Thursday, December 2, 2021
HomeHoror FilmoviKad se svjetla ugase - Lights out 2016 Recenzija Filma

Kad se svjetla ugase – Lights out 2016 Recenzija Filma

-

Kad se svjetla ugase (2016)
Lights out

Žanr: Horor
Godina 2016
Redatelj: David F. Sandberg
Glavne uloge: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Alexander DiPersia
Trajanje filma : 01:21:00
Datum izlaska : 21. Srpanj 2016.Kada njen brat proživi isto iskustvo kao i ona kada je bila mala, Rebecca se mora suočiti sa terorom koje proganja njenu porodicu kada se svjetla pogase.

Opet mala pauza između dvije recenzije, ali vam zato zauzvrat donosim nešto jako svježe i aktuelno što tek izlazi u kina.

Tako sam i ja bio sretnik da ga pogledam u kinu i da još jednom proživim to iskustvo gledanja hororca na velikom ekranu. Veselilo me to što će pogledati baš ovaj film i to iz razloga što kao producent stoji James Wan, a njega znamo, trejler je izgledao primamljivo i film je prikupio odlične kritike. Baziran je na kratkometražnom istoimenom filmu koji je plijenio pažnju i zaradio popularnost vrteći se na društvenim mrežama. Možda se i sjećate tog filmića kada žena u hodniku gasi svjetlo pa se u tom trenutku pojavljuje čudno biće i ono je počinje proganjati. Konceptualno ovaj film me malo podsjeća na ”Darkness Falls” iz 2003. godine, kada se zlobna zubić vila pojavljuje samo u mraku, ali i premisom liči na paranormalne filmove koji iskaču zadnjih godina, no drugačiji je iz razloga što ovo paranormalno biće djeluje stvarnije i nije posve paranormalno, ali da ne spojlam, vidjet ćete o čemu je riječ. Ono čemu se ja nadam da ću jednoga dana postati profesionalni kritičar i da ću filmove gledati prije nego što budu zvanično ocijenjeni tako da ne dižem ili ne spuštam očekivanja, s obzirom da sam kod ovog podigao ta ista očekivanja, nenormalno visoko i mislio sam da ću i više nego pozitivno iznenađen napustiti kino, ali bio sam u fazonu:”hmmm, nije loše… solidno, zapravo”. Valjda glavni problem što film ne zaobilazi neke klišeje, ali donosi zanimljiv i neočekivan obrat i kraj naravno, ali traje prekratko pa atmosferu jedva dovodi do usijanja. Djeluje kao minijaturna verzija nečeg što bi u dužoj formi bilo epsko i bezvremensko. Performansi su odlični, naročito kod Palmer, mada ne mogu, a da ne pogrdim propust kod kastinga u slučaju mladog glumca Batemana koji igra dječaka Martina. Neko će reći kao da djeca i ne mogu toliko dobro glumiti, ali u slučajevima filmovima ”Little Miss Sunshine”, ”Piano” i ”Beasts of Southern Wild’ imamo čiste, prelijepe i historijske primjerke fenomenalnih nastupa mališana. Da ne cijepidlačim više, kritike i očekivanja odvedoše me na pogrešan put, a pravi put je da ovo nije loš film, nije loša ideja, realizacija korektna, ali ništa što će obilježiti neki period.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,7/10 a na Tomatoesima 82%. Pošto tek sutra izlazi zvanično u kina, nema još podataka o zaradi, ali mislim da se neće bogzna šta proslaviti. David F. Sandberg je reditelj filma i ovo mu je dugometražni debi, s obzirom da iza sebe ima samo kratke filmove, ali po ocjenama publike, jako kvalitetne.

Mnogo jakih scena, finih dijaloga i raspleta, ali sve nekako opet djeluje minijaturno, malo i nevažno no opet, ova 2016. godina je jako plodna za ovaj žanr jer su se rodile i mnoge originalne i dugotrajne ideje.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts