Wednesday, July 17, 2024

Jastog – The Lobster 2015 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

 

Jastog (2015)
The Lobster

 

Žanr: Komedija, Romantika, SF
Godina 2015
Redatelj: Yorgos Lanthimos
Glavne uloge: Jacqueline Abrahams, Roger Ashton-Griffiths, Jessica Barden
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :  15. Svibanj 2015.U bliskoj distopijskoj budućnosti, prema zakonima Grada, svi singl ljudi odlaze u Hotel kako bi tamo u roku od četrdeset pet dana našli sebi para, a ako ne uspiju naći nikoga ko im odgovara, pretvaraju se u životinju u koju su oni izabrali i bivaju poslani u Šumu.

Jedan od najočekivanijih filmova, definitivno. Hm, ko bi rek’o poznavajući mene, ali ovakva originalna vanvremenska priča, intrigantna najava i tematika je nešto što me automatski, na prvu privuklo. I priznajem da sam izuzetno zadovoljan. Ali to ne znači da ćete svi biti i to iz jednog jedinog razloga. Ovaj film nije za svakoga, ovakav stil i ova priča odudaraju od konvencionalnosti na koje smo svi bez borbe pristali, ali u tome je i ljepota filma koju će rijetko ko znati cijeniti. Iako je predstavljen kao komedija čija se radnja odvija u distopijskoj budućnosti, film pored nekih komičnih dijaloga, meni u ostatku djeluje isuviše mračno i zastrašujuće da nije baš svejedno odgledati film i ostati ravnodušan. Glavni faktor u filmu, koji je ujedno i jedan od glavnih faktora u životu je – ljubav. Ali ovdje je ona prikazana ne kao osjećaj odnosno emocija, nego kao potreba, odnosno stereotip u društvu zbog kojeg se društveno izoluje osoba koja ne zadovoljava kriterije bračnog partnera ili koja ne želi da bude u bračnoj zajednici uopšte. Pored toga, film odlično predstavlja neke ljudske osobine poput podlosti, skepticizma i morbidnosti i u globalu, savršena je slika današnjeg društva koja je prikazana na jedan stvarno originalan i definitivno drugačiji način koji će obilježiti ovu godinu na izmaku. Performansi u filmu su maestralni, od sporednih do onih glavnih, ali najveće povale moram izdvojiti definitivno za Colin Farrella koji zaslužuje nominaciju za Oskara, pa možda čak i Oskara, te za Rachel Weisz i John C. Reilya. Mislim da se film u drugoj polovini nekako previše naglo odbacio od svoje tematike, od harmoničnog toka prema kojem je išla priča te mi je drugi dio nekako slabiji, ali opet film zaslužuje ništa više nego same hvale i svako skidanje kape. ‘Jastog’ je vrlo čudan, ali je ‘Jastog’ isto tako brutalno realan i iskren i kao takav je rijetka pojava koju treba popratiti. I sam kraj film je izuzetno čudan, ali na jednosmislen način zaokružuje priču o ljubavi, o traganju za istom, o ljudima i našim čudnim naravima.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,6/10 a na Tomatoesima zavidnih 91%. Nema za sada nikakvih podataka o zaradi, a što se tiče reditelja, u pitanju je Yorgor Lanthimos, grk, koji iza sebe ima priznate filmove tipa ‘Očnjak’ i ‘Alpe’.

Jedan od najoriginalnijih filmova godine, ako ne i najoriginalniji, lijep na svoj način, a ne toliko humorističan koliko mu je ideja zastrašujuća. Sve u svemu – pisac što je htio reći to je i rekao.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave