Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaWoman in Gold 2015 Recenzija Filma

Woman in Gold 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Woman in Gold (2015)
Woman in Gold

Žanr Drama
Godina 2015
RedateljSimon Curtis
Glavne ulogeRyan Reynolds, Charles Dance, Elizabeth McGovern
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska :  3. Travanj 2015.Maria Altman, jevrejski izbjeglica u Americi, zahtjeva od austrijskih vlasti i ministarstva kulture da joj vrate ono što je njeno.

Pošto opet nema ničega dugoočekivanog, odlučim pogledati ovaj, nazigled zanimljiv film, iz tog razloga što je većina scena snimana u Beču a i jedan dio radnje smješten je na poznatim dijelovima u Beču, pa reko da vidim kako to izgleda na velikom ekranu.

Radnja filma se vrti oko Marie AltmanRadnja filma se vrti oko Marie Altman, starije dame koja želi da sliku, odnosno umjetninu na kojoj je njena strina, koja je originalno nastala u Beču, vrati u svoj dom jer misli da pripada njoj. Kako bi ostvarila svoju želju i popravila prošlost, ona unajmljuje mladog advokata Randola, kojeg igra Ryan Reynolds, kako bi joj pomogao. Eh sada, sva ova priča bazira se na njihovom odnosu, na vraćanju u prošlost, opraštanju, na sažaljevanju nad jevrejima, umjetnosti i pravdi. Nakon što sam odgledalo trejler, stekao sam utisak da će biti riječ o jednoj jakoj, emotivnoj drami, koja je usput zanimljiva i neće mi dati da zaspim, s obzirom da sada većinom sada gledam filmove oko sehura. I da, ima obećavajuć i zanimljiv početak, ali nedostatak prave dinamičnosti, preobrata i neke austrijske originalnosti i duha u filmu, čini ga dosadnjikavim. Gubite interesovanje i, iako vas likovi, poput Marie Altman, koju itekako dobro utjeljuje oskarovka Mirren, i iznenada dobri Reyonlds, vežu uz film, mislim da finalni ishod i neće biti toliko pozitivan. Nemojte me shvatiti pogrešno, donekle je i zanimljivo gledati sve te pejzaže, to podsjećanje na osjetljivu umjetnost i doživjeti kraj filma, ali opet, ova zaista iznimna istinita priča odrađena je nekako i suviše ”regularno” i suviše obično. Narativna strana filma i suviše se oslanja na retrospektivno pričanje kako bi zatražila od nas pažnju, a opet znamo da to, kako kome, može i zasmetati.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,4/10 a na Tomatoesima osrednjih 52%. Zarada je premašila 45 miliona dolara na budžet od 11 miliona. Reditelj filma je Simon Curtis, poznat po ‘My Week with Mariyln’ i epizodama nekih popularnih serija.

S obzirom da sam imao visoka očekivanja, očigledno je da je film na mene djelovao razočaravajuće. Rado bih ga preporučio ali mislim da je tip filma koji će naći na odjek malog broja ljudi, posebno kod nas i u našem mentalitetu. Stoga, samo ako ste stvarno stvarno zaintrigirani i sigurni ste da će vam se dopasti.

Ocjena:5/10

- Advertisement -