Sunday, June 30, 2024

Velike oči – Big Eyes 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Velike oči (2014)
Big Eyes

Žanr: Biografski, Drama
Godina 2014
Redatelj: Tim Burton
Glavne uloge: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska :   25. Prosinac 2014.Drama o Margaret Keane i njenom uspjehu koji je počeo u pedesetim godinama i o njenom mužu koji je uzimao zasluge za sve njene kreacije.

Nešto što je od samog trejlera postalo moj predmet isčekivanja s nestrpljenjem i, vjerovatno što sam dugo čekao, trebalo mu je ovako dugo da procuri online a još u decembru 2014te je ugledao svjetlo dana u SAD-u.

Nakon vrlo neuspješnog ‘Dark Shadows’, gdje je uzalud protraćio dobru priču i talenat svih glumaca i nakon ‘nesigurnog’ uspjeha sa ‘Frankenweenie’m, Tim Burton je sada igrao na sigurnu kartu i vratio se biografskoj drami sa intrigantnom tematikom kako bi se očešao makar o jedan Oskarčić, s obzirom da je film izašao pred tu sezonu. A razlog za očajničkim ‘očešavanjem’ o Oskara je čisto da ga ne zaboravimo, ni njega ni njegovu kvalitetu, jer obično onaj ko započne loš, svejedno kao glumac(Nicolas Cage) ili kao reditelj(Ridley Scott), taj niz i nastavi. No iako se nije dokopao ni jednog zlatnog kipića, Tim Burton je svejedno napravio jedan izuzetan film koji svakako vrijedi pogledati. Osim što je zanimljiv i intrigantan, donosi odlične performanse koji zaslužuju svaku pohvalu. Iako je nekako mirnom rukom snimao ovu biografsku dramu, ne možemo a da ne primijetimo njega u filmu i njegov stil, što je meni za svaku pohvalu jer je jedan od rijetkih koji već tri-četiri desetljeća snima onako kako on voli. Radnja se vrti oko poznate umjetnice koja je zaslužna za hiljade portreta sa velikim očima koja je i dan danas živa i dan danas slika i o njenom bivšem mužu koji je preminuo 2000te a koji je uzimao zasluge za njen rad sve dok je ona odlučila da prekine farsu i obrati se javnosti. Sam ishod filma je neočekivan i vrlo dobar, tako da je Burton ovoga puta odradio nešto malo van svoje ‘svakodnevnice’ i nešto što je potvrdilo njegovu kvalitetu ali ne i nužno mu garantovalo svjetlu budućnost s filmovima, osim ako se ne vrati onome što ga i proslavilo, dakle nešto poput ‘Bubimira’.Svi smo svjesni, odnosno oni koji prate radove poznatih reditelja, koliko se oni posvete detaljima u filmu. Burton je jedan od onih koji ništa ne prepušta slučaju i svoju scenografiju i kostimografiju čini izuzetnima. A na meni je još samo da vam toplo preporučim ‘Velike oči’, prije svega zbog činjenice da je zanimljiv, a onda sve ostalo.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7/10 a na Tomatoesima simbolinih 70%. Zarada govori koliko ovaj film nije odjeknuo kako je zamišljeno jer je zaradio tek 24 miliona dolara širom svijeta a ja lično mislim da je zaslužio veću pažnju. Burton iza sebe, pored gore navedenih filmova, ima i naslove poput ‘Corpse Bride’, ‘Edvard Škaroruki’, ‘Ed Wood’, ‘Planet majmuna’, ‘Mars napada’, ‘Alisa u zemlji čuda’, ‘Velika riba’, ‘Đavolji brijač Flet Streeta’, ‘Sanjiva dolina’, ‘Čarlie i tvornica čokolade’, ‘Batman’ i ‘Batman se vraća’. I da, Adams je osvojila Globus za svoju ulogu, Waltz nominaciju a Lana Del Rey takođe nominaciju za pjesmu u filmu.

‘Big Eyes’ nije dobio svu potrebnu pažnju, ali mislim da zaslužuje vašu jer je moju držao tokom nešto više od sat i po. Iznenađen sam činjenicom a i oduševljen time što je jedan biografski film uspio da bude zanimljiv, intrigantna, stilski osjećajan, provokativan a u isto vrijeme pravi osvježavajući pogled na svijet umjetnosti.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave