Tuesday, June 4, 2024

Tri plakata izvan grada – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Tri plakata izvan grada (2017)
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Žanr: Komedija, Krimi, Drama
Godina: 2018
Redatelj: Martin McDonagh
Producent:  Martin McDonagh
Glavni Uloge: Caleb Landry Jones, Woody Harrelson, Abbie Cornish, Sam Rockwell, Peter Dinklage, Kathryn Newton, Frances McDormand. Lucas Hedges, John Hawkes, Kerry Condon, Zeljko Ivanek, Samara Weaving. Clarke Peters, Sandy Martin, Nick Searcy
Zemlja: Engleska, SAD
Trajanje filma: 01:55:00
Datum izlaska: 04.09.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 16 February 2018 (USA)
B i H 22.02.2018
Hrvatska 22.02.2018
Srbija 22.02.2018

 

Majka silovane i ubijene djevojke odlučuje djelovati nakon nekoliko mjeseci neuspjelog pretraživanja policije i omogućava tri poruke za šefa mjesne policije na zakupljenim jumbo plakatima. S ovim hrabrom i neobičnom činom počinje TRI PLAKATA IZVAN GRADA , trećeg dugometražnog filma Martin McDonagha ( Brugg i Seven Psychopaths ). 1 Ali ko god je izvršio ubistvo nije važan. Tri plakata nisu detektivi, već tipična tragikomedija za McDonagh, čije je jezgro najneobičajnija priča ikada pomenuta na ekranu.

Martin McDonagh prvenstveno je poznat kao dramatičar, i nije veliko iznenađenje da nije samo režirao film, već je ponovno napisao scenarij. Sofisticirani dijalozi i ambivalentni likovi temelj su filma, za razliku od Brugg i Seven Psychopaths , međutim, jedan je lik u središtu – to jest Mildred Hayes Frances McDormand . Mildred, nakon sedam mjeseci čekanja na bilo kakav potez da istraže ubojstvo njezine kćeri Angels, više ne osjeća tugu, već uglavnom bijes. I to joj daje moć da uzme situaciju u svoje ruke, iznajmljuju tri velike bilborda na malim cestama iza grada i stavlja neprikladnu poruku policijskom šefu Williama Willoughbyja ( Woody Harrelson ).

Izuzetno crveni bilbordi privlače pažnju lokalnih medija i, u jednom trenutku, ostavljaju utisak na čitav grad. . Willoughby se cijeni i poštuje među građanima, a svi ne odobravaju Mildredovo ponašanje. Neki smatraju da su poruke za oglašavanje napadne, iako to razumiju. Mildred, međutim, nije žena koja brine o drugima. Žena koja bi pogriješila i borila se za pravdu zbog ubijenog djeteta. Pogled Mildreda kao usamljenog junaka koji se bori za pravdu, također podupire muzika Cartera Burwella , pogotovo kada radi s melodijama inspiriranim zapadom. Nadalje, policijska stanica i agencija za reklamne prostore stoje suprotno jedna drugoj preko glavne ulice kao likovi sa zapada koji se pripremaju za završni pucanj (Mildredov stav je policijska stanica, naravno, antagonista).

Glumačka izvedba Frances McDormanda je film. Najverovatniji i impresivni su trenuci bez riječi, kada gledatelj ima sposobnost, pored ljutnje, da u potpunosti percipira Mildredovu bol i kajanje. Nijedan lik u filmu nije čisto crn i Mildred nije iznimka. Willoughby Woody Harrelson radi pored Mildreda ili njegovog podređenog Dixona kao tihog čovjeka. Iako je Mildredinova poruka na oglasnim pločama usmjerena prema njemu, brzo saznamo da između njih nema mržnje, već poštovanje.

Nakon čitanja sinopsisa filma ili gledanja trailera, gledatelj može dobiti dojam da točno zna gdje će biti priča. No, TRI PLAKATA IZVAN GRADA iznenađeni su iznenadnim promjenama raspoloženja i atmosfere, s tragičnim izmjenama s komičnim i apsurdnim, otvaranjem neočekivanih tema i izvrsnim likovima na sceni. Gledatelji, uz Frances McDormand, sjećaju se većinom Sam Rockwella i njegove Diane iz Burana, osobito Peter Dinklagea kao James Lillipuette s Mildredovom slabostima, Lucasa Hedgesa kao Robbieja, brata kojeg je ubio Angely i Woodyjem Harrelsonom kao Willoughbyjem.

Kao što naziv filma sugerira, uloga parcele također igra svoju ulogu. Nakon sedam psihopata , TRI PLAKATA IZVAN GRADA je drugi McDonagh film u SAD-u. Ebbing u Missouriju je izmišljeni gradić okružen prirodom. Ljudi se poznaju, piju u istom baru, a dolazak bilo kojeg stranca čini ih nepovjerljivima. Činjenica da je Mildred jedina osoba nezadovoljna policijskom istragom je još više frustrirajuća. Svi znaju slučaj Angely Hayesa, svi znaju Willoughby, svi znaju rasistički Dixon-a.

 TRI PLAKATA IZVAN GRADA Borba za pravdu

Unatoč karakteru Dixona McDonagha, ne samo da pokazuje rasizam nego je i čovjek eksplozivne i nasilne prirode. To pokazuje, ali ne komentira. Ne dopušta niti osuđuje. Odsutnost odobravanja ili osude ponašanja karaktera (iznimka može biti monolog krivnje koji Mildred oštro daje lokalnom katoličkom svećeniku), njihova ambivalentnost, nepošteni humor i nasilje tipični su za McDonaghov rukopis, koji ima tendenciju podijeliti gledatelje.

TRI PLAKATA IZVAN GRADA čini većinu najnovijih filmova autora, uglavnom zbog njihovih tema. Glavna stvar, borba za pravdu, je gledatelj i emocionalno zahvalna stvar, posebno kada se radi o roditeljima koji se bore za svoje dijete. Lakše je razumjeti i suosjećati s likovima koji pokušavaju riješiti gubitak bliske osobe i uzeti situaciju u svoje ruke, nego suosjećati na primjer, s dvoje ubojica, kao što je to bio slučaj u Brugesu .

McDonagh se malo vraća u smislu eksplicitnog i / ili stiliziranog nasilja. Gledatelj s crnom i bijelom vizijom svijeta, očekujući pobjedu nad zlom i pozitivne brojke nad negativnim, vjerojatno će biti razočarani. Svijet Ebbinga je složen, McDonagh ga ne pojednostavljuje i ne naglašava, pa je ukupni izgled filma dvosmislen i kraj otvoren. Međutim, gledatelj, koji je ponekad frustriran iz našeg svijeta punog nepravde, nasilja, ubojstva, rasizma i seksizma, kao i Mildred, ima potrebu da uradi nešto po tom pitanju (ili je to barem pokušati), u kino-kvalitetu filmsko iskustvo čeka.

Ocjena Filma: 3,5/5

IMDB OCjena Filma: 8,3/10

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave