Monday, July 8, 2024

Wetlands (2013) Recenzija

Share

- Advertisement -
Wetlands (2013)

Žanr:  Drama, Komedija
Godina 2013
Redatelj:  David Wnendt
Glavne uloge:  Carla Juri, Christoph Letkowski, Marlen Kruse
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :  22 August 2013 (Germany)

Avanture mlade djevojke koja eksperimentiše u seksu i uzgajanju biljaka, odjednom prestaju nakon gadne povrede koju je sama sebi slučajno nanijela. Nakon toga ona biva hospitalizovana i tada počinje stvari gledati drugačije.

Jučer sam imao problema sa laptopom, tako da nisam mogao pogledati ništa novo, iako se mnogo toga i ima pogledati. Jedini razlog što sam danas posegnuo za ovim filmom jeste činjenica da je njemački, odnosno da se koristi njemački jezik u filmu, a pošto je on meni prijeko potreban za nastavak studiranja, kažem sebi, što da ne?

No prije toga, dakle, shvatanja da je film na njemačkom, na jednom portalu naišao sam da najavljuju jedan poprilično kontraverzan i neobičan film. Da budem jasniji, film koji je više od 50% napunjen eksplicitnim scenama i oštrim, vuglarnim dijalozima i monolozima. Eh sad, možda će većina ovdje i stati sa čitanjem recenzije, ali vam je jasno kakav je u pitanju film. I krenem ja sa gledanjem i nekako ga i izgledam, i smatram ga poprilično zanimljivim filmom koji mi je držao pažnju, bez obzira što nije smiješan, kao što najavljuje žanr u opisu, no ono što me omelo više puta jeste to što je film i previše direktan, i surov i realističan. Mislim da nam nisu morali tako direktno pokazati neke stvari i poruka filma bila bi ljepša da je nešto ostalo skriveno ili jednostavno da ga uopšte nije bilo u filmu. Nastupa Carle Juri je fenomenalan, tako prirodan i objektivan, a i ostatak ekipe, poput glumice koja igra njenu majku (ne baratam sa imenima njemačkih glumaca), ali moj dojam, kad se sve skupi, jeste taj da film definitivno nije za svakog, a samim time, nije ni za mene. Kao neka vrsta soft-porn filma, koji, iako ima fine poruke i neke pamtljive momente, jednostavno ne može ništa učiniti da zaboravimo tu agresivnu seksipilnost filma.

Ocjena na IMDb.com mu je srednjih 5/10 a na Tomatoesima za sada ima samo tri pozitivne kritike. Reditelj filma je David Wnendt, koji je režir’o filmove poput ‘Combat Girls’, ‘Hanging On’ i slično. Za sada nema podataka o zaradi ovog filma.

‘Wetlands’, kako su ga preveli na engleski, film je sa zanimljivom tematikom i neodoljivo simpatičnom glavnom glumicom. Takođe film o jednoj neistraženoj temi koju je pak previše istražio.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave