Sunday, March 7, 2021

Absolutely Fabulous: The Movie (2016) Recenzije

Absolutely Fabulous: The Movie (2016)

Žanr Komedija, Crimi
Godina 2016
Redatelj: Mandie Fletcher
Glavne uloge:  Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Jane Horrocks
Trajanje filma : 01:31:00
Datum izlaska :  22 July 2016 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon što počnu plijeniti pažnju svjetskih medija zbog navodnog ubistva Kate Moss, Edina i Patsy daju se u bijeg na jug Francuske.

Edina i Patsy? Ko su sad njih dvije? Ako vam se ne dai straživati, kroz moju recenziju o ovom filmu saznat ćete da je u pitanju dvojac sa popularnog istoimenog britanskog sitkoma koji je žario i palio između 1992. i 2012. godine(sa prekidima) i onda su kao razumni ljudi, stali svemu u kraj. Sad zamislite da ja kao veliki ljubitelj sitkoma tipa ”Friends”, ”Seinfeld” ili ”Modern Family”, dobijem film kao neku vrstu priče ”what happens after?” ili ”closure”. Eh tako su isto bili blagoslovljeni fanovi ove humoristične serije da im plasiraju film o njihovom omiljenom ženskom dvojcu koji na svaki korak pravi urnebesne scene i šaljive opaske.

Ja nikad nisam čuo prije za ovu seriju, ali po izlasku najave negdje tamo u aprilu, bio sam itekako zaintrigiran onim što sam vidio i činilo mi se kao da će baš biti otkačeno ali otmjeno i apsolutno fantastično i smiješno. Pošto vjerujem da većina polazi od iste tačke gledišta kao i ja, red bi bio da vas upozorim da je ovo ipak film za čistokrvne fanove serije i da vama možda neće leći svaka šala, pošalica, dijalog i svaki lik koji važi za duhovitog. Ali kao film za nekog ko nikada nije pogledao nijednu epizodu, onda je ovo jedna simpatična realizacija ideje da se Edina i Patsy prikažu u modernom svijetu parodirajući šou-biznis i svijet glamura i ljepote. U toj su namjeri naravno i uspjeli i smiješne su, ne uvijek, ali dovoljno da ne prekinem film napola i kažem sebi: kakvu glupost gledaš brate Hazime? U većini slučajeva plasiran nam je slapstick humor, odnosno humor koji se bazira na fizičkoj akciji, gegu, pokretima tijela i tu imam jednu opasnu opasku jer tu film pretjeruje. Uživite se u vjeri i nadi da je ovo jedna punokrvna britanska komedija sa onim britkim šalama i pametnim fazonima, a onda ubace tu i tamo nešto što je samo mogao izvoditi Rowan Atkinson tumačeći lik Mr. Beana(on mi je prvi pao napamet). Što se tiče nastupa, Saunders i Lumley su mi zaista odlične i dokazale su da su ostale odane svojim likovima jer način na koji reagiraju fanovi originalnog djela govori da su itekako zadovoljni viđenim. Sve kameo i sporedne uloge su se odlično utopile u ponovnu ekranizaciju britanskog tv-klasika i smatram da je misija ispunjena te je većina fanova uistinu ispoštovana. Ako ga budete ipak gledali, činit će vam se vjerovatno kao i meni, da glavni dvojac propagira život pun nereda, nepoštivanja zakona, alkohola i lakih droga ali ja sam to gledao iz perspektive da, bez obzira što su obje protagonistkinje zašle u šezdesete, one se u još mlade, još pune života, slobodnog duha i pozitivne energije – dakle, nikad ne ubijajte dijete u sebi i neka ono, s vremena na vrijeme, dođe do izražaja.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,8/10, a na Tomatoesima solidnih 60%. Film je u kinima širom planete zaradio malo jače od 37 miliona što je i više nego dobro. Mandie Fletcher je držala rediteljsku palicu, a poznata je režiranju epizoda mnogih poznatih serija, pa između ostalih i ove ”Absolutely Fabolous”, a ima i jedan dugometražni film iza sebe ”Deadly Advice”.

Nisam se puno smijao, nisam uživao maksimalno, čak me pred kraj malo i smorio, ali osjetit ću se slobodnim da donesem zaključak o tome kako je ovo jedan prijatna komedija koja se odvažila i učinila nešto nezamislivo – ubila Kate Moss.

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU