom naivnosti, pronicljivošću i radoznalosti, kao što smo prepoznali hrabrost i lidersko držanje. Ali koji je njen stav o svijetu? Ko je i šta je zapravo, čovjek, zombi ili novi evolutivni oblik i kome je i zašto vjerna? Pitanja o njenom identitetu su vjerojatno ključna za film i vjerojatno su jedini njegov kontekst, ali i dalje ostaje nedorečena.

Džabe onda simbolika u ranoj fazi filma s grčkom mitologijom (Pandorina kutija) i spomenutim misaonim eksperimentom. Džabe i dihotomija između urođenog i naučenog oko čega se sukobljavaju znanstvenica i učiteljica. Naslov je dovoljno smjernica.

Ocjena 6.5/10

 The Girl with All the Gifts (2016) on IMDb

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU