Sunday, February 25, 2024

Klinika (The Clinic , 2010) Recenzija

Share

- Advertisement -The Clinic, britanski je horror uradak koji nam na tabor donosi priču o majci koja se našla usred izolovanog skladišta u koji donose žene u posljednjem stadiju trudnoće i nasilno im vade djecu iz trbuha ostavivši ih tako nestručno zašivene maternice. Moram reći da je prvi dio filma i solidan, sa dovoljnom dozom dramskih elemenata koji donekle fino oslikavaju umno stanje osobe par godina nakon pobačaja i njenog zaručnika koji štićenički pokušava zajedno s njom da prebrodi taj nenadani problem. Međutim, nakon solidne ekspozicije, dolazi onaj govnjivi dio filma kada na dijelu, koji je trebao biti kao najnapetiji, nisam više mogao da odolim i naposljetku sam zaspao, te sam kad sam se probudio naknadno vraćao neke scene i shvatio da zapravo nisam apsolutno ništa propustio posebno.

Da bih vam dočarao koliko je redatelj ostao slijep na neke rupe u filmu, spoilat ću vam jednu nebitnu scenu iz filma. Dakle nakon što se Beth budi i upoznaje žene koje imaju isti problem, očajno sve pokušavaju da nađu svoju djecu (koja su btw. živa i zdrava te izgledaju kao da imaju već par mjeseci, a sjetimo se da su izvađeni iz majčinih utroba prije vremena), te tako nakon već desetak sati, kada padne noć, onako gladne, bose i iskrvarene, jer im rezovi nisu hirurški zašiveni zastaju u jednom hodniku, i onda, pazite ovo, jedna pita drugu : “ Jesi li uredu ? “, te nakon odgovora “ Da, jesam”, ponovo pita

“Sigurno ? Izgledaš mi nekako blijedo i umorno”. Pa zaboga, osoba koju su isjekli kao goveče prije slaganja na policu mesare, te kojoj su uzeli dijete i koja nije jela ništa niti pila već deset sati ne samo da ne bi trebala da izgleda blijedo i umorno već bi trebala da ozbiljno razmišlja o okončanju svog života na što bezbolniji način. I da napomenem, odmah nakon rezova, nakon što se bude, gospodične trče “čaršijom” kao da su na jutarnjem džogingu, a ne kao da ne mogu podići noge od bolova. Dakle, kao što i primjećujete, scenarij je pun rupa i nelogičnih poteza, te je psihološki portret likova jako loše prikazan. Kraj filma je takođe bezdušan i površan, te moram da priznam da se prvi put susrećem sa happyend vraćanjem duga, rezom na stomaku od skoro 30 cm napravljenim ni manje ni više nego običnim ključem od vrata. Možda je dotična neka dalja rodbina Hulka, ili je možda Hulk to dijete koje ona traži, nikad se ne zna. Sve već viđeno, znači film za preskočiti.

Ocjena: 3/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave