Tuesday, March 2, 2021

Wetlands (2013) Recenzija

Wetlands (2013)

Žanr:  Drama, Komedija
Godina 2013
Redatelj:  David Wnendt
Glavne uloge:  Carla Juri, Christoph Letkowski, Marlen Kruse
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :  22 August 2013 (Germany)

Avanture mlade djevojke koja eksperimentiše u seksu i uzgajanju biljaka, odjednom prestaju nakon gadne povrede koju je sama sebi slučajno nanijela. Nakon toga ona biva hospitalizovana i tada počinje stvari gledati drugačije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Jučer sam imao problema sa laptopom, tako da nisam mogao pogledati ništa novo, iako se mnogo toga i ima pogledati. Jedini razlog što sam danas posegnuo za ovim filmom jeste činjenica da je njemački, odnosno da se koristi njemački jezik u filmu, a pošto je on meni prijeko potreban za nastavak studiranja, kažem sebi, što da ne?

No prije toga, dakle, shvatanja da je film na njemačkom, na jednom portalu naišao sam da najavljuju jedan poprilično kontraverzan i neobičan film. Da budem jasniji, film koji je više od 50% napunjen eksplicitnim scenama i oštrim, vuglarnim dijalozima i monolozima. Eh sad, možda će većina ovdje i stati sa čitanjem recenzije, ali vam je jasno kakav je u pitanju film. I krenem ja sa gledanjem i nekako ga i izgledam, i smatram ga poprilično zanimljivim filmom koji mi je držao pažnju, bez obzira što nije smiješan, kao što najavljuje žanr u opisu, no ono što me omelo više puta jeste to što je film i previše direktan, i surov i realističan. Mislim da nam nisu morali tako direktno pokazati neke stvari i poruka filma bila bi ljepša da je nešto ostalo skriveno ili jednostavno da ga uopšte nije bilo u filmu. Nastupa Carle Juri je fenomenalan, tako prirodan i objektivan, a i ostatak ekipe, poput glumice koja igra njenu majku (ne baratam sa imenima njemačkih glumaca), ali moj dojam, kad se sve skupi, jeste taj da film definitivno nije za svakog, a samim time, nije ni za mene. Kao neka vrsta soft-porn filma, koji, iako ima fine poruke i neke pamtljive momente, jednostavno ne može ništa učiniti da zaboravimo tu agresivnu seksipilnost filma.

Ocjena na IMDb.com mu je srednjih 5/10 a na Tomatoesima za sada ima samo tri pozitivne kritike. Reditelj filma je David Wnendt, koji je režir’o filmove poput ‘Combat Girls’, ‘Hanging On’ i slično. Za sada nema podataka o zaradi ovog filma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

‘Wetlands’, kako su ga preveli na engleski, film je sa zanimljivom tematikom i neodoljivo simpatičnom glavnom glumicom. Takođe film o jednoj neistraženoj temi koju je pak previše istražio.

Ocjena:4/10

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU