Wednesday, July 24, 2024

Anthropid (2016) Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Anthropid (2016)

Žanr:  Biography, History, Thriller
Godina 2016
Redatelj: Sean Ellis
Glavne uloge: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Charlotte Le Bon
Trajanje filma : 02:00:00
Datum izlaska :  9 September 2016 (UK).Bazirano na istinitoj priči o operaciji ‘Anthropoid’, misiji smaknuća generala Reinhard Heynricha, čovjeka kojeg je Hitler zvao ”čovjek sa željeznim srcem”.

Ovo je jedan ratni triler koji se nije puno razmetao svojom pojavom niti se promovisao u smislu da smo bili sedmično bombardirani najavama, posterima i tv-spotovima, a u toj skromnosti marketinga i misterioznosti ležala je moja želja da ga pogledam čim izađe.

Sinoć nisam mogao zaspati pa sam se uzalud prevrtao u krevetu i odlučio da stanem u kraj toj nesanici tako što bi uključio neki film koji bi me i prije zapleta ispratio u snove. Bar sam se tako nadao da će biti, s obzirom da sam s ”Anthropoid”om ostao do samog kraja. Držala me priča, neizvjesnost same radnje, napetost i likovi. Sve to je skupa upakovalo ovaj film u jedan, konačno kvalitetan, preporučljiv i nadam se dugotrajan proizvod koji će se dugotrajno upotrebljavati. Premisom i idejom podsjeća pomalo na ”Operaciju Valkire” sa Tom Kruzom, samo što ovaj film nam ne odvlači toliko pažnju na strategiju smaknuća jednog ozloglašenog generala, nego nam daje priliku da se upoznamo sa ljudima koji stavljaju živote na kocku radi toga, a i sa ljudima koji stavljaju isto tako živote na kocku radi onih čiji su životi već na toj kocki. Njihova moralna preispitivanja, planiranje smaknuća, njihova posvećenost ili neposvećenost samom djelu i na kraju spoznaja da su zagazili u pravo značenje riječi patriotizam i ratovanje. Upravo ta mogućnost da nas tako smjelo i nepogrešivo vrati u period Hitlerove politike te nas podsjeti na historijske činjenice koje smo nekad davno učili na času historije, čini ovaj film posebnim, a da ne dodajem kako je sitnicama poput brutalnosti vojnika i komandira(ili kako su se već zvali inspektori u tom periodu) dao ovom filmu realističnu notu i šarm pravo dobrog historijskog trilera. Cillian Murphy mi je ubjedljiviji od Dornana, valjda zato što mi je ovaj još nekako pod sjenom onih nijansi sive, mada nije ni on za bacit’. Svidjela mi se češka glumica Alena Mihulova koja je također bila jedna od bitnih uloga u filmu te odradila svoj posao besprijekorno.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,6/10, a na Tomatoesima 66%. Sean Ellis je reditelj filma, a poznat je po naslovima tipa ”The Broken”, ”Cashback” i ”Metro Manila”. Film je u Americi zaradio malo jače od 2 miliona na nepoznat iznos budžeta.

Upravo iz razloga što je ovo možda prvi put da ste čuli za film ili sam vas ja podsjetio da postoji, trebate mu dati šansu i provesti dobrih dva sata uz njega. Nudi napetost, nudi preokrete, zanimljivu priču i kraj koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave