Sunday, July 21, 2024

Minions – Malci (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Malci (2015)
Minions
Žanr: Animirani, Komedija, Obiteljski
Godina 2015
Redatelj: Kyle Balda, Pierre Coffin
Glavne uloge: Sandra Bullock, Steve Carell, Jon Hamm
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :    18. Lipanj 2015.Mnogo prije Grua, Malci su imali historiju zločestih šefova a posljednji od njih, Scarlett Overkill htjet će ih iskoristiti kao svoje pmoćnike da bi zauzela svijet.

Kada je 2010. godine izašao prvi dio ‘Despicable Me’ odnosno ‘Kako je Gru ukrao mjesec’, bilo je jasno da ovo neće biti sasvim običan film, odnosno da će se ovo pretvoriti u jednu od svima omiljenih franšiza. Tri godine nakon, uslijedio je nastavak, a evo sada, likovi iz ove franšize koji su se pretvorili u planetarnu opsesiju i svima omiljena mala žuta bića, sada imaju svoj film. Prve najave su dodatno potpaljivali naše nestrpljenje i evo konačno sam dobio priliku da ga odgledam i sada prenosim prve utiske.

Na domaćem tržištu, Minionse smo preveli kao Malce. Ne toliko dražesan naziv, ali to je samo vjerovatno da bi se prilagodila najmlađa publika. I ‘Minionsi’ jesu tip filma za djecu iako ima par referenci na svijet odraslih i šale kojima ni mi nećemo moći odoljeti. Radnja prati tri najpoznatija Miniona, Kevina& Stuarta i Boba koji kreću u potragu za novim zločestim gazdom kada su shvatili da im svaki dotadašnji njihov ‘master’ nije trajao dovoljno dugo. Od zasebnog filma za ove žute Malce očekiva sam nenormalnu količinu humora, zabave i nezaboravnih trenutaka, ali očigledno je da je mnogo toga falilo jer mi se film činio suviše spontanim a sam potencijal da ovo preraste u još globalniju stvar uništena je slabom realizacijom fino osmišljene ideje. Film spašava duhovitost i simpatičnost glavnih likova jer ćete vjerovatno par puta tokom trajanja filma pomisliti kako bi ste voljeli imati barem dva Miniona kao svoje ljubimce i da im pričate ‘bedtime pory’, ali inače nije najbolje iz ovog žanra što se tiče 2015te godine. Opet, u drugu ruku, prošle godine smo imali zaseban film za ‘Pingvine sa Madagaskara’, koji su bili potpuno razočarenje jer nisu opravdali popularnost tih malih, također simpatičnih zlikovaca i u usporedbi, ‘Minions’ima opraštamo svaku grešku i puštamo da nas, ko’lko tol’ko zabave. Vokalne potpore, od Sandre Bullock, Alison Janney, Geoffrey Rusha koji je zadužen za narativni dio filma, pa do Jona Hamma i Steve Carella je besprijekoran i savršeno su se uklopili u ekranizaciju priče o nastanku Minionsa i upoznavanje sa njihovim pravom gazdom Gruom.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7/10 a na Tomatoesima također dobrih 74%. Film još nije izašao u Americi ali zato je širom svijeta zaradio više od 124 miliona dolara. Mislim da će sveukupna zarada premašiti 400 miliona jer trenutno ima veliku konkurenciju tj. Inside Out. Reditelji filma su Pierre Coffin(Despicable Me) i Kyle Balda.

Nije bio u potpunosti ono što sam očekivao ali vjerujem opet da će naići na pozitivan odjek širom svijeta i svoju publiku, naročito kod mlađeg naraštaja. Želja da se stvori zaseban film za planetarnu atrakciju i sam po sebi postane ista stvar, ugašena je brzopletošću i manjkom duše i inovativnosti koje su učinile prva dva dijela ‘Despicable Me’a tako popularnim.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave