Tuesday, May 21, 2024

U mrtvom kutu – Blindspotting (2018) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

U mrtvom kutu - Blindspotting (2018) Zaključno, Blindspotting je moćan i nezaboravan. To je definitivno drama koja nije zabranjena od 2018. godine. Te je, također, s vremena na vrijeme i nezgodna, pa čak i smiješna proslava života bez obzira tko ste ili gdje živite.
- Advertisement -

U mrtvom kutu (2018)
Blindspotting

Žanr: Komedija | Drama
Godina: 2018
Redatelj: Carlos López Estrada
Producent: Rafael Casal, Daveed Diggs
Glavne uloge: Daveed Diggs, Rafael Casal, Janina Gavankar, Jasmine Cephas Jones, Ethan Embry, Tisha Campbell-Martin. Utkarsh Ambudkar, Kevin Carroll, Nyambi Nyambi, Jon Chaffin, Wayne Knight, Margo Hall, Ziggy Baitinger, Travis Parker, Lance Holloway
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 01:35:00
Datum izlaska: 19.06.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 30.08.2018.
Hrvatska 30.08.2018.
Srbija 30.08.2018.

 

U mrtvom kutu Filmska Recenzija

U mrtvom kutu je dramski film koji će definitivno biti opisan kao suvremen i relevantan. To je jedan od onih filmova koji su postavljeni u stvarnom živoru i imaju iste vrste pitanja koja su na umu mnogim običnim ljudima. U ovom slučaju, to se dešava u Oaklandu u Kaliforniji, gradu koji u očima mnogih obuhvaća veliki dio populacije u niskim socioekonomskim klasama i manji dio s relativno bogatim stanovnicima. To je također grad koji se mijenja, s vanjskim bogatstvom koje se kreće da bi proslavilo mjesto. Iako to zvuči lijepo, još uvijek postoji ozbiljan problem koji je posljednjih godina udario afričko-američke zajednice diljem Sjedinjenih Država: pucanje u nenauružane crne ljude od strane bijelih policajaca. Blindspotting stavlja sve ovo zajedno što pruža fascinantnu pozadinu za priču.

Glavni likovi su dvojica muškaraca koji su se poznavali u West Oaklandu od djetinjstva. Collin, kojeg glumi Daveed Diggs, crni je čovjek koji je osuđenik, ali je dobio priliku da se otkupi, u obliku jednogodišnjeg probnog rada tijekom kojeg se mora pridržavati zahtjeva kao što je stalno zapošljavanje i 11 PM policijski sat. Miles, kojeg glumi Rafael Casal, bijelac je, ali je usvojio kulturu i jezik ulice toliko da se dobro uklapa u crnom getu. Iako ću to još malo razraditi, ali to ću za sada reći. Dvije zvijezde ovdje donose nevjerojatne nastupe i doista oživljavaju svoje likove. Oh, i oni su također napisali scenarij, što je fantastično.

Priča o svakodnevnom životu

Priča u U mrtvom kutu uglavnom se odnosi samo na svakodnevni život u Oaklandu, koja se dogodila tijekom Kolinova posljednja tri dana uvjetne osude. I Collin i Miles rade kao zaposlenici pokretnoj tvrtki, reagirajući na zahtjeve za premještanjem namještaja iz jedne kuće u drugu. U međuvremenu, Miles živi sa svojim značajnim drugom, crnkinjom koja je majka njihovog biracijalnog djeteta, a Collin malo vremena provodi s bivšom djevojkom indijskog podrijetla. Postoje i segmenti koji uključuju Collin koji trči da vježba, party na koji Collin i Miles odu, te zabavni dio s Milesom koji stvara scenu u kozmetičkom salonu. Kroz sve to, akcije i dijalog su sve prirodni i nešto s čime se možemo povezati.

Značenje naslova ovog filma izravno je objašnjeno negdje tokom druge polovine. Tako je lijepo napisano da to ovdje neću pokvariti. Pa ipak, možete ranije shvatiti da je u početku slijedila ključna scena. Dok vozi se kući s posla kasno noću, Collin svjedoči crncu koji bježi od bijelog policajca i kako policajac puca dok je crnac bio nenaoružan i još uvijek u bijegu. Žrtva je prikazana u bočnom zrcalu Collinovog vozila, na mjestu koje bi bilo slijepo mjesto za mnoge vozače.

U međuvremenu, časnik je ispalio iz pištolja dok je stajao ravno ispred vrata na vozačevoj strani, a ne shvaća da ima svjedok dok se potpuno ne okreće glavom na lijevu stranu i vidi Collina. Pored toga što je glavni element parcele, ova je situacija metafora za temu ovog filma: pogledati ljude pod uglom drugačije od onog na koji ste navikli da vam mogu otvoriti oči, a na kraju i vaše srce i um.

Rasni Stereotipi

To se uklapa s prekrasnim načinom na koji film obrađuje rasne stereotipe. Gotovo ih baca kroz prozor. Zapravo, trebam to ispraviti. Ono što ovaj film čini jeste premješta te rasne stereotipe na druge rasne skupine, kako bi pokazao da su ljudi više slični nego što se može vidjeti. Ne govorim samo o tome da je Miles bijeli glumac koji se ponaša kao crnac koji je odrastao u kapuljači, ili kako svi crni likovi ne govore ili djeluju kao da dolaze iz geta. Također govorim o nezaboravnoj sceni s indijanskim momkom koji govori o getu. Scena je sjajna ne samo zbog toga koliko je zanimljivo slušati ga, nego i kako taj lik govori o priči koja je privukla važnu ulogu i na Collin i Miles.

Dok je ta scena zasigurno jedna od najboljih u filmu, još uvijek je to jedna od najboljih: klimatska scena na kojoj se Collin konačno suočava s problemom nenaoružanog crnca kojeg je ubio bijeli policajac. Neću otkriti detalje, ali recimo da je sjajno iz dva razloga. Jedna, postava je kreativna i originalna, onaj koji zamišljam da amaterski scenarist nije vjerovatan. Dva, izvršenje uključuje emocionalnu izvedbu u vašem licu od Daveed Diggsa kao Milesa. Ovo je scena u kojoj ste prisiljeni vidjeti njegove živopisne tjelesne i izraze lica i čuti riječi koje on isporučuje s intenzitetom. Iskreno, ovaj glumac zaslužuje barem biti nominiran za, ako ne i osvojiti, vrhunske glumačke nagrade. Isto vrijedi i za jednako vatrenog Rafaela Casala i Milesa tokom ostatka filma.

Zaključak

U mrtvom kutu je moćan i nezaboravan. To je definitivno drama koja nije zabranjena od 2018. godine. Te je, također, s vremena na vrijeme i nezgodna. Čak i smiješna proslava života bez obzira tko ste ili gdje živite. Odgovarajući na ono što sam rekao ranije. Ovo je film koji će vam najprije otvoriti oči, a zatim otvoriti srce i um. Ja ću čak ići toliko daleko da kažem da je to veliki film. O urbanoj Americi i običnim ljudima koji žive u njoj. Vjeruj mi. Gledanje Blindspotting pomoći će vam da ih cijenite. IMDB OCJENA7.8/10

 

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

U mrtvom kutu - Blindspotting (2018) Zaključno, Blindspotting je moćan i nezaboravan. To je definitivno drama koja nije zabranjena od 2018. godine. Te je, također, s vremena na vrijeme i nezgodna, pa čak i smiješna proslava života bez obzira tko ste ili gdje živite.U mrtvom kutu - Blindspotting (2018) Recenzija Filma