Wednesday, July 24, 2024

BFG: Blagi fantastični gorostas – The BFG 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

BFG: Blagi fantastični gorostas (2015)
The BFG

Žanr: Fantazija, Obiteljski
Godina 2015
Redatelj: Steven Spielberg
Glavne uloge: Rebecca Hall, Mark Rylance, Bill Hader
Trajanje filma : 02:03:00
Datum izlaska :  1. Srpanj 2015.Djevojčica po imenu Sophie nenadano ulazi u svijet divova i upoznaje jednog blagog fantastičnog koji nije onakav kakvim se čini i ima toplu dušu i dobre namjere.

Onaj ko je odlučivao o online distribuciji ovog filma, dobro se sjetio da je vrijeme da ga konačno pusti nama običnim smrtnicima na gledanje, a razlog zbog kojeg ga je možda dugo čuvao od piraterije i besplatnog preuzimanja je želja da film smakne što više love da bi mogao popuniti praznine u budžetu jer mu kino zarada nije širom otvorila svoja vrata.

Film sam pogledao još prije dva dana, ali sam putovao van grada pa nisam imao mogućnost da igdje napišem svoju recenziju i pola onog što sam imao na umu sam već zaboravio, ali trudit ću se da se prisjetim srži kritike i barem prikažem realnu ocjenu koja bi vas primamila ili odbila od filma, vidjet ćemo. Riječ je o najsvježijoj ekranizaciji popularnog dječijeg romana iz osamdesetih koji se našao u rukama genija Spielberga i on je predstavio svoje novo djelo u ruhu nečega što je trebalo osvojiti kina, srca djece, a i publike, no nije mu zamisao u potpunosti ostvarena s obzirom da se nije proslavio novčano, a samim tim su mu podrezane noge i sve nade za svjetliju budućnost. Te tehničke stvari, to iza kulisa nas ne treba puno zanimati jer bitno je ono što osjećamo dok gledamo film i što nam prolazi kroz glavu, da li smo zadovoljni u konačnici ili ne ili smo ostali ravnodušni kao Bora Čorba u svojoj pjesmi ”Ravnodušan prema plaču”. Ono što je neosporno jeste da je ”The BFG” vizuelno skoro savršen, postavlja nove kriterije za nadolazeće slične projekte i potvrđuje da je film u dvadeset prvom stoljeću dobio sasvim novu dimenziju i novo značenje. Mimo toga, ovaj film jedino u čemu griješi je možda predug i odužen uvod i početak zbog čega ćete shvatiti ovaj film kao jednu ozbiljniju dječiju ekranizaciju koja je oduzela šarenilo, razigranost i jednostavnost jedne bezvremenske priče, a dodala nijansu sivila i dosta mračnih oblaka, no to je stvar Spielberga i scenarista koji stoje iza ovog filma i kojeg su opet upakovali u jednu poučnu, pametnu i zanimljivu stvar što će djeca, a vjerovatno i stariji, zaista voljeti. Pošto se s njim proslavio u ”Mostu špijuna”, Steven je ponovo angažirao Marka Rylancea da mu sada bude glavni lik, a Mark je naravno opravdao sva očekivanja. Kasting oko male djevojčice je stvar za polemisanje, ali ne sada i ne ovog puta.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,7/10, a na Tomatoesima 75%. Film je zaradio 176 miliona dolara, a 140 miliona mu je bio budžet, no ovo je opet jedan od najvećih promašaja ovog slavnog reditelja koji je baš s ovim film prošao neslavno. Njegove hitove vjerovatno svi znate, a ja ću spomenuti one meni najdraže: ”Bridge of Spies”, ”War Horse”, ”Catch Me If You Can”, ”E.T”, ”Jaws”, ”A.I” ​

Iako je omanuo, treba ostati nada da će ga zavoljeti publika koja ga je čekala online i koja će ga možda nekad gledati kroz godinu, dvije, na tv-ekranima, jer ako bude računao na tu ljubav, onda možda preboli sve ostale gubitke i greške. Iako ne svim srcem, ja sam film relativno, tu i tamo, zavolio.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave