Monday, March 1, 2021

The Imitation Game – Igra oponašanja 2014 Recenzija Filma

Igra oponašanja (2014)
The Imitation Game

Žanr: Biografski, Drama, Triler
Godina 2014
Redatelj: Morten Tyldum
Glavne uloge: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Trajanje filma : 01:53:00
Datum izlaska :   21. Studeni 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATokom Drugog svjetsko rata, matematičar Alan Turing pokušava razbiti kod sa svojim kolegama kako bi osvojili rat.

‘Igra oponašanja’ je jedan od daleko najočekivanijih filmova 2014te godine i s razlogom je držao tu titulu jer rijetko nas znaju počastit ovako kvalitetnom mješavinom ratne drame i trilera.

I evo konačno je film procurio online i imao sam tu priliku da ga odgledam u miru jer govorimo o jednom filmu sa komplikovanom tematikom pa mu je dosta važno posvetiti pažnju. I iako sam ga odgledao u komadu, nekako mi se opet čini da ga nisam baš dobro savladao, mislim tu čitavu stvar sa rješavanjem koda enigme, ali poruku koju film šalje i ta strast s kojom je urađen, neporecivi i nenadmašivi su. Prije svega, kupila me priča filma pa sam krenuo u nadi da će čitav film biti propraćen tim nekim misterioznim tonom i predratnom atmosferom u Britaniji koja se jasno mogla osjetiti u čitavom projektu. No sa samim krajem filma ja sam ostao oduševljen ‘Igrom oponašanja’ koja je dokazala da film, iako se bazira na matematici i na rješavanjem kodova, svejedno može imati duboku i snažnu priču, može imati emocije i na kraju dušu, zbog čega je toliko i cijenjen film koji će defnitivno biti jedna od vodećih konkurentskih ostvarenja na nadolazećim dodjelama nagrada. Od peformansa za naježit se koje dolaze od Cumberbatcha i Knightley, jednako je dobar i Good, Mark Strong ali i mladi britanski gulmac Matthew Beard, koji se odlično snašao u ulozi mladog matematičara koji je takođe na velikom gubitku u želji da donese pobjedu svojoj zemlji.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 8,3/10 a na Tomatoesima odličnih 90%. Reditelj filma je Morten Tyldum inače norvšekog porijekla a njegov najpoznatiji film je svakako ‘Headhunters’ koji nije samo obišao Evropu, nego čitav svijet, kao jedan uspješan i dobar film. Film je zaradio preko 71 milion dolara širom svjetskih kina a tek je prije mjesec i po ugledao svjetlo dana.

Odličan spoj djelića ‘Genijalnog Uma’, ‘Šerloka Holmsa’ i ‘Pijaniste’, ovaj film ne ostavlja nikog ravnodušnim jer je uložio tako puno da pravom slikom dostavi život genija Alana Tjuringa i kapa mu dole, jer je uspio u tome.

Ocjena:9/10

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU