Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaThe Hateful Eight - Mrska osmorka 2015 Recenzija Filma

The Hateful Eight – Mrska osmorka 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Mrska osmorka (2015)
The Hateful Eight

Žanr:  Drama, Komedija, Misterija, Vestern
Godina 2015
Redatelj: Quentin Tarantino
Glavne uloge: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Amber Tamblyn
Trajanje filma : 03:02:00
Datum izlaska :    2015 (USA)Nedugo nakon Građanskog rata u Americi, dvojica lovaca na glave pokušavaju naći sklonište u oluji koja zavija sve u bijelo, no naći će se u središtu igre izdaje i prevare. Hoće li preživjeti?

Imamo li potencijalnog dobitnika nagrade Oskar za najbolji film u godini na isteku? Svakako. Riječ je u dugoočekivanom Tarantinovom filmu, a on sam, dakle Quentin, kreira filmsku historiju i zahvaljujući njemu i njegovom umu, danas imamo neke od najvećih i najznačajnijih filmova. Ova ”Mrska osmorka” ostavlja snažan utisak i čini da skoro tri sata prođu kao petneastak minuta.

Riječ je, ponovo o vestern krvavom trileru, a kad kažem ponovo, očigledno to upućuje na ‘Odbjeglog Đanga’ , predzadnji film Tarantina, koji je izašao krajem 2012. godine i svrstao se na vrh liste najboljih. Ovaj je do sada najdrugačiji, barem što se tiče radnje i scenografije jer skoro čitav film se dešava u kolibi negdje u nekoj nedođiji a sve je zavio snijeg i neko ko ne poznaje ovog majstora i njegove spobonosti pomislio da ispriča priču, pomislio bi: hmmm, pa skoro tri sata filma odvijaju se samo na jednom mjestu; kako to može biti zanimljivo? E pa zanimljivo je, napeto, inteligentno i domišljato, a uz sve to protkano je crnim humorom kojeg samo zna dostaviti ovaj reditelj kroz glumce sa kojima često surađuje. Stilski savršen, ‘The Hateful Eight’ odlično upošljava muzičke stručnjake koji od početka do kraja dostavljaju epske sountrack-e, ali to uopšte nije neobična stvar jer sjetite se samo ”Kill Bill’a i poznate whistle melodije. Druga polovina filma znatno je krvavija i brutalnija, za razliku od prve koja nas uvodi u priču predstavljajući lik po lik, a poznati Tarantinovi dugi dijalozi iznova oduševljavaju i nikada nisu dosadni i nezanimljivi. Kako je kasting savršeno odabran za ovu govori i sama ujednačenost i tačnost koja je i više nego očigledna, pa tako da ne mogu nikoga izdvojiti posebno kod ove ”osmorke” jer svi potvrđuju svoj talenat, od Bruce Derna koji se bukvalno ne miče sa fotelje ali glumi k’o baba, do Samuela L. Jacksona koji skoro da uvijek reprizira jedan te isti lik, ili bar pomalo slične, ali Oskar ne gine Jennifer Jason Leigh koja se maksimalno posvetila ulozi i kada sam ga konačno pogledao, shvatio sam zašto sve pohvale idu posebno njoj. Oskar njoj za sporednu ulogu i Oskar Di Capriju ili Deppu za glavnu ulogu li gasim televizor. Zanimljivo je to da ona uloga koju igra Tim Roth, izgleda kao stvorena za Christopha Waltza, austrijskog glumca, koji je u zadnja dva Tarantinova filma dobio po Oskara ali zbog nekog drugog angažmana nije se mogao vratiti u njegov novi film da ponovo oduva konkurenciju, no i Roth je također fenomenalan i to stvarno mislim. Snimjen u posebnom 75mm formatu, što se tiče tih vizualnih i tehničkih stvari, ja nemam zamjerke osim da ljubiteljima ovog kultnog reditelja i vestern filmova od srca preporučim ovaj film.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8,2/10 a na Tomatoesima zavidnih 76%. S obzirom da još nije izašao u kina, nema podataka o zaradi ali neki smatraju da će ovaj film najslabije proći i to iz dva razloga; slab marketing i trenutna dominacija ‘Star Wars’a. Quentin iza sebe ima mnogobrojne uspješne projekte a ja ću pomenuti neke tipa ‘Kill Bill 1&2”, ‘Reservoir Dogs’, ‘Pakeni šund’, ‘Nemilosrdni Gadovi’, ‘Django Unchained’, ‘Jackie Brown’ itd.

Kada neko zna upakovat maštu, ideju, znanje, posvećenost i trud a ne mahati parama raji ispred očiju i rasipati se i inatiti se filmom kroz efekte, tenička dostignuća i sve što ide uz to(aludira na Osvetnike) onda je to film filmom, a ‘Hateful Eight’ je primjer za to.

Ocjena:8/10

- Advertisement -