Thursday, July 25, 2024

Flight 7500 (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Flight 7500 (2014)

Žanr: Horror, Mystery, Sci-Fi
Godina 2014
Redatelj: Takashi Shimizu
Glavne uloge:  Leslie Bibb, Ryan Kwanten, Amy Smart
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska :   12 April 2016 (USA)Avion 7500 kreće iz Los Angelesa prema Tokiju i spreman je za desetosatno putovanje, no smrt jednog od putnika pokreće lavinu pitanja na koje niko nema odgovora.

Da predahnem malo od maratona ‘Walking Dead’a, odlučio sam se za ovaj i naišao je baš u savršeno vrijeme. Film je inače snimljen još prije 2012. godine i te godine je trebao ugledati svjetlo dana, ali zbog problema u post-produkciji, film tek možemo pogledati sada.

Ljubitelj sam ‘avionskih’ filmova, ali smo svjedoci da se dobri filmovi teško snimaju, pa tako i ti u zatvorenim prostorima. Teško je imati toliko putnika, svima pokušati dodjeliti neku priču, ili barem polovini njih i učiniti stvari zanimljivim a pritom zadržati publiku. Najsvježiji primjer dobre priče u avionu je svakako ‘Non-Stop’ koji vas bukvalno drži uz sebe non-stop. Bilo mi je iz još jednog razloga drago pogledati ovaj film jer nije bilo nikakvih kritika koje sam ranije mogao pročitati da znam šta da očekujem i da li će se te kritike obistiniti, tako da sam bio sam u ovome. I krenem s gledanjem i smorim se već kod polovine filma, a film traje nešto malo više od sat vremena. Da smorio sam se a znamo da je najveći grijeh filma da bude dosadan. Kad sam, nekad davno pogledao trejler, nestpljivo sam očekivao njegov dolazak u naša ”kina”, no razočaran sam, što je evidentno. Smorila me atmosfera, ako je film uopšte uspio stvoriti, i bez obzira što ima pozanimljivu priču, ustvari priču sa potencijalom i zanimljivim raspletom priče, film je zapravo ništa više nego mlaćenje prazne slame. Da vam pojasnim, još slikovitije. Imate avion, naravno onaj u zraku, bilo bi manje strašno da je na zemlji, putnike i članove posade. Jedan lik umire i počnu se dešavati čudne stvari nakon toga. Par njih, grupica ”odabranih” žele da riješe misteriju. Naravno, radoznali ljudi su česta pojava u horor filmovima, ako se ovaj film i može nazvati hororom, ali šta je tu je. Igra po formuli, i pokušavajući da skrene par puta sa te poznate utemeljene staze, film zapravo biva samo gori. Ne mogu se više baviti samim sadržajem filma a da ne pomenem performanse. Očajne performanse. Toliko o njima. Držala me ta neka neizvjesnost da vidim šta je zapravo iza te misterije avionske, inače bih ga premotao u cugu.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 5,2/10 a, kao što sam već rekao, za sada nema nikakvih službenih kritika. Nema ni podataka o zaradi, i sumnjam da će biti, jer zbog problema oko datuma izlaska i toga da film ugleda svjetlo dana, mislim da će biti teško da se dočepa kina. Ipak nema tu sreću ko prvi dio ‘Paranomalnog’. Reditelj filma je Takashi Shimizu, japanskih i američkih verzija ‘Kletvi’, zatim filmova kao što su ‘Šok labirint’, ‘Rinne’, ‘Marebito’ i ostalih manje poznatih filmova. Ovaj reditelj vjerovatno je neka azijska verzija M. Night Shyamalana, koji je nekad, veoma davno, uspio snimiti ‘Šesto čulo’, pa onda malo kasnije, manje uspješne ali neloše ‘Znakove’, i između toga bruku loših i nemaštovitih filmova, ali se uvijek poziva na staru slavu u želji da ostane u ovoj sadašnjoj.

Bez obzira što ima potencijal, nije ga iskoristio i nema dalje. Kao što inače znam predložiti, ali onako toplo i od srca, uradit ću to opet sada, iako dugo nisam. Film zaobiđite u širokom luku jer mnogo je boljih, zdravijih, pametnijih i zabavnijih ostvarenja ovdje u ovom prostranom filmskom svijetu.

Ocjena;2/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave