Friday, July 19, 2024

Ubojstvo u Orient Expressu – Murder on the Orient Express 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Ubojstvo u Orient Expressu (2017)
Murder on the Orient Express

Žanr: Drama, Kriminalistički, Misterija
Godina: 2017
Redatelj: Kenneth Branagh
Producent: Agatha Christie, Michael Green
Glavne uloge: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley
Trajanje filma: 01:54:00
Datum izlaska: 02.11.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 10 November 2017 (USA)
B i H 09.11.2017.
Hrvatska 09.11.2017.
Srbija 09.11.2017.

Svi znaju najpoznatijeg detektiva na svijetu Hercule Poirota. On je na odmoru, ali on je pozvan u London, i nema drugog izbora nego uhvatiti vlak u posljednjem trenutku. Tako se događa da je poznati belgijski detektiv na orbiti Express. Ovdje susreće čudnu skupinu ljudi. Nakon dana putovanja, međutim, dolazi do nesreće i vlak se zaustavlja pod driftom noći. Ali usred te sudbonosne noći, jedan putnik je brutalno ubijen. Samo da Poirot otkrije ubojicu, a osumnjičeni su svi i nitko.

Nova filmska prilagodba najpoznatije detektivske priče o Agatha Christie pripremio nam je redatelj Kenneth Branagh. Njegovo najpoznatije djelo uključuje film Thor Superhero. Kao redatelj, Branagh je cijenjen i njegova su djela uvijek kvalitetna, a to vrijedi i za UBOJSTVO U ORIENT EXPRESSU. Ravnatelj i scenarist nisu dobri. Branagh je zadržao duh u kojem se događaju Christiejevi radovi, a ipak je stavio nešto novo u nju, nešto što je iznenađujuće radilo i nije se miješalo u ono što bi moglo izgledati. Slika je šarena, likovi su šareni i povodljivi, na prvi pogled tako su malo izbačeni iz cijele priče. Osim toga, Branagh se kladio na nekoliko poznatih lica koje je uzeo u ulogama pored Poirot, i to se isplatilo.

Prilagodba detektivske priče

Glumac je stvarno jak i živopisan ovdje. U ulogama osumnjičenika vidjet ćemo zvijezde kao što su Judi Dench , Olivia Coleman, Penelope Cruz , Michelle Pfeiffer , Johnny Depp , Daisy Ridley , Josh Gad , Leslie Odom Jr., Derek Jacobi, Willem Dafoe i Balet Star Sergei Polunin. Niti jedan glumac se ne ističe, ali istovremeno svaka se uloga ističe na svoj način i ima dovoljno mjesta za likove i njihove predstavnike. Osim toga, glumci se međusobno nadopunjuju i zadovoljstvo je vidjeti toliko poznatih lica zajedno na filmskom ekranu. Kenneth Branagh je preuzeo ulogu ikonastog detektiva.

Ovo je još jedna od mnogih verzija poznatog belgijskog detektiva, od kojih su jedni od najpoznatijih izvođača David Suchet i Peter Ustinov. Prvi je bez ikakve sumnje najslikovitiji, a mnogi će se, pod imenom Hercule Poirot, predstaviti njemu i nikome drugome. Suchet je popularizirao lik i identificirao se s njom, pa je teško zamisliti nekog drugog u ovoj ulozi. Ne može se reći da je Branaghovo izvođenja bilo nešto loša, ali svakako bi to bilo bolje s Suchet. S glumcem gledano, Branagh je igrao solidno, pa čak i francuski naglasak je dobar, ali ono što jasno utječe na ukupni dojam je prilično slaba maska. Siva kosa i užasavajuće brkove ne uklapaju se s malim detektivom.

Ali ono što ćemo čuti je i prepoznatljiva glazbena pratnja koja ide cijelim putem kroz triler kriminala. Agatha Christie je prethodna televizijska adaptacija također poznata po svojim neodoljivim pjesmama. Čak i ovdje, stvaratelji, naime skladatelj Patrick Doyle, uspjeli su sastaviti osebujni jingle koji se pojavljuje u pojedinim dijelovima priče i prikladno nadopunjuje cjelokupnu atmosferu filma. Vrijedno je spomenuti i pjesmu na završnim naslovima, koju daje glumica Michelle Pfeiffer.

Izmješani osjećaji publike

Nakon pregleda Branaghove inačice Orient Expressa, publika će vjerojatno imati mješovite osjećaje, pogotovo ako je ljubitelj Agathe Christie. Nema šanse izbjeći usporedbu sa Suhetom, a razlika je ogromna. Možda bi usporedba trebala biti stavljena na stranu, ali su dvije vrlo različite verzije, od kojih je svaka inače osebujna i ističe se u drugim trenucima. Suchetem je samo klasik. Branaghova verzija je modernija, vizualno sofisticirana. Šarene pompozni prizori naglašavaju ton cijele priče. Zvijezde glumci također pomažu, bez kojih to ne bi bilo to . Glumci u sekundarnim ulogama često opsjedaju Branaghov Poirot. I ovo je malo problematično u sebi, ukratko, ovo nije omiljeni belgijski detektiv na kojeg smo navikli. To je promjena, nažalost na gore, nedostatka elegancije i pretjerivanja koju Poirot insistira, a da ne spominjem masku koja nikada nije uspjela. Osim toga, Ubojstvo na Orient Expressu je dobro obavljen filmski rad. Pitanje je, međutim, postoji li potreba da se pojavi nova verzija Poirotova. Ne, nije bilo, ali Branagh je imao svoj san. S druge strane, to može poslužiti kao uvod u novu generaciju triler Agatha Christie, i to sigurno ne boli.

Ocjena Filma: 2,5/5

IMDB Ocjena Filma:  Murder on the Orient Express (2017) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave