Sunday, March 7, 2021

Automata – Autómata 2014 Recenzije Filmova

Automata (2014)
Autómata

Žanr:  SF, Triler
Godina 2014
Redatelj: Gabe Ibáñez
Glavne uloge: Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :  2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAJacq Vacuan, osiguravateljski agent ROC kompanije, otkriva da se nešto čudno dešava u svijetu robota kojim upravlja njegova tvrtka. Ono što se zapravo zbiva prijeti da promjeni čovječanstvo jednom zauvijek.

Kada sam prvi put vidio najavu za ovaj film, pomislio sam: da, to je to, evo najbolje sci-fi filma godine i niko ga ne može nadmašiti. Dakle, očekivanja su visoko postavljena i krenuo sam s nadom da će biti i ispunjenja. Početak filma je obećavao…

Možda se neki i ne usude da ga pogledaju jer ima velike sličnosti sa mega-hit filmom sa Will Smithom ‘Ja,Robot’, jer isti je koncept i dosta sličnih elemenata ima, ali možda nekog zaintriga možda ova, nešto kao španska verzija filma o kojem upravo pričam. Ustvari, ovaj film i jeste u špansko-bugarskoj produkciji, samo što su zvijezde američkog odnosno meksičkog porijekla. Početak filma, kao što sam već rekao obećava, bez obzira što čitava priča već izgleda itekako poznato. Moram priznati, na trenutak me sve podsjećalo i na, takođe jedan vrhunski film, ‘Disctrict 9’, no za razliku od ta dva filma, ovaj film je loše razrađen, a potencijal mu je bio ogroman. Ustvari, nije on toliko loše razrađen, no bojim se da nije dovoljno dobar za ono što se predstavlja i da će publika biti ogorčena njegovom sporošću i nepreciznošću, a inače, film je vizualno odličan, gluma besprijekorna a sama pouka filma na svom mjestu, no nekako se film činio isuviše praznim i slabo dinamičnim da bi bio sav u paketu. Ali sa sigurnošću mogu reći da je ‘Automata’ jedan, izuzetno divno snimljen projekat i itekako zanimljiv.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima nezahvalno niskih 29%. Reditelj filma je Gabe Ibanez, španjolac, koji iza sebe ima samo jedan film, i to manje poznati, ‘Hierro’. Nisu poznati podaci o budžeti odnosno financijama ovog filma.

‘Automata’ je jedan od onih filmovi, nažalost je tako, što bolje izgledaju u najavi nego u prirodi, mada definitivno nije film za zanemarit i mislim da će imati više svojih pristalica nego onih suprotno, ali u meni, kao, skoro pa i iskusnom kritičaru, film nije probudio neke emocije, nego me ostavio jednostavno ravnodušnim pa sam ostao pitajući se, zašto film nosi naziv ‘Automata’. Eto moje finalne reakcije.

Ocjena:5/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU