Dokumentarni Kedi 2016 Recenzija Filma

Kedi 2016 Recenzija Filma

-

Kedi 2016 reviews
Kedi 2016 Recenzija
- Advertisement -
- Advertisement -

Kedi 2016

Žanr:  Dokumentarni
Godina: 2016
Redatelj: Ceyda Torun
Glavne uloge:     Bülent Üstün
Trajanje filma: 01:20:00
Datum izlaska:     21 February 2016
U kinima od :    10 February 2017 (USA)

Kedi nije samo film o mačkama, niti je to samo za one koji ih vole. To je također reflektivni pogled u locale, pejzaž, arhitekturu, i ljude u Istanbulu.

Ceyda Torun, Kedi režiser i producent rođena je u Istanbulu i živjela je u njemu sve do 11te godine. Ona je pohađala srednju školu u New Yorku i na kraju je studirala antropologiju na Univerzitetu u Bostonu. Iako živi dugi niz godina u SAD-u, njena sjećanja iz djetinjstva u Istanbulu i dalje su jaka. Kroz filma ona dijeli jedinstven karakter grada i svakodnevno srodstvo s lutajućim mackama. Uz snimatelja i partnerskim producentom Charlie Wuppermann, ona je režirala ovaj film, i ovo je njen prvi dugometražni dokumentarni film.

Kompozitor/Muzički urednik filma je Kira Fontana. Njen muzički izbor dodat električan ukus uz zapanjujuće slike. Iako je film imao titlove za dijalog, stihovi pjesama nisu prevedeni. Usprkos tome, i dalje čini zanimljiv soundtrack, u nekim dijelovima jazzy i nekim dijelovima Serene, a sve u vrijednosti ponovnog slušanja.

Cayda Torun nas uvodi u stranoj zemlji (za one koji nisu nikada bili u Istanbulu) u život mačaka. Macke žive svugdje u svijetu i biti ce prijatelji sa svima s kojim se pronađu, ali mačke znaju kad vam se sviđaju a kad ne. To je dio njihovog instinkta za opstanak. Njihovi odabranici su Bengu, Deniz, Duman, Gamsiz, Rat Catcher, Yellow i Psycho. Predvođeni Ceyde Torun, snimatelji Alp Korfali i Charlie Wuppermann su uspjeli uhvatiti kaotične, slatke i znatiželjne scene macijih aktivnosti iz mnogih različiti uglova. Imamo scena iz ptičjeg ugla, a ponekad možemo vidjeti i lica našim mačjih zvijezda. Najčešće su to scene mačjih života gledane iz ugla čovjeka.

Pun historijskih i kulturnih informacija “Kedi” pokušava prikazati kako je to biti jedan o hiljade lovaca na miševe u današnjem Istanbulu, pogotovo danas kad se grad modernizuje. Ovaj film nam pokušava dati informativni i zabavan pogleda na svakodnevicu ljudi. I mačke cine život zanimljivim. Kako čovjek u filmu kaže: “Interakcija samo s ljudima nije dovoljna”. Macke su smiješne životinje s puno ličnosti.(Moja macka ima vise ličnosti od mene). Kedi ima price o sedam otkačenih mačaka. Još jedna djevojka je opisala njenog lokalnog macka kao srodnog tipa zabave. Zabavan trenutak u filmu je diskretno uhvatio scenu mačke i misa kako se igraju prave mačke i misa.

U današnje vrijeme na internetu možemo naci dosta nevjerojatnih i zabavnih videa s mackama, ali film “Kedi” nudi mnogo vise od toga. Film je pun emocija u svakoj sekundi trajanja, a osim toga nudi i mnogo korisnih informacija. On je vise od običnog videa o mackama.

Ocjena 8/10

 Kedi (2016) on IMDb

- Advertisement -
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Najnovije

The Last Thing He Wanted (2020) Trailer Filma

Anne Hathaway glumi neustrašivu novinarku koja se našla upletena u vladinu zavjeru u prvi službeni trailer za...

Irresistible (2020) Trailer Filma

Pogledajte prvi službeni trailer za "Irresistible", novu političku satiru o iskusnom strategu demokrata iz kampanje (Carell) koji...

Horse Girl (2020) Trailer Filma

GLOW zvijezda Alison Brie teško je razlikovati što je stvarno i što je fantazija u novom službenom...

Spenser Confidential (2020) Trailer Filma

Pogledajte službeni trailer za "Spenser Confidential", Netflixovu novu akcijsku komediju redatelja Petera Berga, film "Mile 22", "Dan...

Zločesti dečki zauvijek – Bad Boys For Life (2020) Recenzija Filma

Zločesti dečki zauvijek (2020)Losi momci zauvek Bad Boys For Life Žanr: Akcija...

Charm City Kings (2020) Trailer Filma

Izvršni producenti Jada Pinkett Smith i Will Smith, "Charm City Kings" je nova drama u gradu koja...

Obavezno Pričitati

Neslavno slavna Florence – Florence Foster Jenkins 2016 Recenzija

Neslavno slavna Florence (2016)Florence Foster JenkinsŽanr:...

Pete i zmaj – Pete’s Dragon 2016 Recenzija filma

Pete i zmaj (2016)Pete’s DragonŽanr: Avantura,...

You might also likeRELATED
Recommended to you