Wednesday, April 17, 2024

Morgan (2016) Recenzije filmova

Share

- Advertisement -

Morgan (2016)

Žanr:  Horror, Mystery, Sci-Fi
Godina 2016
Redatelj: Luke Scott
Glavne uloge: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Rose Leslie
Trajanje filma : 01:32:00
Datum izlaska :   2 September 2016 (USA)Korporativna posrednica zadužena za „političke probleme“ (igra je Kejt Mara) je poslata na zabačenu uber-tajnu lokaciju da istraži i proceni zastrašujuću nezgodu. Tamo otkriva da je sled događaja izazvala naizgled nevina „devojka“, koja može biti ili dobro obećanje za čovečanstvo ili neuračinljivo zlo.

Nakon pauzice vraćamo se ponovo na posao, marljivo i sa strašću, s tim da se kraj godine opasno bliži pa će pored dosta planiranih filmova za pogledati biti i dosta privatnih obaveza za odraditi i neke kratkotrajne pauze su neminovna stvar da bih kao čovjek mogao stizati sve na vrijeme.

Ovaj film je imao sve predispozicije da uspije; bogatu filmsku ekipu, zvučno ime producenta, činjenicu da je umjetna inteligencija učestvovala u stvaranju trejlera i zanimljivu najavu koja me je automaski zaintrigirala no ipak nije sve pošlo kako su reditelj, scenaristi, producent i filmski studio nanijetili. Da ne bih bio obasut kritikama da sam prestrog i da previše očekujem od filma, ovo sada sam vam upravo iznio činjenično stanje s obzirom da je film zaista podbacio u kinima, a ni publici ni kritičarima se nije svidio no ja, vječiti optimista i pozitivac, odlučio sam ipak filmu dati šansu i ocijeniti ga iz svoje perspektive i prijevremeni zaključak je da film nije uopšte tako loš, čak štaviše solidna je pričica u pitanju, ali trebalo mu je još ideja, još više neke težine i mnogo više ozbiljnosti da bi postao iole primjetan, a kamoli zapamćen, u moru gladnih zvijeri i čudovišta. Ja sam ga smjestio u kategoriju znanstvene-fantastike iz razloga što, iako ima elementara horora, ovo je ipak ona priča gdje se naučnici igraju boga pa to rezultira nečim katastrofalnim. Zadnji primjer takvog filmića bio je prošlogodišnji ”The Lazarus Procjet”, ali nešto sličnije, mnogo sličnije ovom je ”Splice”, hororac iz 2009. Situacija kod ova dva srodna filma je da su imali zaista jednu nevjerovatnu podlogu za nešto epsko, nešto vanserijsko ali krajnji rezultat je pokazao samo jednu prosječnost iz nedovoljno iskorištenog potencijala. Kate Mara, Michele Yeoh, Jones te Giamatti su zaista pokazali profesionalnost što tiče njihovog posla i dodali su level ozbiljnosti za film koji puca i vri od umjetne inteligencije i što se tiče preokreta u samoj radnji te raspleta i kraja, impresioniran sam time kako su pokušali izmamiti reakciju od publike tipa: ”Whaaaat?”, i to će im vjerovatno i uspjeti, ali u globalu čitav film mi se činio kao suviše kratka, besmislena i dobro poznata priča zbog koje mi je čitavo vrijeme kroz glavu prolazilo: ”Okej, zašto se desilo ovo sad? Pa šta ako je ova ubila ovu, koga briga??” Zec leži u tom grmu gdje nismo uspjeli razviti nikakva osjećanja prema jednodimenzionalnim likovima, a kamoli mariti za njihove sudbine.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,9/10, a na Tomatoesima 40%. Luke Scott je reditelj filma i ovo mu je debitantsko ostvarenje, s tim da je producent filma čuveni Ridley Scott(vjerovatno ovaj ovom dođe amidža), a film se nije proslavio sa zaradom jer je na 8 miliona dolara budžeta, zaradio malo jače od 8 miliona u kinima.

U suštini, ”Morgan” je prokokcana prilika da tema o umjetnoj inteligenciji i igranju boga zaista doživi puni procvat jer su sve sveli na malo akcije i malo napetosti, a nigdje nisu našli prostora za originalnu ideju, duboke dijaloge i pamtljive likove. Stoga, ”Morgan” je minijaturna verzija greške i ispada.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave