Monday, July 1, 2024

Uz more – By the Sea 2015 Recenzije Filma

Share

- Advertisement -

 

Uz more (2015)
By the Sea

 

Žanr: Drama, Romantika
Godina 2015
Redatelj: Angelina Jolie
Glavne uloge: Brad Pitt, Angelina Jolie, Mélanie Laurent
Trajanje filma : 01:38:00
Datum izlaska :  13. Studeni 2015.Radnja smještena krajem sedamdesetih kada na jug Francuske na obalu mora dolaze Vanessa i njen suprug Roland koji radi na novom romanu i kada između njih isplivaju sve neizrečene stvari.

Riječ je o trećem pucnju Angeline Jolie u rediteljsko nebo. Jednom vrlo neuspješno, prema kritičarima i većinskom dijelu publike, drugi put relativno uspješno i sada… pa još ne znam kako da okarakterišem ovaj film.

Supružnici Vanessa i Roland dolaze na neki francuski morski gradić. On je pisac i treba mu inspiracije, a ona je bivša plesačica, međutim ovo putovanje izrodit će između njih neke nove stvari, nove svađe, ljubavi i mržnje. Naizgled romantična dramica koja priča priču o rješavanju glavnih problema u vezi, o prevazilaženju ljubomore i zavisti i o povjerenju. Naizgled samo, ali isto kao što su vam se vrtjeli upitnici iznad glave nakon što ste odgledali ‘Interstellar’, vjerovatno će vam se vrtiti upitnici iznad glave kada je riječ o novom rediteljskom poduhvatu Angeline Jolie koju volim i cijenim i kao glumicu i osobu. Vrtit će se upitnici ali u negativnom smislu. Mnogima vjerovatno dođe da uhvate Jolievu za ramena i protresu je i da je upitaju: ”šta si pobogu htjela s ovim filmom?”. Vjerovatno je imala zacrtanu neku slojevitu dramu sa jasnom poukom koja bi mnoge zaintrigirala ali skoro dva sata francuskog juga će nas više tjerati da zijevamo nego da uživamo. Na stranu idu performansi i to oni odlični koje je uspio iznjedriti ovaj film, ali to nije dovoljno da ga digne sa dna, da obriše prašinu sa imena jer vjerovatno je već do sada zaboravljeno ostvarenje koje se nije smjelo ni dogoditi. Zaboravljeno ali svi će ga se sjećati kao loš pokušaj da Jolieva bude u utrci za Oskara jer to joj je očigledno cilj no njena neiskusna rediteljska ruka i nerazvijen stil trebat će još dorade, još iskustva da danas sutra stane rame uz rame s nekim velikim rediteljskim umovima.

Na IMDb.com ocjena mu je slabih 5,3/10 a na Tomatoesima malih 31%. Film je koštao 10 miliona dolara a zaradio malo više od 2. Jolie iza sebe ima jedan, kao što sam već rekao, relativno uspješan projekat ”Unbroken” te jedan nama itekako poznat, ”In the Land of Blood and Honey”.

U suštini, ‘By the Sea’ nije najgore iz opusa rada ove glumice/reditelje/humanitarke ali sa ovako jednostavnom pričom mogla je učiniti itekakav posao – imala je francusku obalu, imala je svog muža uz sebe i imala odličnu francusku glumicu Melaine Laurent, ali ona je izabrala da krene putem melodrama, statičnosti i zato je zalutala. Ne kreći stranputicom Angie.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave