Wednesday, July 24, 2024

Cop Car (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Cop Car (2015)

Žanr: Crime, Thriller
Godina 2015
Redatelj: Jon Watts
Glavne uloge:   Kevin Bacon, James Freedson-Jackson, Hays Wellford
Trajanje filma : 01:28:00
Datum izlaska :  7 August 2015 (USA)Šerif malog gradića kreće u potragu za svojim policijskim kolima nakon što je dobio dojavu da su ih dva dječaka ukrala radi zabave.

Film ovakvog tipa s ovako, naizgled, djetinjastom radnjom, nikada ne bih pogledao da Bacon ne igra glavnu ulogu i da film nije dobio pozitivan prijem kod publike i kritičara. Sinoć je izašao i odmah sam iskoristio priliku da ga pogledam.

‘Cop Car’ samm gledao sa dvanaestogodišnjom rodicom kojoj se radnja činila isuviše dosadnom i jednoličnom, odnosno njenim rječnikom ”sve se isto dešava”, no veliko bi čudo bilo da se ovakav tip filma svidi djeci iako su djeca glavne uloge u filmu. U nekom američkom gradiću, prljavi šerif želi obaviti prljavi posao do kraja, tj. zakopati mrtvo tijelo i riješiti se jednog ranjenog lopova kojem ne znamo ni ime ni porijeklo a nalazi se u gepeku šerifovog auta, no zavrašavanju njegovog posla stanu u kraj dva dječaka od po deset godina, avanturističkog duha koji mu ukradu automobil nesvjesni šta će se sve dogoditi. Da, poprilično skromno odvijanje radnje ali opet je odrađen takav posao da ćete biti prikovani od početka do kraja zaintrigirani likovima i njihovim sudbinama. Film možda izgleda kao minijaturna verzija nečeg mnogo većeg, nečeg što je epsko, ali sat i dvadesetak minuta proći će vam vrlo brzo u napetosti i uzbuđenju jer ‘Cop Car’ je rijetka stvar koja se dešava na filmskom nebu i zato je vrijedna gledanja. Fino je gledati Kevina Bacona ponovo kako glumi nakon dvije godine pauze i projekta koji ga nije dodatno proslavio. Ostario je ali je maher u svome poslu, a i ostatak ekipe ovaj film čini stvrano odličnim. Pravo iznenađenje, tako da je na vama ostalo još da ga pogledate i prostudirate o tome kako je fino osvježen žanr i kako bi nam ovakvih jednostavnih filmova sa neočekivanim obratom zaista dobrodošlo.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,6/10 a Rotten Tomatoes mu daju 77%. U Americi je zaradio malih 85 hiljada dolara iz razloga što mu je marketing bio slab a i jedan je od onih niskobudžetnih koji se i ne proslave puno. Jon Watts je reditelj filma koji iza sebe ima projekte poput, skorašnjeg horora ‘Clown’, ‘Our RoboCop Remake” itd.

‘Cop Car’ je mali ali efektivni triler koji nema toliko mračnu i jezivu atmosferu, nego je više sa humorističnom podlogom i realističnim likovima koji ipak uspijevaju da čitavu stvar učine zanimljivom i gledljivom i sam film jednim od rijetkih koji imaju dušu.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave