Saturday, February 27, 2021

MY SOUL TO TAKE/ UZMI MI DUŠU (2010.) Recenzija

My Soul To Take/ Uzmi mi dušu 2010
Žanr:   Horor, misterija, triler
Godina: 2010
Redatelj:  Wes Craven
Glavne uloge:   Max Thieriot, John Magaro, Denzel Whitaker
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska :     8 October 2010 (USA)Wes Craven!!!! Samo ime već izaziva ogromno poštovanje među svim filmofilima, a i ne samo njima. Vjerojatno nema čovjeka koji nije čuo za njegove filmove: A Nightmare on Elm Street, Scream, The Hills Have Eyes. Imao je čovjek tu i tamo i koji promašaj poput Vampire in Brooklyn, ali je svejedno za ljubitelje horora živa legenda. Ponukan time odlučih se za ovaj film.

Riverton je mali gradić u kom je „partijao“ shizofrenični serijski ubojica. Na noć njegove smrti (vjeruje se da je mrtav iako tijelo nije nikada pronađeno) prerano je rođeno sedmero djece, a legenda kaže da će se ubojica vratiti. Njihov je šesnaesti rođendan i …

Zaplet se, za ovu kombinaciju horora i trilera, čini pomalo klasičnim, ali i dovoljno interesantnim pa nestrpljivo očekujemo daljnji razvoj. E, tu smo napravili grešku! Ne treba čekati razvoj već ugasiti dvd, izaći iz kina ili na neki drugi način pobjeći od ovoga i to ne zbog toga što je film strašan te nećemo moć spavat narednih 852 godine, već zbog gluposti koja slijedi. Scenarij je izuzetno loš (ako je uopće i postojao ili je Wes nabacivao pričicu kako mu dolazila), a izvedba ga nije izvukla. Nema dovoljno napetosti, fali jumpy scena, nema „lovice“ poput Freddya koji lovi žrtve, nema kontinuiteta … jednostavno fali previše toga da bi horor/triler bio dobar. Što je najgore, rasplet se da naslutiti i prije samog raspleta. Ljudima koji na ovakav način unište dobru ideju trebalo bi zakonom zabraniti da u budućnosti režiraju filmove. Ljudima koji pišu ovakve scenarije trebalo bi u budućnosti, zakonom zabraniti, da ikada više pišu scenarije. U ovom slučaju radi se o istoj osobi i to nažalost legendi. Da bi ostao legenda – nemoj više, molim te.

Jedina svjetla točka u ovom mraku je mlada Emily Meade koja igra ulogu sestre glavnog lika, ali je nezasluženo, da bi sva ta bijeda ostala tako bijedna, dobila premalu pažnju. Ona je jedina uspjela dočarati stari šarm kvalitetnog trilera. Ostatak ekipe je poprilično blijed te se kroz cijeli film čovjek ne uspije vezati niti za jednog od tih likova (tako da možda i nije loše što ih ovaj ubija) pošto su preblesavi i bezlični. Tragično je da je u ovakvom filmu, koji se deklarira kao horor/triler, najbolja scena sat biologije u školi i priča o kalifornijskom kondoru.

Možda će neki reći da sam prestrog, ali Wes Craven je mogao i MORAO bolje. Živjeti na staroj slavi nikada nije dobro, a pokušaj ponovnog prodavanja iste vodi katastrofi. Zaobiđite film u širokom luku te pogledajte večernje vijesti (ako ste se već zaželjeli horora). Oc

jena: 3/10

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU