Saturday, June 15, 2024

Zaista, Nikad Nisi Bio Ovdje – (Iskupljenje u New Yorku) 2017 Recenzija

Share

- Advertisement -

Zaista, Nikad Nisi Bio Ovdje (2017)
Iskupljenje u New Yorku
You Were Never Really Here

Žanr: Triler, Misterija, Drama, Filmovi 2018
Godina: 2017
Redatelj: Lynne Ramsay
Producent: Jonathan Ames (book), Lynne Ramsay
Glavne uloge: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette, John Doman. Judith Roberts, Madison Arnold, Jason Babinsky, Ryan Martin Brown. Vinicius Damasceno, Cristina Dohmen, Leigh Dunham, Kate Easton, Frank Pando, Silvia Pena
Zemlja: Francuska, Engleska, SAD
Trajanje filma: 01:25:00
Datum izlaska: 27.05.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 6 April 2018 (USA)
B i H 08.03.2018.
Hrvatska 22.03.2018.
Srbija 22.03.2018.

 

Vraćajući se sa šestogodišnje pauze nakon 2011-e. godine, i filma “We Need To Talk About Kevin 2011”, škotska autorica Lynne Ramsay donosi najbolje u karijeri s podijeljenom adaptacijom romana Jonathana Amesa “You Were Never Really Here”. Pokazujući ritam ratnog veterana Joycea Carol Oatesa koji je od djetinjstva patio od simptoma PTSP-a, i od kada se pretvorio u nasilno sklonog ubojicu / izvršitelja. Ramsay usmjerava narativne tropove B-žanra u učinkovit i emocionalno moćan psihološki portret koji podsjeća na mučan stil Nicolas Winding Refn’s Drive (2011) remiksiran je s Paul Schraderom 1979 Hardcore .Oslanjajući se na nostalgijsku suštinu često oponašanog razdoblja New American Cinema, ova pretežno dijaloška slobodna vježba je povezana s temama buđenja i pomirenja u napornom svijetu ispunjenom boli, srčanom boli i konačnom stvarnošću naše potrošnje.

Iskupljenje u New Yorku Filmske recenzije

Veteran rata Joe (Joaquin Phoenix) radi kao provoditelj tajanstvenog poslodavca (John Doman) i živi sa svojom starijom majkom (Judith Roberts). Ti su trenutci međusobno povezani u njegovu odnosu s bolesnom majkom, koja zahtijeva gotovo stalnu brigu. Ovo je uistinu jedan od najdragocjenijih i najrealnijih odnosa majke i sina koje sam vidio na ekranu.

Kada je zadužen za povratak odbjegle kćeri senatora Vota (Alex Manette), trenutno u sred izbora sa suparničkim guvernerom Williamsom (Alessandro Nivola), Joe smatra da je preadolescentica Nina (Ekaterina Samsonov) regrutovana u dječji prostitucijski prsten koji je neraskidivo povezan s obje strane. Nakon što je uspješno završio svoju misiju, pojavljuju se neki iznenadni prizori, potičući Joea da spasi svoju djevojku po vlastitom dogovoru.

Ali je li ta jedna misija za spašavanje dovoljno da nosi cijeli film? Imam sumnje. Prvi put kad Joe spasi djevojku, akcija se snimala na vrlo originalan način. Vidimo sve što se događa kroz slike nadzornih kamera u zgradi. Ovo je uzbudljivo. No, na kraju, Joe se snimio na konvencionalan način dok se polako kretao kroz veliku vilu, sumnjajući u opasnost iza svakog ugla. Ovo je prizor poput tolikih sličnih scena iz drugih filmova.
Na temelju romana Jonathana Amesa, “You Were Never Really Here” je triler s tamnom premisom. Film je pretežno priča o čovjeku koji radi u sjenovitom svijetu. Joe je nešto antiheroj po tome što koristi upitne metode, iako su njegove namjere dobre. Žarišni pogon je put ovog karaktera, koji upravlja PTSP flashbackovima dok radi u opasnim situacijama.

Kako film napreduje, činjenice postaju jasnije

Redateljica Lynne Ramsey otkriva njenog protagonista i glavnu priču kroz niz flashbackova koji daju značenje i povratak. Od početka, bilo bi razumljivo razmišljati da je Joeov posao bio nešto drugo. Ramsay zadirkuje gledatelje tako što daje slike pred njih; samo kada film napreduje, činjenice postaju jasnije.
Ramsay se nikada nije maknula od ispitivanja najsiromašnijeg društva, i onih koji moraju nositi teret. U ovom slučaju, Joe nosi teret koji nikada neće biti poznat ili jedva cijenjen, jer rijetko ima prvorazredni kontakt s onima za koje radi. Ramsay nam dopušta ovaj svijet odmah, ali bez ikakvog formalnog uvoda, u oba upozorenja i smionosti ako želimo dalje gledati, jer većina toga neće biti ugodna.

Umjesto da nas odvede u uobičajeni intrigantni triler, Ramsay stavlja emocionalnu težinu onima koji nose teret ispunjavanja potreba nasilja i odmazde za takve zločine. Ramsay još jednom dokazuje svoju spretnu ruku pri stvaranju priča koje su istodobno intimne i duboko uznemirujuće.

Iskupljenje u New Yorku gradi napetost od samog početka

Iskupljenje u New Yorku je pojačavao konvencije psihološkog trilera, kombinirajući ih s osvetom. Ramsayev smjer je super. Film gradi napetost od samog početka, i to je s vremena na vrijeme gotovo nepodnošljivo. Ramsay ne nudi katartično nasilje koje neki očekuju, ali to je bolji film za ovo. Muzika i aspekti umjetničkog smjera daju im filmski osjećaj osamdesetih. Ovo je velika pozadina za koju se dešava akcija. Centralna pripovijest je mračna, ali ne bez iskupljenja.

Phoenix je osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu za svoju izvedbu i to zasluženo. Joaquin Phoenix pruža snažnu centralnu izvedbu kao Joe. Njegova se borba prenosi s iznenadnim uvjerenjem. Ekaterina Samsonov je također snažna kao Nina, a Judith Roberts je također dobar. Joeovo putovanje može biti drsko, ali teško je gledati dalje. You Were Never Really Here , ne treba propustiti.

Ocjena Filma: 3,5/5

IMDB Ocjena Filma: 7.4/10

Titlovan Trailer Filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave