Tuesday, May 21, 2024

Kavalir s pištoljem – Old Man and the Gun (2018) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Kavalir s pištoljem - Old Man and the Gun (2018) Radnja se usredotočuje na kraj Tuckerove karijere. Najbolji aspekti filma su predstave i Loweryjev zanat. Robert Redford i Sissy Spacek pružaju nježne, karizmatične nastupe i dobro ih služe u ranoj sceni. Komadi filmova također su lijepo realizirani, osobito u posljednjoj četvrtini.
- Advertisement -

Kavalir s pištoljem (2018)
Starac s revolverom
Old Man and the Gun

Žanr: Biografski | Komedija | Krimi
Godina: 2018
Redatelj: David Lowery
Producent: David Lowery, David Grann
Glavne uloge: Elisabeth Moss, Robert Redford, John David Washington, Danny Glover, Casey Affleck, Sissy Spacek, Keith Carradine, Tika Sumpter, Tom Waits, Isiah Whitlock Jr., Augustine Frizzell. Jordan Trovillion, Gene Jones, Leah Roberts, Denise Barone
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 01:33:00
Datum izlaska: 27.09.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 07.03.2019.
Hrvatska 07.03.2019.
Srbija 07.03.2019.

Redatelj David Lowery odlučan je očuvati mit o klasičnom američkom odmetniku. Boji se da je ova pop ikonična poslastica izgubljena u vremenu, kako zapadni filmski žanr i dalje blijedi i kroz našu ovisnost o tehnologiji. Online provjera činjenica i slike i videozapisi događaja u stvarnom vremenu izbrisali su sporo snimanje priča i informacije o mitskim brojkama.

Lowery je pokazao da može zavrtjeti divlje priče samim time što je režirao bizarnu romantičnu psihološku dramu A Ghost Story . To je bio jedan od najoriginalnijih filmova prošle godine. Sada je odlučio prilagoditi članak New Yorkera ‘The Old Man and the Gun’ 2003. Davida Granna. Tema članka i ovog filma je život karijere kriminalca i umjetnika za bijeg Forrest Tucker.

Kavalir s pištoljem Filsmke Recenzija

Tucker je u cijelom odraslom životu opljačkao banke i osamnaest puta pobjegao iz zatvora. On je opljačkao svoju posljednju banku u dobi od 79 godina. Njegova je dužnost potakla njegovu bandu da se nazove ‘Over-the-Hill Gang’. Smatra se i jednim od najljepših pljačkaša banaka na svijetu, zgodnim tipom koji bi se smiješio dok je pljačkao banke. Grannov članak sugerira da dok je Tucker odrastao u Velikoj depresiji, on je idolizirao odmetnike iz stvarnog života koji su osvojili banke, kao što su Jesse James, John Dillinger i Pretty Boy Floyd. On je oponašao njihove postupke tako da su njegove pljačke postale oblik izvedbene umjetnosti. Zadržao bi osobu svojom osobnošću i karizmom, umjesto da koristi svoj pištolj, koji je očito bio prazan.

Lowery koristi Tuckerove osobine kako bi stvorio vremensku kapsulu s ovim staromodnim kriminalom koji leži u duhu priča o logorskim vatrama. On je mudro bacio Roberta Redforda kao Tuckera i dramatizira priču s nostalgijom, romantizmom i brigom. Dok je sniman 1980-ih, snimio je film na 16 mm, tako da njegove slike posjeduju zrnastu kvalitetu taktika filma iz 1970-ih. On upotrebljava zumove za zumiranje koji su možda jednom skupili prašinu, ali se opet čine novima, a njegovi likovi poduzimaju suptilne radnje kao što su čitanje karata za uzorke i promatranje banaka izdaleka prije ulaska. Izlaganjem Redforda, Lowery dodatno pojačava nostalgiju filma.

Redford

Redford je sugerirao da je to njegova posljednja uloga, koja Kavalir s pištoljem daje melanholični, meta-tekstualni sloj. Vidimo kraj mitskog američkog anti-heroja, a glumac koji je redovito glumio ovu vrstu karaktera zatvorio je svoju karijeru. Redfordov najpoznatiji anti-heroj bio je Western Butch Cassidy Georgea Roy Hilla i Sundance Kid (1969). On je glavni proizvod starog Hollywooda, gdje druge iskusne ruke ulaze u svoje sutonske godine. Loweryjev film djelomično je počast njegovoj karijeri i podsjeća na jednostavnija vremena prije interneta. Inspiriran je klasičnim holivudskim filmovima, uključujući Bonnie i Clyde (1967.) i Cool Hand Luke (1967.) i The Sting (1973.).

Radnja filma Kavalir s pištoljem se usredotočuje na kraj Tuckerove karijere. Njegova mini banda, u kojoj su Teddy (Danny Glover) i Waller (Tom Waits), sada osjećaju problem. Ipak, stari timer Tucker još uvijek sretno pljačka banke u 1980-ima. Još uvijek ima svoj pištolj, ali njegov glavni alat je policijski skener koji podsjeća na slušni aparat. Njegova je metoda jednostavna: on mirno ulazi u banku i s osmijehom otvara kaput da otkrije svoje oružje (off-screen) zaposleniku prije nego što ih opljačka i poželi im ugodan dan. Svatko tko je intervjuiran od strane policije komentira što je njima bio ljubazni pljačkaš Tucker.

Tucker

Nakon otvaranja, Tucker upoznaje ženu po imenu Jewels (Sissy Spacek) s kojom dijeli nježnu romansu. Govori joj što radi, većinu, ali oboje su prestari da bi bili u međusobnom sukobu. Ona je ravnodušna prema njegovim zločinima jer je ljubazan i šarmantan dok se zajedno opuštaju na njezinu poljoprivrednom imanju. Njezina djeca su dovoljno stara da samostalno žive.

U međuvremenu, detektivu John Huntu (Casey Affleck) dosadi mu posao. Njegovo jedino spasenje je ljubav njegove obitelji na kraju dana, uključujući i njegovu suprugu Maureen (Tika Sumpter). Na trenutak ga je potaknula ideja da uhvati Tuckare nakon što ga osramoti tijekom pljačke dnevne banke. Međutim, i on je tiho impresioniran koliko Tucker voli ono što radi unatoč svojoj visokoj sklonosti zločinu.

Najbolji aspekti Kavalir s pištoljem su predstave i Loweryjev zanat. Robert Redford i Sissy Spacek pružaju nježne, karizmatične nastupe i dobro ih služe u ranoj sceni tako što ih oduševljava i uživaju, što odmah razvija njihove likove. Na primjer, scena u kojoj se Tucker ruga na prijedlog da bi mogao biti prodavač Biblije, govori nam o njegovom karakteru. Postoji blagi trenutak unutarnjeg sukoba od strane Spaceka kasno u filmu gdje ona stvara pogled neodlučnosti na lice Jewelsa jedne noći, što ilustrira sve veću emocionalnu dilemu.

Casey Affleck

Casey Affleck također nevjerojatno izražava Huntovo nezadovoljstvo. Od trenutka kad vidimo njegovo lice u krupnom planu, njegova je tjeskoba očita. Gledajte scenu gdje se jedne večeri vraća kući i otvara pivo da se opusti. To je nevjerojatno jednostavna radnja, ali način na koji se njegovo tijelo ispuhuje dok sjedi, postaje izgovaranje riječi bez riječi, čiji je duh potpuno oslobođen kada pobjegne od svog radnog dana i odustane od večeri.

Komadi filmova također su lijepo realizirani, osobito u posljednjoj četvrtini. Tu je scena u kojoj Tucker bježi policiji u vozilu, samo da bi se prtljažnik automobila otvorio. Novac koji je ukrao leti iza leđa i leti visoko u zrak poput jesenjeg lišća koje nosi veliki nalet vjetra. Ovaj nezaboravan filmski okvir odražava koliko je Tuckeru nevažan novac u usporedbi s uzbuđenjem potjere.

U još jednom stilskom nizu, Tuckera ponovno policija progoni i odluči se sakriti u štali. Znajući da će ga uhvatiti, stavlja pončo i jaše na konju prema suncu koje čeka na rubu brda. To je dirljiva oda posljednjem stajalištu starog kauboja, njegova posljednja vožnja prije nego što je podlegla očekivanjima društvenih standarda i modernosti.

Hunt

Dok je samouvjereno shvatio, film ima jedan nadzor. Jaki negativac bi primijenio toplinu na srednji čin. Hunt je previše samozadovoljan i suosjećajan da bi bio glavni antagonist. Njegova je uloga naučiti što znači biti strastven prema nečemu, što sugerira da je film više zainteresiran za poruku nego za užasnu napetost. Neki bi mogli tvrditi da stvarnoj životnoj priči nije potreban negativac, ali Gun je čvrsto ugraviran u filmsko nasljeđe, za razliku od dokumentarnog ili društvenog realizma.

Jači glas neslaganja podcrtao bi mračnije elemente kako se nečiji mladi produže zbog počinjenih zločina zbog toga. Lowery namjerno uključuje sliku Tuckera kako skriva novac pod njegovim podnim daskama kako bi napravio razliku. Bez obzira na to, Tucker je još uvijek lopov i lažljivac. U članku iz New Yorka opisuje se broj žena koje je lagao i povrijedio emocijama u stvarnom životu – aspekt koji je prešao preko kompozitnog lika Jewel i kratki komedija Elizabeth Moss The Handkaid’s Tale .

Lowery je priznao da su rubovi priče izbrisani kako bi se zadržao fokus na Redfordu. – U stvarnom životu banda Over-The-Hill bila je mnogo veća i gritija – bilo je droga i smrti i mnogo neukusnih elemenata. No, taj sam pristup napustio prilično brzo, djelomično zato što … sam stvarno želio cijelo vrijeme držati kameru na Bobu, rekao je.

Bez obzira na njegovu predanost Redfordu, pljačkanje banaka još je uvijek čudna proslava umjetnosti i demokracije. Komparativno, pljačkaši banaka u filmu Pakao ili voda (2016) bili su suosjećajni i transcendirali svoj kriminal. U njihovom ludilu postojala je svrha kradljivca kako bi spasili svoju imovinu od isključenja, što je beskrajno razumnije od pristupa Tucker-a “za pakao”.

Zaključak:

Staromodna taktilnost Kavalir s pištoljem i dalje je jako zabavna ako se radi o psihološkoj dubini i osobnom sukobu. Film odražava kako je svijet i dalje zaveden mitskim figurama iz prošlosti. Lowery se može odmoriti. I dalje ćemo biti hipnotizirani tupim klasičnim američkim odmetnicima i njihovim motivima. Iako nažalost u nedostatku, ti će likovi ostati vječnim likovima naše mašte. Mi im nametamo vlastite impresije možda u pokušaju da nježno guramo naprijed protiv nametanja dobi i vremena i otkrijemo vlastiti smisao za avanturu prije nego što bude prekasno. IMDB Ocjena Filma: 6.8/10

Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Kavalir s pištoljem - Old Man and the Gun (2018) Radnja se usredotočuje na kraj Tuckerove karijere. Najbolji aspekti filma su predstave i Loweryjev zanat. Robert Redford i Sissy Spacek pružaju nježne, karizmatične nastupe i dobro ih služe u ranoj sceni. Komadi filmova također su lijepo realizirani, osobito u posljednjoj četvrtini.Kavalir s pištoljem - Old Man and the Gun (2018) Recenzija Filma