Wednesday, July 24, 2024

Alien: Savez (Osmi putnik: Kovenant)- Alien: Covenant 2017 Recenzija

Share

- Advertisement -
               Alien: Savez
       (Osmi putnik: Kovenant)
 Alien: Covenant (2017) Recenzija

Alien: Savez (2017)
Osmi putnik: Kovenant (2017)
Alien: Covenant (2017)

Žanr: ZF, Triler, Horor
Godina 2017
Redatelj: Ridley Scott
Glavne uloge: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Katherine Waterston, James Franco, Callie Hernandez, Carmen Ejogo, Guy Pearce, Billy Crudup
Trajanje filma: 02:02:00
Datum izlaska:    10.05.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :    19 May 2017 (USA)
                    B i H   18.05.2017.
                    Hrvatska 18.05.2017.  
                    Srbija    18.05.2017.

Filmske Recenzije
Priča je postavljena oko deset godina poslije događaja Prometeja, s naglaskom na prostor kolonizacijskog prostora pod nazivom Savez koji je putovao do novog živopisnog planeta nazvanog Origae 6. Unutar svemirskog broda bilo je 15 posada i oko 2000 kolonista koji su bili stavili krigone na spavanje, zbog dugogodišnjeg putovanja do željenog mjesta. Uključen u posadu bio je i vrlo humanistički android zvan Walter (Michael Fassbender – X-Men first class trilogy, Assassin’s Creed etc). Koji je također brinuo o cjelokupnom stanju broda.

U sredini putovanja, posada je dobila poruku od obližnjeg uslužnog planeta kojeg su nekako propustili tijekom prethodnih anketa, do kojeg bi im bilo potrebno samo malo vremena u usporedbi s godinama dosezanja Origae 6. Tako je glumac kapetan Oram (Billy Crudup – The Watchmen, Jackie etc), njegova zena Faris (Amy Seimetz), Sgt Lope, sefa osigurnosti (Demián Bichir – A Better Life, The Hateful Eight etc), nakon razgovora s drugim posadama kao sto su Tennesse glavni pilot i ostali odlučili su ici provjeriti ovaj planet. Međutim, Daniels, koja se čini kao drugi zapovjednik (Katherine Waterston – Steve Jobs, Fantastic Beasts and Where to Find Them etc) nije se stvarno složila s tom idejom, jer je bila zabrinuta zbog prirode planete.

Nakon sto je sklopio Savez (Covenant) blizu planeta, manji je automobil bio odvojen od broda kako bi otišao na površinu planeta. Tennesse, Ricks (Jussie Smollett – Empire TV series) i Upworth (Callie Hernandez – Blair Witch, La La Land etc) ostali su čuvati leđa, dok su Oram, Daniels, Walter, Lope, Faris i ostatak posade spustili na planet. Ovo je mjesto gdje je priča počela postati zanimljiva i neizvjesna jer bi imala puno vise od onoga za sto su pregovarali.

Vjerujem da biste mogli pogoditi ostatak priče i samo bi vam želio dopustiti da uživate sami.

Pa, ovaj film je bio prilično ugodan kao SCI-Fi horor film. Imao je sastojke uobičajenih filmova stranih franšiza i režirao ga je Ridley Scott, koji je također režirao originalni film Alien, kao i Prometej. Sada oni koji od vas koji nisu slijedili Alienove filmove, ovaj je film bio izravan nastavak Prometheus released objavljenog 2012. godine. To je bio drugi film navodne trilogije prije događaja Aliena koji je iznjedrio još tri nastavka. Tako je već šesti film koji se odnosi na ove aliens (osim filma Alien Vs Predator)

Nazad na film, moja djevojka i ja smo uživali u suspenziji i akcijskim sljedovima kad god su bili aliens okolo i pokušavali ubiti (ona je dosta često vrisnula kad god je bilo šokantne scene). Međutim, za mene je osjećaj da se prvi dio filma kreće prilično sporo. Nećemo imati neizvjesnu ulogu sve do jedne trećine filma. Čak i tada sam osjetio da je previse vremena za disanje, osobito tijekom scene razgovora koje su napravile film, a ne da imaju gotovo neprestano neizvjesno vrijeme, postali su manje zastrašujući. Shvatio sam da je film pokušavao prikazati priču o Alien-u, ali osobno sam to smatrao predugo(ili previse duboko), iako sam morao priznati da su akcijske sekvence bile vrhunske! Ne biste bili razočarani tim dijelovima, pogotovo s vrlo vrlo posebnim specijalnim efektima, a ako ga gledate u kinu s dobrim zvučnim ozvučenjem, tada biste bili još više zadovoljni zvučnim efektima (glas koji su alijeni iznimno dodali elementu neizvjesnosti).

Što se tiče same price, to je zapravo bilo dobro i približila nam je više razumijevanja o podrijetlu aliensa koje biste nagađali. Postojalo je i klasično završavanje filma Alien koji bi bio pozadina budućeg nastavka. Nije postojala nikakva poslijeratna scena, stoga nema potrebe čekati da to gledate, ako su vam se svidjele ove scene. Još jedna tačka koju želim naglasiti jest da od 15-tero člavnova posade ovdje mislim da se većina njih nije izdvojila, osim Tennesseejevog karaktera i naravno Waltera. Pretpostavljam da je 15 godina previse?? I bilo je vrlo tužno da Daniels link ne izgleda previse uvjerljivo kao ženska heroina, mnogo manje ako bi ste uspoređivali sa Sigourney Weaver kao Ripley, ali opet, to je moje mišljenje.

Ako ste istinski ljubitelj Alien franšize i zaista volite priče koje uključuju Alijene, onda sam vrlo siguran da bi ste uživali u ovom filmu. Sada, ako ste obožavatelj punog akcijskog filma ipak, treba podsjetiti da unatoč trajanju od 2 sata, akcije, neizvjesne sekvence možda neće biti dovoljno zadovoljavajuće. Kao sto sam već rekao, ovo je 6ti film u Alien franšizi, pa se preporučuje da najprije vidite Prometheus prije nego pogledate ovaj film, kako biste izbjegli poteškoče u razumijevanju glavne price.

Ocjena: 7/10

 Alien: Covenant (2017) on IMDb

Titlovan Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave