Sunday, May 19, 2024

Tuga i slava – Pain & Glory (2019) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Postoji prikladno šarmantan nastup debitanta Asier Flores u ulozi mladog Salvadora i Nore Navas kao Mercedesa, Salvadorovog pomoćnika, pokazuje koliko je ona utjecala na njegovo blagostanje i njegove priče. Penelope Cruz naglašava napetost i nevolju stavljenu nad Jacintu.
- Advertisement -

Tuga i slava (2019)
Pain & Glory

Žanr: Drama
Godina: 2019
Redatelj: Pedro Almodóvar
Producent: Pedro Almodóvar
Glavne uloge Glumci: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia, Cecilia Roth
Zemlja: Španija
Trajanje filma: 01:36:00
Datum izlaska: 17.05.2019 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 28.11.2019.
Hrvatska 28.11.2019.
Srbija 24.11.2019.

I Pedro Almodóvar i Martin Scorsese trpe katoličku krivnju. Odgajani su u Španjolskoj i SAD-u, a katolički ih odgoj u početku usmjerio prema svećenstvu. Dok su oni mudro postali filmski tvorci i majstori svog zanata, njihova odvojenost od vjerskog odgoja i dalje ostaje središnja točka njihovog rada. Mnogi Scorseseovi filmovi istraživali su složene binarne podatke između muškaraca sukobljenih zbog njihove talijanske baštine, uključujući njihovu vjeru i njihove nasilne zločine.

Almodóvar, otvoreno gay čovjek kojeg je odgajala njegova majka, u svojim je filmovima istraživao poteškoće seksualnosti, zategnute obiteljske veze i katoličko obrazovanje. Kreativne slobode korištene za pregled ovih složenih predmeta dopustile su kulturni preokret u Madridu 1980-ih. Almodóvar je tamo stanovao rano u filmskoj karijeri. Istraživanje katoličke krivice obitava na području Pain i Glory . To je film koji ima koristi od toga što ima manje opresivnost od karakteristika s kojima se Almodóvar najčešće suočava.

Pain koristi transparentne usporedbe s Almodóvarevim životom i izmišlja ključne detalje priče. Antonio Banderas kanalizira Almodovara igrajući Salvadora, depresivnog filmaša koji pati od problema sa kralježnicom i drugih fizičkih trauma. Njegove bolesti onemogućavaju kreativno nadahnuće. Na njegovo propadanje utječe i unošenje heroina. Almodóvar je izjavio da se usprkos kraju madridske diktature opirao uporabi droge tijekom naknadne kulturne revolucije.

Tuga i slava Filmske Recenzije

Ovisnost o Salvadoru započinje nakon što se ponovno ujedini s Albertom (Asier Etxeandia). Muškarci su iskusili ispadanje prije nekoliko godina, jer Salvador nije volio njegov nastup u Saboru, filmu koji su snimili zajedno. Igraju se s idejom da ponovno posjete Sabor i započnu novi projekt ako mogu riješiti svoje razlike. U međuvremenu, Pain se prepliće s flashbekovima u djetinjstvo Salvadora.

Kao dječak (Asier Flores), Salvador i njegova majka Jacinta (Penelope Cruz) žive skromnim životom na selu i zajedno se useljavaju u špilju. Međutim, Salvador je zabrinut zbog upustva u svećeništvo. Boji se da će to izgubiti njegov dar pisanja, koji istražuje pomažući Eduardu (Cesar Vicente) u njegovoj pismenosti dok ispunjava kućanske poslove. Teme priče se preklapaju dok Salvador tokom današnjeg dana rješava pitanja svog djetinjstva i njegove krivice.

Almodóvarovi oskudni stilski izbori dočaraju Salvadorinu traumu i osobnu razlučivost. Jedan primjer je odabrana uporaba osnovnih boja. Almodóvar namjerno koristi kontrolirane položaje crvene boje u cijelom stanu Salvadora. Značajne crvene mrlje sugeriraju prolazne bljeskove nadahnuća unutar njega, koji su nedostupni. Također predstavlja potisnute osjećaje strasti iz prošlosti koje još uvijek gaji.

Vremenska linija filma

Usporedba slika nadalje podvlači Salvadorovu unutarnju traumu. Film se otvara presjecanjem između dvije vremenske linije. Kao odrasla osoba Salvador je fotografiran kako pluta sam u bazenu za oporavak. Plava paleta odražava njegovu melankoliju i usamljenost. Prizor se urezao u sjećanje na to da je Jacinta prala odjeću u rijeci. Prirodna rasvjeta i ljepota korita ulivaju optimizam Salvadorinog djetinjstva i ljubav prema njegovoj majci. Sastavljanje vremenskih rokova nadahnjuje treći element: potrebu da se riješe prošlih žaljenja koja ometaju njegovo tijelo i kreativnost kao odraslih osoba.

Bol je dodatno obogaćena simetrijom nacrtanom između stvarnog života i kina. U jednom trenutku, Salvadorin glas govori da je “kino djetinjstva mirisalo na mok, jasmin i ljetni povjetarac”. Poetični jezik dijaloga rezultira različitim bogatstvima Salvadorinog života: neugodnošću, ljepotom i nepredvidivošću. Usporedba odjekuje i kroz ženske likove filma.

Salvador

Salvador kaže da je kao dijete želio spasiti žene s ekrana, uključujući Marilyn Monroe i Natalie Wood. Trauma se rješava pametnom rezolucijom koja uključuje Salvadorinu majku i očuvanje njezina sjećanja. Nadalje, Pain namjerno koristi slučajnosti i organske pomake između različitih filmskih žanrova, uključujući komediju, film o drogama, romantiku, obiteljsku tragediju i bolničku melodramu. Efekt je da se Salvadorin život sve više isprepliće s kinom, što je ideja ostvarena zaključkom filma.

Na drugom gledanju imao sam bolje razumijevanje njegovih suptilnosti i veće uvažavanje u izvedbama. Ono što dalje razlikuje bol je to što je oslobođen brutalnosti nekih drugih Almodóvarovih filmova. Na primjer, Skin In Live In (2011) je učinkovit i uznemirujući, ali njegov je tretman također neodoljiv. Almodóvarov uspon smjer čini bol bez napora. Istražuje sukobljena raspoloženja i tonove ne zadržavajući se na teškim temama, poput ozljeda i ovisnosti o drogama. Naslov filma primjereno opisuje uravnotežene emocionalne registre koje stvara.

Tuga i slava Zaključak:

Nastupi su jednoliko jaki, uključujući prikaz najboljeg Antonija Banderasa. Ne samo da liči na Almodóvara, već je i stariji i razbijeniji, on također temeljito utjelovljuje Salvadorin fizički iscrpljen odnos. Ali kad se njegova bogatstva okrenu vezama, oživljava ga ljubav drugih. Oduševljenje koje Banderas pokazuje kad se Salvador ponovno ujedini s Federicom (Leonardo Sbaraglia), čovjekom kojeg je volio u Madridu, humanizira stalno raspoloženo raspoloženje filma. Ugodno pokazuje kako Almodóvar odustaje od muškosti u španjolskoj kulturi.

Postoji prikladno šarmantan nastup debitanta Asier Flores u ulozi mladog Salvadora i Nore Navas kao Mercedesa, Salvadorovog pomoćnika, pokazuje koliko je ona utjecala na njegovo blagostanje i njegove priče. Penelope Cruz naglašava napetost i nevolju stavljenu nad Jacintu kad je prisiljena živjeti u pećini u nedostatku Salvadorinog oca. Asier Etxeandia donosi strast, humor i energiju Albertu koji mora oprostiti Salvadoru zbog prošlih kajanja i vješto sudjelovati u novoj obećavajućoj ulozi. Glumci i smjer, osobito klasna raspoloženja, film čine vrijednim nekoliko gledanja. IMDB Ocjena Filma: 7/10

Tuga i slava Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Postoji prikladno šarmantan nastup debitanta Asier Flores u ulozi mladog Salvadora i Nore Navas kao Mercedesa, Salvadorovog pomoćnika, pokazuje koliko je ona utjecala na njegovo blagostanje i njegove priče. Penelope Cruz naglašava napetost i nevolju stavljenu nad Jacintu.Tuga i slava - Pain & Glory (2019) Recenzija Filma