Thursday, June 13, 2024

The Little Prince – Mali princ 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Mali princ (2015)
The Little Prince
Žanr: Animirani, Fantazija
Godina: 2015
Redatelj:  Mark Osborne
Glavne uloge:  Riley Osborne, Rachel McAdams, James Franco
Trajanje filma : 01:48:00
Datum izlaska :  29. Srpanj 2015.Mala djevojčicu njena majka priprema za svijet odraslih sve dok malena ne upozna avijatičara koji živi odmah do njih koji će je upoznati sa svijetom gdje je sve moguće, sa svijetom Malog Princa.

Malo je onih neukih koji nisu čuli za klasik od ovog djela, a nama je djeci još u osnovnoj školi ‘Mali princ’ bio obavezna lektira. Koliko je većina djeca odbojna prema knjigama pokazuje i to da nam je ovaj mali žutokosi dječak bio beznačajan, ali tek kad smo odrasli, kad samo nepovratno zakoračili u svijet odraslih, shvatamo poentu njegovog postojanja.

Mnogi su bili puni negativnosti i predrasuda prema ekranizaciji klasika kojeg čitaju djeca a razumiju odrasli. I ja lično bio sam pomalo skeptičan kada sam krenuo sa gledanjem jer sam se pitao: ”zašto ekranizirati nešto što se treba čitati i o čemu treba maštati”, no nema vraćanja unazad, sad je vrijeme da se baziram na samom filmu. Pošto sam dvije, tri noći prije, gledao biografski ‘Straight Outta Compton”, koji je onako surov i težak, dobrodošao mi je jedan animirani filmić čisto da ne donosi sikiranciju i zabrinuto lice tokom gledanja. Ali bez obzira koliko je narativno lijep, ovaj film je jedna nemilosrdna slika stvarnosti, svijeta i sistema u kakvom živimo, i ponovo će djeci biti nejasan, a odrasli će gutati knedlu u grlu kad shvate da su pristali na ono što gledaju, pa tako da je ‘Mali princ’ – za djecu, ali ne bi ga ona trebala gledati sama. Film kombinuje dvije animacije, onu modernu kakvu inače viđamo u animiranim filmovima i ”plastelin” animaciju kako ja to nazivam, jer naravno originalni naziv ne zvuči toliko privlačno. Čuj ”stop-motion”, ali nejse, to ga čini svejedno stvarno unikatnim i jednim od najboljih od ove godine što ćemo dobiti iz ovog žanra. S obzirom da je film originalno iz Francuske, u svrhu bolje adaptacije i razumijevanja urađena je i američka vokalna potpora, ali na ovu pomen se nemojte naježiti, jer je u pitanju maestralno odrađen posao tako da u globalu ‘Mali princ’ iznenađuje pozitivno i donosi mnogo dobrih utisaka. Iako sam mišljenja da je kraj ostao nekako nedorečen i kao da je stalo upola, svejedno mu se može progledati kroz prste. Iskren i nostalgičan, pun srca i boja, nekako živ i vizualno skoro nenadmašiv, ako čitate ovu recenziju kada ste u dilemi šta večeras gledati, onda evo odgovora…

Ocjena na IMDb.com dobrih 7,8/10 a na Tomatoesima odličnih 95%. Mark Osborne je reditelj filma, koji ima iza sebe dvije Oskarove nominacije, a poznat je po filmovima kao što su ‘Kung fu Panda’ i ‘Dropping Out’. Film je van Amerike zaradio više od 60 miliona dolara a u Americi zvanično izlazi tek 2016te.

Smatram da je vrhunac kreativnosti svuda po ovom filmu, jer se da lako osjetiti, kao i svježina kojom odiše i živost, što je rijetka stvar i koju treba nagraditi dobrom ocjenom, zar ne? Ali pošto su nam kroz školovanje govorili da ocjena nije mjerilo znanja, ovdje bi trebalo značiti da ocjena nije mjerilo kvaliteta, ali ako vam ga od srca preporučim?

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave