Saturday, June 8, 2024

Ghostbusters – Istjerivači duhova 2016 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Istjerivači duhova (2016)
Ghostbusters

Žanr Akcija, Komedija, SF
Godina 2016
Redatelj: Paul Feig
Glavne uloge: Kate McKinnon, Kristen Wiig, Melissa McCarthy
Trajanje filma : 01:56:00
Datum izlaska :    15. Srpanj 2016.Kada se desi invazija duhova na Manhattnu, grupa žena pod imenom ”Ghostbusters” kreću u lov na njih kako bi ih u potpunosti iskorijenili.

Za početak jedna tužna i jedna siva, nezahvalna informacija. Kritiku maločas umalo da završim i laptop mi se ugasi bez upozorenja i signala ikakvog, pa onda doprinosim žrtvu i pišem sve iznova, a ova će grudobolja valjda nekako nestati. Druga informacija je ta da je najava za ovaj film, dakle trejler najviše dislajkovana najava u povijesti mreže YouTube. Eto toliko… mislim, ima sad hiljadu zašto i hiljadu zato, ali o tome nastavku.

Fanovi onih pravih, originalnih ”Ghostbusters”a nisu hejtali toliko ovaj rimejk, zato što je rimejk, jer budimo realni ameri su obradili sve živo, nego zašto ga je reditelj, inače pravo dobar i kvalitetan reditelj, isfeminizirao, izobličio i oduzeo smisao i srž, sve ono što je činilo prave ”Istjerivače” toliko popularnim. Ko je taj reditelj, taj Paul Feig, pa se usudio da učini to? To je izazvalo ljutnju i bijes ljudi kompetentnih da se ljute i bune, ali meni nejasno bi, čemu negodovanje kad smo prošle godine imali rimjekove filmova tipa ”Jurski park” i ”Poltergeist” i niko nije dizao toliku buku. Ja normalno radoznao, a i zbog želje da sam u toku, pogledam taj original z ’84 i opet mi nejasno bi zašto mržnja prema najnovijoj obradi kada mi je taj prvi ”Ghostbusters” bio samo simpatičan i zanimljiv, ništa presmiješno i spektakularno. Nemojte sad i na mene drvljem i kamenjem, ali vjerujem da je u svoje vrijeme on bio inovacija kakva se nije dugo viđala i stvorio je tu armiju fanova te osigurao sebi status kultnog, no meni jednostavno nije legao iako i sam volim starije filmske hitove te držim palčeve da nikad ne obrade ”Zelenu milju”, ”Istjerivača đavola”, ”Iskupljenje u Šošanku”, ”Kuma” itd. U tom prvijencu, Bill Murray, odnosno njegov lik mi je bio nekako pretenciozan i antipatičan, a u neku ruku i seksualno isfrustriran. I tako ja s visokim očekivanjima krenem u kino jer realno, bilo je za očekivati da će ga publika popljuvati, kao što i jeste, ali su kritičari bili blagonakloni i puni pohvala i pozitivnih kritika pa gdje onda da nemam tako visoka očekivanja. Međutim, međutim… rimejk je zasluženo dobio sve te pljuvotine i pogrdne nazive od publike jer je mene istinski razočarao. Tu i tamo pokoja smiješna scena i dobra šala, a sve ostalo je prazan hod, tapkanje u mraku, niz nesretnih događaja i zbrka zbrke. Početak je bio obećavajući te sam mislio da će ići sve u tom tonu, a likovi Kristen i Melisse su mi itekako bili dopadljivi, kao i u svakom njihovom filmu, te lik Chris Hemswortha je bio poprilično smiješan, no opet se radilo najviše na karakterizaciji ovog ženskog dvojca, jer ovi ostali nisu dobili nikakvu podlogu, nikakvu trodimenzionalnost i priču, pa je ovaj rimejk u konačnici ispao kao eksplozija boja koja je podigla buku zbog ničega.

Dakle, glavni problem je bio manjak komedije, a višak akcije, što je nemoguće za zamisliti zbog reditelja koji stoji iza ovog filma i zbog ekipe koju je poslio, jer je on poznat dobro kako barata tim žanrovima i odlično ih komponuje, no sam ga đavo natjera da uradi nešto zbog čega će pljuvati, a što neće biti vrijedno pljuvanja. Bolje da se prihvatio režiranja nastavka ”The Heat”-a, ali hajde, eto… Kameo uloge koje su u originalu bile glavne uloge, pokušavale su prodati film svojim učešćem, bilo je tu promocija filma i kod Jimmy Fallona i Ellen, svi su očima i tijelom vikali: NEMOJTE MRZITI NAŠ NOVI FILM, ali očigledno je kako je novi ”Ghostbusters” komercijalizovani pogled u prošlost koji se nije trebao desiti.

Ocjena na IMDb.com mu je slabih 5,4/10 a na Tomaoesima vjerovatno potplaćenih 73%. Širom svijeta je zaradio preko 132 miliona na budžet od 144, ali nedavno je izašao u kina, tako da će zarada biti veća, ali ništa spektakularno, vjerujte. Feig, kojeg ranije sam spomenuo, ima iza sebe glasovite naslove tipa ”Djeveruše”, ”The Heat”, ”Spy” itd.

Impresivan je film tehnički i vizeulno, te bi kao neka akciona fantazija možda i radio, ali kao ovo u čemu je naumio, nikako neće okusiti tu slavu i brzo će tresnuti o pod. Tako da, kada vas pitaju ”Who you gonna call?”, vi se napravite ludim te odgovorite nešto tipa: ”Nemam kredita” ili ”Bježi od mene, zvat ću policiju”.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave