Thursday, July 25, 2024

As Above, So Below – U mraku katakombe (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

As Above, So Below (2014)

Žanr:  Horror, Mystery, Thriller
Godina 2014
Redatelj: John Erick Dowdle
Glavne uloge:  Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :  29 August 2014 (USA)Grupa istraživača i avanturista, u potrazi za drevnim kamenom, odlaze duboko ispod Pariza, u tunele katakombi gdje se kriju mračne tajne.

Najava je izgledala fenomenalno bez obzira što su mnogi pomisli: o ne, još jedan found-footage horor. No bio sam poprilično nestrpljiv da ga pogledam jer je nekako obećavao svojom tematikom, no u nastavku recenzije ću krenuti od negativnih stvari.

Prije svega, film je prepun predvidljivih i klišee scena koje će definitivno možda i ugroziti vaš osjećaj straha i neke tenzija, no nadam se ne u tolikoj mjeri da ga gledate sasvim hladnokrvno. Znamo da je svjetsku slavu prvo stekao ‘The Blair Witch Project’, koji je bio bum u tadašnjem svijetu filma i inovacija u horor štihu, da bi, deceniju kasnije, ‘Paranormal Activity’, ponovo zaludio svijet mjenjajući horor žanr. I tada je found-footage(bukvalno prevedeno, pronađena snimka) postala zastupljena 70% u horor žanru, no nisu odstupali ni od žanrova kao što je komedija ili sci-fi. Samo je pitanje vremena kada će se snimiti zadnji ovakav film jer raji je očigledno već dosadilo, a to očigledno bazira se na, ne toliko velikim zaradama pomenutih filmova. Ovaj film, bez obzira što ima obećavajući početak, pomalo će vas smoriti do neke polovine jer nikom se ne gleda podzemna verzija ‘Đavola i demona’, bez obzira što ja taj film smatram jednim od vrhunskih momenata skorije filmske proizvodnje. Inače ti simboli, arheološka iskopovanja plus katakombe, su pun pogodak za stvaranje horor priče a i meni je sve to zanimljivo pa je film, zahvaljujući tome, uspio i da mi zadrži pažnju, tako da sam na samom kraju zaključio da je u pitanju solidan horor filmčić koji neće dostići neku veliku popularnost ali bit će prava stvar za noć, pogašena svijetla, pojačan ton i pravo društvo. Nemojte dozvoliti da vas nerivraju pojedini likovi niti da budete razočarani što je film kopija već svega do sada viđenog, no nek vam na umu bude da film ima svojih momenata i da će, kol’ko tol’ko, uz napetost i scene prepadanja, biti pravi izbor.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima sramotnih 27%. Film je širom svijeta radio tek malo više od 28 miliona dolara i to je upravo ono što sam vam govorio. Reditelj filma je John Erick Dowdle, već iskusan u radu s hororcima jer je režirao filmove kao što su ‘The Poughkeepsie Tapes’, američku verziju španjolsko ‘Rec’a, ‘Quarantine’ te ‘Devil’, onaj film s đavolom u liftu. Da, da, taj.

”Kako gore, tako dole”, ili kako su hrvati preveli, ”U mraku katakombe”, nije ništa specijalno niti novo za čime će mnogi poluditi, no za sat i po film me je uspio dovoljno zaintrigirati, prepasti i zainteresovati makar za ovih pola sata, što je dovoljno i, ništa više, nego prosječno.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave