Saturday, June 15, 2024

Gavran – Smrt iz priče – The Raven (2012) Recenzija

Share

- Advertisement -

Gavran – Smrt iz priče (2012)
The Raven

Žanr: Misterija, Triler
Godina 2012
Redatelj: James McTeigue
Producent: Ben Livingston, Hannah Shakespeare
Glavne uloge: Luke Evans, John Cusack, Alice Eve, Brendan Coyle, Brendan Gleeson, Oliver Jackson-Cohen, Kevin McNally, Pam Ferris, M. Emmet Walsh, Dave Legeno, Sergej Trifunovic, Karen Strassman, Sam Hazeldine, Ana Sofrenovic, Ian Virgo
Zemlja: Mađarska, Španjolska, SAD
Trajanje filma: 01:50:00
Datum izlaska: 09.03.2012 (svjetska premijera)

Pojava Raven-a u bioskopima dogodila se, moglo bi se reći u malo nezgodnom momentu. Naime, Sherlock Holmes: A Game of Shadows(2011), tematski vrlo sličan film, pojavio se ne mnogo ranije i pobrao većinu pažnje na polju detektivske priče. Samim time, iako je njegova priča potpuno drugačija od Sherlock-ove, Raven ne ispada toliko originalan. Svojevremeno, sličnu sudbinu doživeo je i film The Illusionist (2006), zahvaljujući srodnom filmu The Prestige(2006). Mada, ruku na srce, činjenica je da su i Raven i The Illusionist u ovoj igri jednostavno slabiji igrači. Takođe, lik mračnog Edgar Allan Poe-a (John Cusack), spram Sherloch Holmes-a u dopadljivoj i lucidnoj inerpretaciji Robert Downey Jr.-a, čini da Raven zadobije manje simpatije. Ovo je savršen primer kako je bitno planirano tempirati premijeru filma. Poneki filmovi čekaju i godinama, kako bi izbegli konkurenciju i postigli maksimalan efekat na gledaoce. Što se tiče Srbije, Raven je našoj domaćoj publici za nijansu bio atraktivniji. Tome je doprinela činjenica da je delimično sniman u Beogradu, a u manjoj epizodnoj ulozi imali smo prilike da vidimo i Sergeja Trifunovića.

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta i završetka filma

Priču u filmu, sačinjava fikcija, koja se gradi oko činjenice o misterioznoj smrti Edgar Allan Poe-a. Poe je pre smrti viđen kako u delirijumu luta ulcama Baltimora, uzvikujuci ime Raynolds. To čini prilično dobru osnovu na kojoj će se graditi priča, ali u slučaju Raven-a, čini se nedovoljno iskorištenu, ako ne i protraćenu. Mnoge su zamerke da Poe nije adekvatno predstavljen, jer je u stvarnosti bio paranoičan i sve u svemu prilično negativan. Ujedno i samom filmu nedostaje malo mračnije atmosfere. Mračnoste je takođe nešto što je karakterisalo ovog pesnika i njegovo stvaralštvo, a imajući u vidu da je ovo film o njemu, ovaj aspekt je neopravdano zanemaren. Verovatno je da modifikacija stvarnog Poe-vog lika doprinosi mlakom prijemu publike. Reklo bi se da je pametnije bilo ostaviti njegov lik kakav je bio, nego što se naizgled težilo sličnosti sa Downey-ovim Holmes-om.

No, ne svaljujmo krivicu samo na Cusack-ov lik, ni sama priča ne odiše baš genijalnošću. Ponajviše zbog neiskorištenog potencijala koji sa sobom nosi. Ona ima svojih zanimljivih obrta i vizuelno jeste atraktivna, ali sam rasplet nije naročito epohalan. Takođe, ona je nedovoljno napeta, a jača doza istog je nešto što film ovog tipa mora da poseduje. Ovako osmišljena, priča više liči na visoko produciranu epizodu neke krimi serije, te je najbolje, kako bi razočarenje bilo manje, Raven tako i posmatrati.

Ocjena Filma:3/5

IMDB Ocjena Filma: 6,4/10

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave