Friday, July 19, 2024

Blade Runner 2049 (2017) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Blade Runner 2049 (2017) Sinopsis Filma
Blade Runner 2049 (2017) Radnja Filma

Blade Runner 2049 (2017)
Blade Runner 2049

Žanr:  SF, Triler
Godina: 2017
Redatelj: Denis Villeneuve
Producent: Hampton Fancher, Michael Green
Glavne uloge: Ana de Armas, Dave Bautista, Jared Leto
Trajanje filma: 02:44:00
Datum izlaska:    04.10.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :      6 October 2017 (USA)
                    B i H   05.10.2017.
                    Hrvatska 05.10.2017. 
                    Srbija    05.10.2017. 

Film je ispričan u 2049toj godini, 30 godina od vremena svog prethodnika Blade Runnera. Upoznali smo se s našim glavnim likom, Blade Runnera koji se jednostavno zvao “K” (Ryan Gosling – The Notebook, The Big Short, La La Land etc) koji je bio obnovljeni čovjek nazvan Replicant. Bilo je neuobičajeno jer su Blade Runneri lovili starije Replicante. K je obavijestio svog nadređenog gospođu Lt Joshi aka Madam (Robin Wright – Forrest Gump, House of Cards TV series, Wonder Woman etc). K nije imao prijatelja i samo je bio popraćen hologramom Al koji se zvao Joi (Ana de Armas – Overdrive) za koga se činilo da se zaljubio.

Tokom jednog od njegovih zadataka koji uključuju starije Replicante pod nazivom Sapper (Dave Bautista – Spectre, Guardians of the Galaxy Vol. 1 and 2 etc), K je pronašao nešto iz prošlosti koje je zahtijevalo daljnju istragu. Ova je istraga dovela do otkrivanja podataka iz arhive starih datoteka koje vodi organizacija Wallace koju je preuzeo Tyrell Corporation, gdje je upoznao odgovornu osobu pod imenom Luv (Sylvia Hoeks – Renegades). Luv je radio za Niander Wallace (Jared Leto – Dallas Buyers Club, Alexander etc) koji su također željeli saznati više o istrazi K.

Što je K više istraživao ovo pitanje, to se činilo da se razotkrivaju stvari koje bi mogle imati puno veze s vlastitom prošlošću. Također je utvrdio da bi to moglo biti povezano s bivšim Blade Runnerom nazvanim Rick Deckard (Harrison Ford – Indiana Jones quadrology, Star Wars series i još mnogo toga). Znači, može li K doći do cijelog otkrića? Da li je mogao dovršiti zadatak od svog nadređenog?- Zašto se Wallace organizacija također zanimala za ovo? Sve odgovore pronađite u ovom filmu o misterijskoj znanstvenoj fantastici.

Filmske RecenzijaMoram reći, nakon što sam prošle sedmice ponovo gledao prethodni film, još uvijek je bio svjež u glavi na izvornu priču i zato nisam imao previše poteškoća pri razumijevanju priče. Zapravo sam bio u mogućnosti uživati i cijeniti reference filma iz 1982. godine, kao što je pojavljivanje nekolicine likova, ili snimke nekih scena itd. Priča u ovom film jako je povezana s prethodnikom, i mislim da ce biti zahtjevno shvatiti ovaj film ako ništa imali pozadinsko razumijevanje prvog filma.

Osim same priče, film je imao vrlo lijepe vizualne efekte i potpuno se slažem s riječima koje su kritičari rekli da je “vizualno zapanjujuće”. Pojedinosti krajolika učinile su se predivno poput prizora u onome što mislim da su pustinje Lav Vegasa i gradski krajolik (koji je očito bio mnogo bolji od učinaka prethodnika). Posebni efekti? Potpuno strašni i nevjerojatni! Stvaranje Joi holograma bilo je vrlo dobro, a oni leteći automobili također su bili izvrsni. Obožavatelji specijalnih efekata u filmu bi ih pratili velikodušno, jer su iskorišteni razni čudesni efekti u filmu. Zvučni efekti ovog filma također su bili izvrsni. Dolby Atomos zvučni sistem u kinu gdje sam gledao film zasigurno nije razočarao ovaj put.

Imajte na umu do je riječ o znanstvenom filmu koji uključuje veliku misteriju za rješavanje. Fokus filma bio je sama istraga koja je dovela do nekoliko pukotina i čeljusti koja je ostavila potpuno iznenađujući trenutak koji biste razumjeli ako gledate ovo bez ometanja. Trajanje od 2 sata 40 minuta filma ima je definitivno svoje perks objašnjavajući sve u detalje. Ipak, ja mislim da bi se moglo malo skratiti jer mislim da je bilo nekih prizora koji su mogli biti kratki. Mogao bi shvatiti i da se tempo filma osjećao sporim za opću publiku. Ja sam imao dovoljno sreće da sam prije gledao film iz 1982. godine i već sam znao u šta ulazim, pa kad sam gledao ovaj film , već sam očekivao isti ritam. Jedini je izazov bio zadržati fokusiranje cijelo vrijeme trajanja filma jer ste možda propustili neke važne tragove.

Prema mom osobnom mišljenju, suprotno popularnim pregledima za opštu publiku, zapravo sam uživao u filmu. Imao je mnogo zapanjujućih vizualnih efekata, posebnih specijalnih efekata, nevjerojatnih zvučnih efekata i starinske tajne za rješavanje. Također mislim da je srce priče lakše apsorbirati u usporedbi s prethodnim filmom za koji sam smatrao da ima previše filozofskih dijelova. Jedino mi je žaljenje bilo dugotrajno trajanje filma, a spor tempo je otežao uživanje publike. Redatelj Denis Villeneuve, također je napravio dobre filmove poput Sicario and Arrival, mogao je nastaviti s vizijama Ridleya Scotta i postoje glasine da bi film mogao biti dovoljno dobar da bude nominiran za različite nagrade. Vidjet će to za nekoliko mjeseci.

Zaključno, mislim da je film uistinu dobar, i dogodilo se da se slažem s mišljenjem kritičara o ovom filmu, ali vjerujem da to možda neće privući opštu publiku posebno zbog brzine i trajanje. Međutim, ako biste mogli samo otvoriti um i usredotočiti se na priču i njegove učinke, mislim da biste mogli uživati u njemu kao i ja.

PS: Savjeti za uživanje gledanja filma: 1. Uvjerite se da najprije gledate prethodni film iz 1982. godine 2. Idite i pogledajte ovo u velikom kinu s dobrim zvučnim sistemom, ako je moguće. Siguran sam da će IMAX biti još bolji 3. Usredotočite se i usredotočite se na film kako ne biste izbjegli važne informacije 4. Izbjegavajte piti previše tekućine kako biste ostali u kinu za 2 sata i 44 minute. Ako ste morali ići, bolje je to učiniti nakon 1 sat ili tako. Nije bilo krajnje kreditne scene takoda je niste morali čekati.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: 5

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave