Wednesday, June 19, 2024

Legenda – Legend 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Legenda (2015)
Legend

Žanr: Biografski, Kriminalistički, Triler
Godina 2015
Redatelj: Brian Helgeland
Glavne uloge: Tom Hardy, Paul Bettany, Emily Browning
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska : 1. Listopad 2015.Biografska priča o dvojici blizanca – kriminalaca, braći Kray, koji su harali ulicama Londona tokom šezdesetih i kada su stekli status ozloglašenih gangstera.

Sada kada su izašle nominacije za Oskara, glavne filmske nagrade, ujedno i najvažnije, moram napomenuti, po čemu ćete naslutiti odmah kakvo je moje mišljenje o filmu, da je ovo ostvarenje nepravedno izostavljeno iz mnogih kategorija.

‘Legend’ je punokrvna krimi drama koja je itekako mogla i da bude nominovana u kategoriji najboljeg filma ili originalnog scenarija, a itekako i u kategoriji najboljeg glavnog glumca, ali nepravda je već počinjena – nema povratka nazad.

Haman što imam ja brata blizanca(jednojajčanog) pa sam se uživio u čitavu priču, još su ovi biografski filmići o kriminalcima prava poslastica pa je zaintrigiranost bila na većem nivou. Još je Tom Hardy razvalio. Još je film brutalan, ponekad protkan crnim humorom, uglavnom malo mu šta fali ali nije imao sreće – barem na polju nagrada i priznanja. Slična situacija je bila prošle godine i sa Johnny Deppom i njegovom ‘Crnom misom’. Odlične ekranizacije popularnih i poznatih gangstera sa fenomenalnim centralnim performansom da bi najzad bili odbačeni kao da nisu ni postojali. Film možda nije toliko dinamičan i većina radnje se fokusira na dijalozima glavnih likova, ali meni je bio itekako zanimljiv film koji me držao uz sebe od početka do kraja. Tom Hardy koji je već, mogu slobodno reći, postao glumac generacije te tako staje rame uz rame sa glumcima tipa Di Capria, McConaguheya, Pitta, pa se i ove godine se maksimalno dao. Glumio je u ‘Mad Maxu’, vrlo zahtjevnu ulogu(više fizički nego psihički), te u filmu koji je prošao itekako slabo ‘Child 44’, onda ovaj film, pa onda ‘The Revanant’ za što je danas upravo nominovan za Oskara no najzahtjevnija je vjerovatno bila ova uloga, gangestrskog dvojca Kray, jer je morao glumiti dva totalno različita lika, karakterom, koji vrlo često komuniciraju jedan s drugim i u interakciji su, no da vam ne pojašnjavam koliko je oduvao u ovom filmu, najbolje je da ga sami pogledate. Smatram da je lik Frances, kojeg utjelovljuje veoma talentovana Emily Browning, pomalo zapostavljen i nije mu pružena tolika minutaža i dubina da se istakne i dođe donekog izražaja jer je izutetno važan lik – ali šta je, tu je, ‘Legenda’ je kvalitetno štivo koje će se većini dopasti jer ima šarm, ima faktor privlačnosti i uopšte nije nezanimljiv.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,2/10 a na Tomatoesima solidnih 61%. Film je u Americi zaradio malo više od jednog miliona dolara. Slabo i mizerno. Brian Helgeland je reditelj filma, inače oskarovac, poznat po filmu ‘Vraćanje duga’, a iza sebe ima i zvučne naslove tipa ’42”, ‘Legenda o vitezu’ itd.

Iako je bilo mnogo slabijih filmova prošle godine koji su dobili veće hvale ili bolja priznanja od publike, ‘Legend’u barem vi nagradite šansom i dopustite da vas tematika filma zavede i odnese.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave