Thursday, June 13, 2024

Zipper (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Zipper (2015)

Žanr: Drama, Thriller
Godina 2015
Redatelj: Mora Stephens
Glavne uloge:   Patrick Wilson, Lena Headey, Ray Winstone
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska :   28 August 2015 (USA)Porodični čovjek bio je vrlo uspješan i imao je sve do trenutka kada nije mogao odoljeti iskušenju drugih žena.

Kada dođete s puta, a prethodno niste imali priliku gledati ništa novo, naravno odmah se bacate na ažurirane vijesti, provjeravate mejl i tražite novi film za pogledati. Iako mrtav umoran i pored ostalih noviteta, sinoć sam dao priliku ovom filmu jer sam osjećao da će me zaintrigirati i razdrmati.

Ono što me privuklo kod filma i zadržalo je sam trejler, odnosno jedna kritika koja kaže ‘ovogodišnji Gone’s Girl’. Znamo svi šta je ‘Gone Girl’, no taj fenomen da neki film koji izađe poslije vrlo priznatog i kvalitetnog filma liči upravo na njega je čista glupost. Slična stvar je bila poslije ‘Takena’, kada se pojavio film sa Steven Seagalom ‘Driven to Kill’, slične tematike ali poglup i poprilično loš, što daje za zaključak da su ovaj film i ‘Gone Girl’, dvije totalno različite stvari. Radnja prati Sama kojeg igra Wilson i koji je vrlo uspješan u svom poslu a ujedno održava idiličan brak i ima dobar odnos sa svojim sinom, no stvari će se promijeniti kada on otkrije svoju strastvenu stranu i počini preljub(e). Tada mu se stvari počinju odbijati o glavu. Film nije katastrofičan, zanimljiv je i ima svoje dobre strane, no ‘Zipper’ igra po predobro poznatoj formuli, ne donosi apsolutno ništa novo pa tako rasplićući predvidljive rasplete on postaje monoton i dosadnjikav, a sam kraj ostavlja nas bez ikakvih osjećaja pa smo itekako ravnodušni prema čitavoj priči. Ne bi mogao zamisliti nekog drugog u ulozi koju igra Wilson, jer on je glumac koji se snađe i u komediji i u hororu i bilo kojem žanru, no Lena Headey, poznata nama svima kao Cersei, nije se činila kao savršen izbor njegove žene odnosno partnerke jer ona sama po sebi djeluje suviše odvažno i ponosno da igra ovakvu ulogu, što ostavlja prazan prostor u odnosu između njih koji nama gledaocima djeluje hladno i bez neke hemije. Ako ga ipak budete gledali, vjerujem da ćete osjetiti kroz čitav film kao da on ima neku poentu, kao da ima nešto stvarno bitno da kaže i da se podigne na neki veći nivo, dakle da se podigne sa tipično holivudskog ”sladunjavog” trilerčić nivoa, no taj prelomni trenutak se nikada neće desiti pa tako dakle ”Zipper” možete zamijeniti s nekim drugim značajnijim filmom.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 5,6/10 a na Tomatoesima svega 19%. Mora Stephens rediteljica je filma poznata po komediji iz 2005te ‘Conventioneers’. Nema podataka o zaradi ni o budžetu filma a sumnjam da će išta i zaraditi.

Da je izašao u devedesetim, vjerovatno bi bio smatran pametnim, intrigantnim i seksi filmom sa stilom koji bi lako osvajao srca. Ovako je blijeda kopija, bez pravih pouka i smisla, koja ostavlja bez teksta gdje god da se pojavi. Naravno, ovo ”bez teksta” je u negativnom smislu.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave