Monday, March 1, 2021

Morgan (2016) Recenzije filmova

Morgan (2016)

Žanr:  Horror, Mystery, Sci-Fi
Godina 2016
Redatelj: Luke Scott
Glavne uloge: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Rose Leslie
Trajanje filma : 01:32:00
Datum izlaska :   2 September 2016 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKorporativna posrednica zadužena za „političke probleme“ (igra je Kejt Mara) je poslata na zabačenu uber-tajnu lokaciju da istraži i proceni zastrašujuću nezgodu. Tamo otkriva da je sled događaja izazvala naizgled nevina „devojka“, koja može biti ili dobro obećanje za čovečanstvo ili neuračinljivo zlo.

Nakon pauzice vraćamo se ponovo na posao, marljivo i sa strašću, s tim da se kraj godine opasno bliži pa će pored dosta planiranih filmova za pogledati biti i dosta privatnih obaveza za odraditi i neke kratkotrajne pauze su neminovna stvar da bih kao čovjek mogao stizati sve na vrijeme.

Ovaj film je imao sve predispozicije da uspije; bogatu filmsku ekipu, zvučno ime producenta, činjenicu da je umjetna inteligencija učestvovala u stvaranju trejlera i zanimljivu najavu koja me je automaski zaintrigirala no ipak nije sve pošlo kako su reditelj, scenaristi, producent i filmski studio nanijetili. Da ne bih bio obasut kritikama da sam prestrog i da previše očekujem od filma, ovo sada sam vam upravo iznio činjenično stanje s obzirom da je film zaista podbacio u kinima, a ni publici ni kritičarima se nije svidio no ja, vječiti optimista i pozitivac, odlučio sam ipak filmu dati šansu i ocijeniti ga iz svoje perspektive i prijevremeni zaključak je da film nije uopšte tako loš, čak štaviše solidna je pričica u pitanju, ali trebalo mu je još ideja, još više neke težine i mnogo više ozbiljnosti da bi postao iole primjetan, a kamoli zapamćen, u moru gladnih zvijeri i čudovišta. Ja sam ga smjestio u kategoriju znanstvene-fantastike iz razloga što, iako ima elementara horora, ovo je ipak ona priča gdje se naučnici igraju boga pa to rezultira nečim katastrofalnim. Zadnji primjer takvog filmića bio je prošlogodišnji ”The Lazarus Procjet”, ali nešto sličnije, mnogo sličnije ovom je ”Splice”, hororac iz 2009. Situacija kod ova dva srodna filma je da su imali zaista jednu nevjerovatnu podlogu za nešto epsko, nešto vanserijsko ali krajnji rezultat je pokazao samo jednu prosječnost iz nedovoljno iskorištenog potencijala. Kate Mara, Michele Yeoh, Jones te Giamatti su zaista pokazali profesionalnost što tiče njihovog posla i dodali su level ozbiljnosti za film koji puca i vri od umjetne inteligencije i što se tiče preokreta u samoj radnji te raspleta i kraja, impresioniran sam time kako su pokušali izmamiti reakciju od publike tipa: ”Whaaaat?”, i to će im vjerovatno i uspjeti, ali u globalu čitav film mi se činio kao suviše kratka, besmislena i dobro poznata priča zbog koje mi je čitavo vrijeme kroz glavu prolazilo: ”Okej, zašto se desilo ovo sad? Pa šta ako je ova ubila ovu, koga briga??” Zec leži u tom grmu gdje nismo uspjeli razviti nikakva osjećanja prema jednodimenzionalnim likovima, a kamoli mariti za njihove sudbine.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,9/10, a na Tomatoesima 40%. Luke Scott je reditelj filma i ovo mu je debitantsko ostvarenje, s tim da je producent filma čuveni Ridley Scott(vjerovatno ovaj ovom dođe amidža), a film se nije proslavio sa zaradom jer je na 8 miliona dolara budžeta, zaradio malo jače od 8 miliona u kinima.

U suštini, ”Morgan” je prokokcana prilika da tema o umjetnoj inteligenciji i igranju boga zaista doživi puni procvat jer su sve sveli na malo akcije i malo napetosti, a nigdje nisu našli prostora za originalnu ideju, duboke dijaloge i pamtljive likove. Stoga, ”Morgan” je minijaturna verzija greške i ispada.

Ocjena:5/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU