Sunday, July 21, 2024

Firefly Lane – Ulica krijesnica TV Series (2021– ) Recenzija

Share

SUMIRANJE

Vizualno je i serija pomalo mješovita. Najzanimljiviji je vremenski slijed zapravo onaj iz 70-ih, ali također je i onaj s najmanje zaslona. Da stvar bude gora, sva tri vremenska slijeda u epizodi 10 završavaju se nastavcima.
- Advertisement -

Tijekom godina Netflix neprestano povećava svoj izbor vrhunskih sapunica. Od prekrasno snimljene Virgin River do Sweet Magnolias, nesumnjivo raste demografska kategorija za ovu vrstu serija. Možda je bilo samo pitanje vremena kada će najprodavanija Firefly Lane dobiti Netflixovu adaptaciju.

U svom najjednostavnijem obliku, priča Firefly Lanea uklapa se u one konvencionalne ljubavne romanse s plaže, pomiješane s hrpom trofejnih Hallmarkovih filmova.

Firefly Lane – Ulica krijesnica Recenzija Serije

Ovdje se, međutim, naša priča sastoji od 2 žene, podijeljene kroz 3 desetljeća s 1 nesumnjivo bliskom vezom. Od srednje škole do odrasle dobi, Firefly Lane slijedi ova dva lika dok proživljavaju sve uspone i padove koje život donosi na tom putu.

Svi temelji su tu zbog još jednog krivog zadovoljstva. Nažalost, Firefly Lane se potpuno sabotira nepotrebnim ne-linearnim narativom.

Uzimajući ključne trenutke iz svakog desetljeća i pleteći ih zajedno s labavom temom, tempo i ton Firefly Lanea potpuno se gube u miješanju različitih melodramatičnih i neobično komičnih segmenata.

Naša priča skače između tri desetljeća sporadično, počevši od 1970. godine kad je mladu Tully Hart od svoje bake udaljila njezina, ovisna majka Cloud. Kad se par preseli na Firefly Lane, Tully se sprijatelji sa svojom susjedom Kate Mularkey i stvori vezu koja traje 30 godina.

Usred ovoga ipak je izrezana druga vremenska crta koja prikazuje 1980-te kako Kate i Tully pohađaju koledž i počinju raditi na stanici za emitiranje vijesti. Tamo upoznaju svog šefa Johnnyja, koji se prelijeva i na treću vremensku liniju.

To se događa u današnjoj Americi (ili 2003.) kratkim rezanjem do 2005. godine zadirkujući glavnu točku radnje koja se u potpunosti ne otkriva do posljednje epizode. Zahvaljujući nelinearnoj strukturi, ovo je jedina misterija u seriji.

Kronološkim redoslijedom ti bi vremenski redovi zapravo funkcionirali prilično dobro, ali ovdje format u potpunosti odaje narativ knjige i još gore, pojeftinjuje mnoge dramatičnije trenutke.

Kad se Kate i Tully potuku 1980. godine, ostaje nam da se zapitamo hoće li biti dobro … prije skoka na 2003. godinu i kad ih vidimo kako se smješkaju i grle. Drugi put nam se govori o događajima prije nego što smo ih zapravo vidjeli odigrane na ekranu, jer se likovi 2003. prisjećaju trenutaka iz 1980. … prije nego što nam scena to izreže i pokaže.

Slično kao i hakirana verzija CBS-a The Standa CBS-a, ovaj “stilski” pokušaj preuređivanja priče iz niza uzrokuje da su vremenske crte iz 1977. i 1980. godine potpuno suvišne.

Šteta je i još gore, najzanimljiviji je vremenski slijed zapravo onaj iz 70-ih, ali također je i onaj s najmanje zaslona.

Umjesto toga, dobivamo periode romantike između muškaraca za koje znamo da se ne druže ili da izbijaju borbe za koje znamo da će se riješiti 10 godina kasnije – ili u nekim prilikama u sljedećoj epizodi.

Da stvar bude gora, sva tri vremenska slijeda u epizodi 10 završavaju se nastavcima, zadirkujući drugu sezonu koja može ili ne mora doći.

Vizualno je i serija pomalo mješovita. Žuta sanjiva nijansa koja visi tijekom 70-ih djeluje prilično dobro, dok teška šminka i neobična zbrka slapsticka i mračnog ratnog novinarstva doista ne funkcioniraju onako kako bi možda trebali.

Neki od problema ovdje proizlaze iz upotrebe istih glumaca u 80-ima kao vremenska crta iz 2013., s debelim slojevima šminke i prekomjernom garderobom kako bi obje glumice učinile mlađima. Da budemo pošteni, djeluje prilično dobro, ali pomalo je zagonetno zašto nisu samo koristili različite glumice.

Rezultat je tada serija koja je tako lako mogla biti još jedan uvjerljiv vrhunski dio, ali se raspada u sobi za montažu.

Kao linearni sat, ovo je moglo imati potencijala, pogotovo s obzirom na izvrsnost kemije između glumica. Ljubitelji knjige nesumnjivo će odbiti strukturu, dok povremeni obožavatelji mogu ili ne moraju prihvatiti stil. Firefly Lane vjerojatno neće sjajno svijetliti, umjesto da se priguši i postavi kroz svojih 10 epizoda u nezaboravnu osrednjost. IMDB OCjena Serije: 7.7/10

Firefly Lane – Ulica krijesnica (Sezona 1) 2021 (TV SERIES) Recenzija Serije

Žanr: Drama| Romansa | Recenzija Serija
Godina: 2021
Kreator: Maggie Friedman
Glavne uloge Glumci: Katherine Heigl, Sarah Chalke, Ben Lawson, Beau Garrett, Yael Yurman
Zemlja: Canada | USA
Trajanje Epizode: 48-51 min
Datum izlaska: 03.02.2021 (svjetska premijera)

Trailer Serije Ulica krijesnica – Firefly Lane 2021

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Vizualno je i serija pomalo mješovita. Najzanimljiviji je vremenski slijed zapravo onaj iz 70-ih, ali također je i onaj s najmanje zaslona. Da stvar bude gora, sva tri vremenska slijeda u epizodi 10 završavaju se nastavcima.Firefly Lane - Ulica krijesnica TV Series (2021– ) Recenzija