Sunday, March 7, 2021

Dva lica siječnja – Two Faces of January 2014 Recenzija Filma

Dva lica siječnja (2014)
Two Faces of January

Žanr Triler
Godina 2014
RedateljHossein Amini
Glavne ulogeKirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac
Trajanje filma : 01:36:00
Datum izlaska : 29. Svibanj 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASABračni par, prevarant Chester i njegova žena Colette, na odmoru su u Grčkoj i tamo sreću još jednog amerikanca, turističkog vođu Rydala, s kojim se brzo sprijateljuju, no ubistvo privatnog detektiva koji je bio na zadatku, sve troje će ih povezati.

Nekako je neočekivano došao, nisam ga niti jednom vidio da se promoviše, ali njegovo prerano curenje na internet dovelo je do toga da ponovo pogledam trejler i odlučim se da bi se mogao i pogledati. Nažalost, sumnjam da će steći ikakvu slavu, no ako ste u potrazi za trilerčićem, dobrodošli.

Od početka mi je nekako djelovao kao neka modernija verzija ‘Talentiranog Gospodina Ripleya’. Nije da sam taj gledao, nego znam o čemu se radi u tom filmu sa Damonom i Law-om u glavnim ulogama, i tamo vidim da je autor, vjerovatno pisac romana na kojem su bazirani oba filma, zapravo isti. Nego, pitanje je zapravo kakav je ovaj film? Neću puno okolišati, kao inače, i dat ću vam do znanja da je u pitanju solidan film; dakle lagano štivo sa, pomalo poznatom pričom, ali koji se da odgledati i koji će vam definitivno privući pažnju na sat i po. Meni jeste. Bez obzira što nema te neke originalnosti niti težine, na kraju zapravo shvatim da danas to rijetko ko i traži i mislim da ćete biti sasvim zadovoljni i ovim filmom ako se odlučite da ga pogledate. Iako mi je nekako neprirodno i čudno izgledala Dunst u glavnoj ulozi, jer sam od početka, vidjevši poster filma, mislio da je u pitanju Nicole Kidman, a znamo da ona zna glumiti, no i mlađa glumica se snašla, zajedno sa ostatkom ekipe, kreirajući potencijalni super-trio koji bi bio dalje poznatiji i možda nagrađivaniji da se film bolje pripremio za izlazak na svijet. Dinamičan je i zanimljiv, što su jedna od ključnih stvari da film uspije, i mada nema napetosti niti neke neizvjesnosti, koju je moja malenkost očekivala, sve je nadoknađeno dobrim scenama akcije i jurnjave.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,5/10 a Rotten Tomatoes daju takođe prolaznih 84%. Reditelj filma je Hossein Amini, iranskog porijekla, kojem je ovo rediteljski debi, ali je poznat po pisanju scenarija za filmove ‘Drive’, ’47 Ronina’ i ‘Snjeguljica i Lovac’. Film je van Amerike zaradio 4 miliona dolara no sumnjam da će zaraditi dodatni milion.

Nemojte dugo da se premišljate, jer obično dugo premišljanje na kraju dovede do odustajanja. Oko ovog filma samo trebate da se premišljate s kim da ga pogledate, da li sa onima kojima je ove godine bio jedan od najboljih filmova ‘Plaćenici 3’ ili oni koji još uvijek ne mogu da zaborave utisak koje je na njih ostavio ‘Iskupljenje u Šošanku”.

Ocjena:7/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU