Friday, July 19, 2024

Clown (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Clown (2014)

Žanr:  Triler, Horror
Godina 2014
Redatelj:  Jon Watts
Glavne uloge:  Andy Powers, Laura Allen, Peter Stormare
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska :   17 June 2016 (USA)Žureći sa posla na rođendansku zabavu svoga sina, otac se oblači u klaunov kostim jer je dogovoreni klaun otkazao, međutim ubrzo shvata da se kostim ne može skinuti i da je zapravo u pitanju kletva.

Kada prelistate unazad sve horore koje sam objavljivao na ovom sajtu, vidjet ćete da je mali broj onih koji su mi se stvarno svidjeli i ne samo da su meni bili gotivni, nego je zapravo riječ o dobrim i kvalitetnim projektima koji su ostavili traga i kod publike i kritičara. Zadnji film sa stranice koji je bio i više nego dobar i originalan je ‘The Babadook’. A njega sam gledao još početkom novembra 2014te.

Uglavnom, ovaj uvod dovodi to toga da ja kažem da sam konačno prisustvovao jednom solidnom hororčiću nakon toliko vremena. Radnja se, kao što ste već pročitali ili gledali u najavi, vrti oko tročlane(čitaj četveročlane) porodice, gdje glava porodice, samo iz želje da zabavi sina i uljepša njegov rođendan, biva zaposjednut đavoljim klaunom koji ga može napustiti samo na dva načina. Ukoliko pojede petero djece ili ukoliko mu glava bude odsječena, jer drugačije kostim ne može skinuti. Da, zvuči zanimljivo i zastrašujuće i moram priznati i ima par strašnih i napetih scena, ali je ovo više u fazonu neke drame sa horor elemntima koja se bavi pitanjem porodice i njenog raspadanja. Da, itekako je stavljen akcent na riječ drama, jer ovo nije tipično besmisleno prolijevanje krvi i kidanje udova, ne, već sve ima smisla. Mislim takođe da je klaun kao klaun odrađen vrhunski te da onima koji se inače boje te vrste ‘zabavljača’, neće nimalo biti lagodno gledati film. Performansi, što glavnih, što sporednih glumaca, su otprilike svi na svom mjestu, ali klaun je klaun i on nosi titulu pobjednika. No nije sve tako bajno kako navodim jer ima par nekih sitnica, doduše one za koje možemo progledati kroz prste, ali koje su meni itekako zapadale za oko. Prije svega, ono tipično traženje nestale osobe po kući, kada je neki lik zove, urliče, a ona se odjednom pojavi iza njega i samo je dotakne kako bi se mi kao publika prepali. I tako još nekih par sitnica, koje ćete i vi možda primijetiti ali eto ja smatram da nisu sad vrijedne pomena. Uglavnom, ne odličan i vrhunsk, ali svakako solidan hororac za jedno gledanje.

Ocjena na IMDb.com mu je, ne znam zašto, poniskih 5,9/10 a na Tomatoesima za sada ima samo tri pozitivne kritike. Za sada nema podataka o zaradi filma. Reditelj ‘Clown’a je Jon Watts, koji je iste godine radio i ‘Our RoboCop Remake’ a već ove godine priprema ozbiljniji film ‘Cop Car’ sa Kevinom Baconom u glavnoj ulozi. Jedan od producenata filma je i Eli Roth, koji je ujedno i glumio jednog od klaunova u filmu. Njegovo ime na filmu bi trebalo navodno da ga proda, ali mislim da je njegovo ime vremenom pojeftinilo bez obzira na njegov odnos sa hororcima.

Ne očekujete da budete oduševljeni i šokirani, ali pozitivno iznenađeni da. ‘Clown’ je možda i malo više nego solidan i bit će utjeha onima koji su u potrazi za hororcem, takvim da će im u isto vrijeme biti zabavan, tužan, strašan i zanimljiv.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave