Sunday, March 7, 2021

Opsjednuta – The Taking of Deborah Logan 2014 Recenzija Filma

 

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 

The Taking of Deborah Logan (2014)

Žanr: Triler, Horror, Mysteri
Godina 2014
Redatelj:  Adam Robitel
Glavne uloge:  Jill Larson, Anne Ramsay, Michelle Ang
Trajanje filma : 01:30:00
Datum izlaska : 21 October 2014 (USA)

 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što je to zaposjelo gosođu Deborah Logan? Izgledi upućuju na to da pati od Alzhajmerove bolesti i od podvojene ličnosti, ali realnost je mnogo strašnija.

Nakon Oskarovske groznice i kad su se strasti već pomalo stišale, vrijeme je bilo da se vratimo staroj rutini. Staru rutinu započinjemo jednim, relativno nepoznatom filmom i to, ni manje ni više, nego hororom o opsjednutosti jedne osobe đavolom. Naravno da se podrazumijeva da je u toj osobi đavo, vrag ili nešto slično a da osoba nije opsjednuta likom samog vraga. Nebitno…

Radnja filma se vrti oko filmske/istraživačke ekipe koja dolazi u dom starije žene, Deborah Logan i njene kćerke kako bi dokumentovali slučaj Azhajmerove bolesti od koje boluje Deborah. U početku će stvari ići zamišljenom putanjom, sve dok bolest žene koju snimaju ne počinje da je uništava, iznutra i izvana. Filmska ekipa bit će uvjerena da se radi o težem obliku ove smrtonosne i ozbiljne bolesti, no kako se radnja dalje bude odvijala, shvatit će da su stvari mnogo strašnije i opasnije. Da, da, dragi moji. Još jedan found footage i još jedan demonski film. Sve smo već više puta svarili, pogledali, ocijenili, preporučili nekom, popljuvali, ali poenta je da smo shvatili. Shvatili smo početak, zaplet, rasplet i kraj. Ali u nedostatku pravih ideja, dobijemo nešto ovako. Nešto što sada uključuje bolest u svemu ovome, i to nimalo bezazlenu bolest. Od samog početka sam se i zanimao za ovaj film i gledao sam ga u nadi da će biti bolji od većine filmova iz istog žanra. Ali poslije sam shvatio da su poprilično neozbiljno i amaterski pristupili temi opsjednosti, egzorcizma a pogotovo Alzhajmerove bolesti, koja me odnedavno počela zanimati, dakle od gledanja filma sa Julianne Moore ”Still Alice”. Mislim da se zbog toga baš i nisam mogao maksimalno posvetiti filmu i uživiti se u njega i bez obzira što ima napetih i nekih stravičnih scena, u kompletu je jedan razočaravajući projekat koji je, ruku na srce, imao solidan uvod i početak. No nastup Jill Larson kao Deborah Logan i više je nego dobar i zaslužuje svaku pohvalu, kako od mene, tako i od iskusnijih kritičara.

Ocjena na IMDb.com mu je osrednjih 6/10 a na Tomatoesima ima za sada, samo tri pozitivne kritike. Nema podataka o zaradi filma ali ima o ljudima iza kamere, dakle o reditelju. Reditelj je mladi amerikanac Adam Robitel kojem je ovo dugometražni debi.

”The Taking of Deborah Logan” ili samo ”The Taking” je, pored svega, opet bolji od većine filmova iz svog žanra jer mu je valjda uspio da bude i strašan u trenucima, ali opet nije to to što bi mene kupilo.

Ocjena:5/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU