Saturday, February 24, 2024

MY SOUL TO TAKE/ UZMI MI DUŠU (2010.) Recenzija

Share

- Advertisement -

My Soul To Take/ Uzmi mi dušu 2010
Žanr:   Horor, misterija, triler
Godina: 2010
Redatelj:  Wes Craven
Glavne uloge:   Max Thieriot, John Magaro, Denzel Whitaker
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska :     8 October 2010 (USA)Wes Craven!!!! Samo ime već izaziva ogromno poštovanje među svim filmofilima, a i ne samo njima. Vjerojatno nema čovjeka koji nije čuo za njegove filmove: A Nightmare on Elm Street, Scream, The Hills Have Eyes. Imao je čovjek tu i tamo i koji promašaj poput Vampire in Brooklyn, ali je svejedno za ljubitelje horora živa legenda. Ponukan time odlučih se za ovaj film.

Riverton je mali gradić u kom je „partijao“ shizofrenični serijski ubojica. Na noć njegove smrti (vjeruje se da je mrtav iako tijelo nije nikada pronađeno) prerano je rođeno sedmero djece, a legenda kaže da će se ubojica vratiti. Njihov je šesnaesti rođendan i …

Zaplet se, za ovu kombinaciju horora i trilera, čini pomalo klasičnim, ali i dovoljno interesantnim pa nestrpljivo očekujemo daljnji razvoj. E, tu smo napravili grešku! Ne treba čekati razvoj već ugasiti dvd, izaći iz kina ili na neki drugi način pobjeći od ovoga i to ne zbog toga što je film strašan te nećemo moć spavat narednih 852 godine, već zbog gluposti koja slijedi. Scenarij je izuzetno loš (ako je uopće i postojao ili je Wes nabacivao pričicu kako mu dolazila), a izvedba ga nije izvukla. Nema dovoljno napetosti, fali jumpy scena, nema „lovice“ poput Freddya koji lovi žrtve, nema kontinuiteta … jednostavno fali previše toga da bi horor/triler bio dobar. Što je najgore, rasplet se da naslutiti i prije samog raspleta. Ljudima koji na ovakav način unište dobru ideju trebalo bi zakonom zabraniti da u budućnosti režiraju filmove. Ljudima koji pišu ovakve scenarije trebalo bi u budućnosti, zakonom zabraniti, da ikada više pišu scenarije. U ovom slučaju radi se o istoj osobi i to nažalost legendi. Da bi ostao legenda – nemoj više, molim te.

Jedina svjetla točka u ovom mraku je mlada Emily Meade koja igra ulogu sestre glavnog lika, ali je nezasluženo, da bi sva ta bijeda ostala tako bijedna, dobila premalu pažnju. Ona je jedina uspjela dočarati stari šarm kvalitetnog trilera. Ostatak ekipe je poprilično blijed te se kroz cijeli film čovjek ne uspije vezati niti za jednog od tih likova (tako da možda i nije loše što ih ovaj ubija) pošto su preblesavi i bezlični. Tragično je da je u ovakvom filmu, koji se deklarira kao horor/triler, najbolja scena sat biologije u školi i priča o kalifornijskom kondoru.

Možda će neki reći da sam prestrog, ali Wes Craven je mogao i MORAO bolje. Živjeti na staroj slavi nikada nije dobro, a pokušaj ponovnog prodavanja iste vodi katastrofi. Zaobiđite film u širokom luku te pogledajte večernje vijesti (ako ste se već zaželjeli horora). Oc

jena: 3/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave