Tuesday, July 2, 2024

Automata – Autómata 2014 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Automata (2014)
Autómata

Žanr:  SF, Triler
Godina 2014
Redatelj: Gabe Ibáñez
Glavne uloge: Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :  2014.Jacq Vacuan, osiguravateljski agent ROC kompanije, otkriva da se nešto čudno dešava u svijetu robota kojim upravlja njegova tvrtka. Ono što se zapravo zbiva prijeti da promjeni čovječanstvo jednom zauvijek.

Kada sam prvi put vidio najavu za ovaj film, pomislio sam: da, to je to, evo najbolje sci-fi filma godine i niko ga ne može nadmašiti. Dakle, očekivanja su visoko postavljena i krenuo sam s nadom da će biti i ispunjenja. Početak filma je obećavao…

Možda se neki i ne usude da ga pogledaju jer ima velike sličnosti sa mega-hit filmom sa Will Smithom ‘Ja,Robot’, jer isti je koncept i dosta sličnih elemenata ima, ali možda nekog zaintriga možda ova, nešto kao španska verzija filma o kojem upravo pričam. Ustvari, ovaj film i jeste u špansko-bugarskoj produkciji, samo što su zvijezde američkog odnosno meksičkog porijekla. Početak filma, kao što sam već rekao obećava, bez obzira što čitava priča već izgleda itekako poznato. Moram priznati, na trenutak me sve podsjećalo i na, takođe jedan vrhunski film, ‘Disctrict 9’, no za razliku od ta dva filma, ovaj film je loše razrađen, a potencijal mu je bio ogroman. Ustvari, nije on toliko loše razrađen, no bojim se da nije dovoljno dobar za ono što se predstavlja i da će publika biti ogorčena njegovom sporošću i nepreciznošću, a inače, film je vizualno odličan, gluma besprijekorna a sama pouka filma na svom mjestu, no nekako se film činio isuviše praznim i slabo dinamičnim da bi bio sav u paketu. Ali sa sigurnošću mogu reći da je ‘Automata’ jedan, izuzetno divno snimljen projekat i itekako zanimljiv.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima nezahvalno niskih 29%. Reditelj filma je Gabe Ibanez, španjolac, koji iza sebe ima samo jedan film, i to manje poznati, ‘Hierro’. Nisu poznati podaci o budžeti odnosno financijama ovog filma.

‘Automata’ je jedan od onih filmovi, nažalost je tako, što bolje izgledaju u najavi nego u prirodi, mada definitivno nije film za zanemarit i mislim da će imati više svojih pristalica nego onih suprotno, ali u meni, kao, skoro pa i iskusnom kritičaru, film nije probudio neke emocije, nego me ostavio jednostavno ravnodušnim pa sam ostao pitajući se, zašto film nosi naziv ‘Automata’. Eto moje finalne reakcije.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave