Thursday, December 2, 2021
HomeHoror FilmoviParanormalno 5 Duhovi - Paranormal activity: The Ghost Dimension (2015) Recenzija

Paranormalno 5 Duhovi – Paranormal activity: The Ghost Dimension (2015) Recenzija

-

Paranormalno 5 Duhovi (2015)
Paranormal activity: The Ghost Dimension

Žanr: Horor
Godina 2015
Redatelj: Gregory Plotkin
Glavne uloge: Billy Shepperd, Tyler Craig
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska :   12. Ožujak 2015.Koristeći specijalnu kameru uz pomoć koje mogu vidjeti duhove, jedna porodica mora zaštiti svoju kćerku od zlih duhova koji opsjedaju čitavu kuću.

Poslije prva tri dijela neko bi normalan pomisio ”ma ajde stat će, nisu tol’ko ludi”, ali očigledno da im se osladila para. Nakon što je prvi dio bukvalno poharao svjetska kina, nakon što se o njemu pričalo dugo dugo poslije izlaska, publika je bila još u čudu jer niko nije očekivao jedan takav preobrat u horor žanru. Međutim priča dobija nastavak, kojeg iz ove perspektive mogu nazvati samo simpatičnim, u usporedbi s originalom, a ostatak recenzije slijedi…

Drugi dio je, kako sam već objasnio, bio ”tako-tako”. Niti loš, niti dobar, ali ni blizu onog zbog čega su ljudi navodno napuštali kina u prvom dijelu. Ja se jasno sjećam, ko da je jučer bilo, kada sam sa rajom gledao ‘Paranormal Activity’ i kada je to za nas bio strah i trepet. I samo ime i lik i djelo filma bi ostali kao klasik filmske umjetnosti, kao preporod u horor žanru i kao film kojeg nije svejedno pogledati sam, da se na njega nisu nadovezali, mnogobrojni neuspješni i malobrojni uspješni nastavci. Trećeg sam gledao u kinu, tada sa rajom iz srednje škole i urezao mi se u sjećanje kao mnogo dobra stvar, kao odlična kombinacija retro tehnike gdje je sve većinom urodilo plodom, ali naravno, dosta toga je već bilo viđeno u prethodna dva dijela. Četvrti – bruka i sramota, k’o što bi Jana rekla. Bio je nešto kao horor za noviju generaciju ali niti je bio strašan, niti inovativan, a dosadan – na to pristajem. Peti, odnosno ‘The Marked Ones’, kojeg sam opet gledao u kinu(neko bi rekao da sam fan franšize) nije donio ništa novo, naravno, ali je bio sasvim solidna latino verzija paranormalnih događanja. I nisu stali tu jer dolazi peti, odnosno šesti dio(The Marked Ones se računa van franšize) koji treba predstavljati završnicu ove bolne priče. Barem su tako obećali i nadamo se da nas dogodine neće sasjeći informacijom da spremaju još nešto. Koliki sam fan franšize govori činjenica da nisam znao da snimaju ovaj dio ni da će uopšte biti, dok se nije pojavila prva najava koja mi je izgledala onako ”meeh”. Sad su ubacili u čitavu priču malo 3D-a, duhu odnosno demonu su dali izgled i šou može da počne. Ili što prije da završi? Ideja je bila fenomenalna i moglo se izroditi dosta beneficija iz toga ali kad shvatite da samo u zadnjoj četvrtini filma ima nešto malo akcije, a da je ovo ostalo već isprobana i jeftina roba, onda čemu sve ovo? Jedina pozitivna i nimalo iritantna stvar kod ovog filma je nastup male djevojčice Ivy George, ali njen performans svejedno neće učiniti ovu ‘Dimenziju’ podnošljivom. Kao zaseban film je užasan, bez poente i smisla, a kao film koji pripada jednoj cjelini i zaokružuje je, također je užasan i stavlja nam do znanja da je tu samo da pokuša da smakne lovu ali nije se bogzna šta proslavio. A kad kažem besmislen, stavljam akcenat na found footage efekat. Zašto se opet mora sve snimati kamerom? Zašto svi ovi koje zaposjeda zloduh Tobi imaju potrebu da dokumentiraju sve oko sebe? Zašto pobogu?

Ocjena na IMDb.com mu je slabih 4,5/10 a na Tomatoesima 11%. Do sada najslabije izdanje, kako smo već mogli zaključiti. I zarada je najslabija jer je raji očigledno dosadila i Katie i Tobie i pi*ke materine. Film je zaradio preko 78 miliona dolara širom svijeta. Reditelj filma je Gregory Plotkin kojem je ovo debitantsko ostvarenje.

Kada dotaknete kreativno dno u filmskoj industriji onda je svima sve jasno. Imali su malo drugačiji pristup, predstavili su ga u 3D-u, ali sve uzalud kada je priča kao rezultat sjedaljke pijanih srednjoškolaca koji su se okupili oko vatre i pričaju jezive priče. A u toj grupi preplašene su samo glupave tinejdžerke.

Ocjena:3/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts