Friday, July 19, 2024

Before I Go to Sleep – Prije nego što zaspim 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

 

Prije nego što zaspim (2014)
Before I Go to Sleep

 

Žanr: Misterija, Triler
Godina 2014
Redatelj: Rowan Joffe
Glavne uloge: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong
Trajanje filma : 01:32:00
Datum izlaska : 12. Rujan 2014.Catherine se probudi svakog jutra, zaboravljajući šta je radila dan prije. Ovo je rezultat strašne nesreće koju je preživjela, no jednog dana, čudne okolnosti natjerat će je da ispita sve oko sebe.

Konačno i neki triler. I to potencijalno dobar, kako nam je obećala najava. No ako podignete svoja očekivanja, kao što sam, u vezi ovog filma pogotovo, i još uz to, ako ste optimistična osoba, onda bi ste trebali provesti dobro, osim ako vas ne dotuče neko loše iskustvo.

Kada imate zanimljivu priču, i uz to još je u pitanju triler-misterija, vi ste već od samog početka prikovani uz film. Eh sad, do filma je, koliko će on uspjeti vašu zaintrigiranost i zainteresovanost da drži i hoće li svojim kvalitetom da vam isplati uloženo vrijeme i da vam ispuni očekivanja. Ja sam s ovim filmom, već u samom početku bio zadovoljan i mislio sam da je u pitanju neko konačno kvalitetno ostvarenje koje će mi oduvati misli. Ali, kad malo bolje sagledam, ovaj film ima zanimljivu premisu i čini se kao savršen film koji je spojio ovako zvučna imena, no ‘Before I Go to Sleep’ se ne trudi čak ni izbjeći klišee jednog prosječnog trilera, time ga zapravo čineći jednim prosječnim trilerom. Nešto dakle solidno i gledljivo i uspjeva mu biti dovoljno dobar samo iz razloga što nas je već privukao zanimljivom pričom, što je ponudio kvalitetne performanse i zbog toga što traje toliko kratko da je sve zanimljivosti i svu napetost sažeo u sat i dvadesetak minuta koliko je dovoljno jednom prosječnom gledaocu koji ne posmatra film sa svih strana, da film procjeni odličnim. Kad sam pomenuo performanse, želim istaći nastup Colina Firtha, koji je po mom mišljenju, bio najzastupljeniji, ali ističući njega, ne umanjem kvalitetu drugih glumačkih imena, čija je posvećenost scenarij izvela film iz površnosti i tipičnosti.

Ocjena na IMDb.com mu je soldnih 6,3/10 a na Tomatoesima niskih 36%. Film je širom svijeta zaradio malo više od 6 miliona dolara, što i nije nešto čime se može pohvaliti. Reditelj filma je Rowan Joffe, koji je režirao ranije britanski krimi-triler ‘Brighton Rock’.

‘Prije nego što zaspim’ možda izgleda kao triler godine, nešto što bi olako zasjenilu ‘Muškarce koji mrze žene’, no tip je filma kojeg ćete pogledati jednom, reći: piih, nije loše, nije loše, a nakon dva dana zaboraviti da je ikada postojao.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave