Sunday, March 7, 2021

Zauvijek Alice – Still Alice 2014 Recenzija Filma

Zauvijek Alice (2014)
Still Alice

Žanr Drama
Godina 2014
RedateljRichard Glatzer, Wash Westmoreland
Glavne ulogeJulianne Moore, Kate Bosworth, Shane McRae
Trajanje filma : 01:41:00
Datum izlaska :  8. Rujan 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUspješna u svom poslu, sretna supruga i majka troje djece, Alice Howland, počinje primjećivati da neke stvari lako zaboravlja. Ubrzo joj dijagonisticiraju Alchajmerovu bolest.

Baziran na istoimenoj knjizi, ovaj film je stekao veliku popularnost kada je izašao, ne samo iz razloga jer se uspješno bavi temom ove rasprostranjene bolesti, nego zato što je ovo film karijere Julianne Moore, pa se svi nadaju da će joj on obezbjediti i dugoočekivanog Oskara.

Iako smatram da je film sa svojom tematikom jedna vrlo rijetka i kompleksna pojava koju ne može svako konzumirati, pa sam sumnjao da ću i ja moći, na kraju je ispalo totalno drugačije. Nakon pogledanog trejlera, očekivao sam nešto što će mi osvojiti srce i razbistriti um i ako priča djeluju uspavljujuće i čitava radnja filma je jedva dinamična i intrigantna, ono što film čini ovako dobrim i izuzetnim, jesu performansi, naročito od Julianne Moore koja je moj favorit za Oskara, i iako nisam pogledao sve nominirane, činjenica da je osvojila i Zlatni Globus, najavljuje njenu dominaciju na nastupajućim dodjelama ali i odradila je jedan nezavidan posao na nivou, savšreno predstavljajući osobu koja se u vrlo ranom periodu suočava sa ovom fatalnom bolešću. Solidni su nastupi i Aleca Baldwina, Kate Bosworth, a Kristen Stewart je počela raditi na sebi kao holivudskoj glumici, iako to ne znači da je i ona briljirala. ”Sill Alice” je jedan od boljih filmova ove godine koji je, koliko oprezan i intiman, opet dovoljno emotivan i moćan, da vam neće biti svejedno nakon što ga izgledate i da ćete drugačije promatrati svijet zdravlja oko sebe barem na neko vrijeme. Uglavnom, fascinatno je to kako se sa ovako malo novca al’ sa puno truda odradio jedan besprijekoran i pametan pojekat.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,5/10 a na Tomatoesima takođe odličnih 88%. Dvojac Wash Westmoreland (Fluffer, The Last of Robin Hood) i Richard Glatzer(Grief, Fluffer) stoje iza ovog filma kao reditelji. Film je zaradio malih 307 hiljada dolara.

U zaključku mi ne ostaje puno toga nego da vam iskreno preporučim ovu jednu zaista prelijepu, ali pak tešku i nezahvalnu za gledanje, dramu, koja skriva toliko pouka i toliko, rijetko dobrih stvari.

Ocjena:8/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU