Friday, July 19, 2024

It Follows – To dolazi 2015 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

To dolazi (2015)
It Follows

Žanr Horor
Godina 2015
RedateljDavid Robert Mitchell
Glavne ulogeKeir Gilchrist, Carollette Phillips, Loren Bass
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska :  27. Ožujak 2015.Nakon seksualnog odnosa, mladu djevojku Jay počinje pratiti čudna i neobjašnjiva sila zbog koje ona počinje gubiti razum.

Najbolja reklama za neki film i najbolji način da pronađe svoj put do publike i zaradi lovu i proslavi jeste da ga kritičari prozovu ”najstrašnijim filmom u zadnjih deset godina”, kad je riječ o hororu. I nešto tako nestrpljivo očekujete i onda konačno ugleda svjetlo dana.

Radnja filma se vrti oko mlade atraktivne djevojke koja upoznaje momka i s kojim se redovno viđa, da bi jedne večeri, nakon što imaju seks u njegovom automobilu, on nju kidnapovao i objasnio joj zatim da joj je prenio ”nešto”. Ne bolest niti neku zarazu, nego neku vrstu neobjašnjive zastrašujuće pojave koja će pratiti gdje god da krene. I pošto je ”najstrašniji u zadnjoj deceniji”, očekujete stvarno ogromne doze terora, napetosti i akcije, no shvatite ubrzo da je ovo melodrama koja nije strašna, nego zastrašujuća, ima takvu ideju i ima mrvicu napetih momenata, ali nas, svejedno, plaši pričom i mogućnostima ”šta bi bilo kad bi bilo” ili ”šta će se desiti kad joj se ova pojava približi”? Definitivno je originalan i izdvaja se iz mora sličnih paranormalnih filmova ali nekako podsjeća na one iz osamdesetih godina, a naglasit ću, što sam ranije već naglašavao, da volim te retro i te vintage stvari. Nostalgija, haman. U suštini, nije najstrašnije iz perioda 2005-2015, ali može stojati na nekom mjestu od njih top 15. Maika Monroe koja igra glavnu ulogu morala se i najviše pokazati kao najranjivija i najlabilnija ličnost u filmu i dovoljna je bila njena pojava da u tome uspije, a dobre su bile i njene kolege u filmu čineći, sve u svemu, ekipu filmau kompletu i više nego dobrom. ‘It Follows” bih svakako nazvao jednim pametnim filmom kakav se rijetko viđa i film sa stilom, to definitivno.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,4/10 a na Tomatoesima zavidnih 96%. David Robert Michell je reditelj filma i ovo mu je drugi projekat jer je ranije snimio i dramediju ‘The Myth of American Sleepover’. Film je koštao samo 2 miliona dolara a zaradio preko 14 samo u Americi.

‘It Follows” će pratiti svoju publiku ako dopustite da vam se ova uvrnuto pametna i zastrašujuća ideja filma uvuče pod kožu. Sa nejasnim i dvosmislenim krajem i manjkom ‘jump scares’a odnosno onih ‘bu momenata’, ovaj film nije onaj punokrvni i užasavajući horor koji će svakog plašiti i oduševljavati.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave