Friday, February 26, 2021

Pixels – Pikseli 2015 Recenzije Filma

Pikseli (2015)
Pixels

Žanr: Komedija, SF
Godina 2015
Redatelj: Chris Columbus
Glavne uloge: Peter Dinklage, Adam Sandler, Josh Gad
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :  2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAKada vanzemaljci na Zemlju pošalju neprijateljsku vojsku u obliku likova iz retro arkadnih igara, par geekova će se suprostaviti i pokušati osvojiti ovaj rat.

Prve najave i poster djevojali su tako cool, a oni pravi istinski geekovi i gejmeri vjerovatno su odlijepili čekaju ovaj film posvećen prvenstveno njima, a onda djeci, isključimo li neke lascivne šale, pa svima ostalima. I sinoć poslije svih obaveza nagradim se ‘Pikselima’, čisto da vidim koliko je d(l)o(š)bar? I eto, zamalo da ovo bude još jedan tipičan film Adama Sandlera, ali nije.

Kao što se neki sjećaju dobrih vremena u Jugoslaviji, oni pravi filmaši sjećaju se perioda kad je Sandler snimao dobre i zapravo, smiješne filmove i kada je važio za omiljenog komičara, a onda, pod utjecajem nečega, ne znam čega( možda mračnih sila) on prelazi na visokobudžetne filmove pune smeća i idiotizma vjerovatno love radi. ‘Pikselima’ je malo falilo da budu onaj čistokrvni Adamov film s obzirom da imaju predispoziciju za sve to, poput njega u debilnoj ulozi, neprirodne dijaloge, Nicka Swardsona i neku kameo pojavu ili malu ulogu, kao što je u ovom filmu Sean Benn ili Serena Williams, no ono što film čini imalo solidnim, duhovitim i u neku ruku prolaznim jesu poneki, tu i tamo, humoristični dijelovi, uloga Peter Dinklagea i akciona tematika i samo akcioni momenti koji su zaista odrađeni na nivou. Adam Sandler već godinama snima smeće koje zahvaljujući sreći zarade lovu i njega ostavi da pluta na nepresušnom holivudskom moru, mada je publiku pozitivnio iznenadio svojim zadnjim filmom ‘Cobbler’, koji je za kritičare doduše bio katastrofa, kada je pokazao da se može snaći i u sentimentalnim dramama čija je tematika bila već od ranije obrađivana i svima uveliko poznata, ali eto, mogao se nazvati solidnim. Ono što ‘Pixels’ čini, kol’ko tol’ko drugačijim od ostalih, pored svega što sam naveo, jeste i taj retro stil na koji itekako padam i ta živa animacija i rimejk nama dragih likova iz igrica, zbog čega je sve u svemu, ‘Pixels’ zanimljivo jednokratno ostvarenje a sve ovo važi u slučaju da ste dijete ili neki buntovnik u duši. Svakako vrijedi i pomenuti da ono sve što očekujete uz ovaj jedan ovakav film, upravo to će i dobiti, što ne ostavlja puno prostora misterioznom odvijanju radnje, nepredvidljivim trenucima i novim uzbuđenjima.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 5,6/10 a na Tomatoesima tek 17%. Chris Columbus, veoma poznati reditelj, stoji iza ovoga naslova, a ono što je u njegovoj karijeri vrijedno pomena su klasici poput ‘Sam u kući’, ”Sam u kući 2” ‘Mrs. Doubtfire’, ‘Rent’, ”Hary Potter” i to čak dva dijela, ”Stepmother” i još neki ne toliko kvalitetni poput ‘Nine Months’, ”Volim te Beth Cooper’ itd. Neki kažu da su ‘Pixelsi’ propali što se tiče financija, ali mislim da nisu propali, nego jednostavno nisu premašili očekivani jer su zaradili 234 miliona dolara na budžet od 88 miliona.

Ne bih se baš zalijetao da sam umjesto vas i povjerovao da će biti drugačije od onoga što sam ja napisao i da će vas očarati. Film nije loš niti katastrofa kakvih filmova od Sandlera imamo, ali nije u potpunosti ono kakvim se predstavljao.

Ocjena:5/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU