Friday, April 19, 2024

Our kind of traitor – Izdajnik po našem ukusu 2016 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

Izdajnik po našem ukusu (2016)
Our kind of traitor

Žanr: Triler
Godina 2016
Redatelj: Susanna White
Glavne uloge: Ewan McGregor, Damian Lewis, Naomie Harris
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska : 12. Svibanj 2016.Jedan običan par igrom slučaja nađe se između ruske mafije i britanske obavještajne agencije, ali nisu sigurni kome mogu vjerovati.

Opet par dana pauze ali samo dok se nije pojavilo nešto vrijedno mog vremena i pažnje. Bacio sam oko na ovu triler-dramu zbog glumačke ekipe i zanimljive premise.

Radnja filma prati jedan par, Petera i Gail, koji na godišnjem odmoru slučajno upoznaju jednog veselog i otkačenog rusa koji se ubrzo sprijateljuje sa Peterom. Međutim, to neće biti sasvim obično prijateljstvo i neće završiti tako brzo. Velika očekivanja sam ulagao u ovaj film, znajući da je izvorno dijelo knjiga koju je pisao poznati John le Carre, a koji iza sebe ima naslove tipa ”Brižni vrtlar”, ”A Most Wanted Man” ili ”Dečko, dama, kralj, špijun”. Ovaj film je također imao predispozicije da nastavi niz dobrih špijunskih filmova ovog pisca, punih zavjere i dobrih zapleta. Od imena samog filma do radnje, ali u stvarnosti, ovaj film je daleko od dobrog. Možda je on matematički tačan i ne krši osnovne zakone fizike, a ni razuma, ali nikako ne uspijeva držati pažnju niti nas nešto posebno zainteresirati. McGregor je odličan, kao i njegov kolega Skarsgard, te njihova predanost priči i likovima je očigledna, ali to neće biti dovoljno da ovaj film digne i dovede do usijanja. Moram priznati da je ”Izdajnik po našem ukusu” bio relativno nepredvidljiv te unio je neočekivane trenutke u zaplet a i rasplet, ali ništa dovoljno da vas na kraju cjelokupna priča ostavi bez teksta. Jedna spora i slaba ekranizacija djela popularnog pisca krimića i trilera koja će razočarati one koji traže dinamičan i lud film, pun napetosti i akcije. Ne želim biti površan te nazvati film dosadnim, ali vam ga ne bih preporučio jer odudara od tipičnih špijunskih filmova, ali na jedan loš i nezanimljiv način. U vremenu kada smo u potrazi za originalnošću, ovaj film nam je plasira u bezbojnom i bezličnom tonu.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,2/10 a na Tomatoesima 70%. Kritičari bacaju težnju na dobru glumu i solidan scenarij koji ne stavlja akciju na prvo mjesto. Susanna White je rediteljica filma poznata po filmu ”Nanny McPhee Returns”. Na nepoznat budžet film je zaradio malo jače od 9 miliona doara.

Poznavajući mentalitet svojih čitatelja i njihov ukus, ovaj izdajnik i neće biti baš po njihovom ukusu, ali će ga iz radoznalosti i inata urođenog u nama, pogledati. Ali opet upozorenje; nemojte da vas zavaravaju termini kao što su ”ruska mafija” ili ”MI6”, jer ništa od toga nećete vidjeti u punom sjaju. Sve nekako protiče suptilno, pa čak i presuptilno za bilo čiji ukus.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave