Monday, March 1, 2021

Procjet Almanac (2015) Recenzija Filma

Procjet Almanac (2015)

Žanr:  Triler, SF
Godina 2015
Redatelj: Dean Israelite
Glavne uloge: Amy Landecker, Sofia Black-D’Elia, Virginia Gardner
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :  30 January 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAGrupa tinejdžera u kući jednog od njih pronalazi planove za igradnju vremeplova. Kada odluče putovati kroz vrijeme, stvari će poeti izmicati kontroli.

Putovanja kroz vrijeme, vremeplovi i vremenske mašine je nešto što me uvijek zaista zanimalo a opet, s druge strane, rijetko ko je uspijevao te stvari prenijeti na film na idealan i realističan način. Zadnji film takve tematike kojeg se sjećam a da je bio nevjerovatno dobar je ‘Looper'(2012). A ‘Interstellar’ je baba za sve te filmove o putovanju kroz vrijeme, svemir i te stvari.

Radnja ovog filma vrti se oko srednjoškolca koji zajedno sa svojim prijateljima i sestrom dokumentuje eskperimente koje izvodi kako bi upao na jedan od najprestižnijih univerziteta u džravi. Da, dobro ste pročitali, ‘dokumentuje’, dakle u pitanju je found-footage. Kada na tavanu svoje kuće otkrije snimku svog desetog rođendana i sebe na njoj, shvatit će da je njegov otac godinama imao planove za izgradnju vremeplova. On i njegovi prijatelji će uspjeti sagraditi tu mašinu, ali kada je počnu koristiti za stvari iz vlastitog zadovoljstva i da isprave greške iz prošlosti, njihova budućnost će biti itekako narušena. Već sam se izjasnio kao ljubitelj tih putovanja kroz vrijeme, ali od početka ‘Project Almanac’a, znao sam da ovo neće biti pravi film koji priča priču o tome te da je očigledno jedan od promašaja koji se brzo zaboravlja. Found footage je već toliko viđena, prerađena i istrcana stvar da su takvi filmovi postali iritantni ako nisu u potpunosti zanimljivi, a ovaj film je zanimljiv i dobija na nekom značaju tek kada počne rasplet i kada doista počnete mariti za likove, a do tada ste šokirani amaterizmom kod glumaca i činjenicom da svaki od njih na sebi osebujan način iritira gledaoce. Pouka koju film šalje je itekako zanimljiva, ali završava na jedan predvidljiv način, tako da se misterija i napetost usko ne vežu uz ovaj film pa to možete zaboraviti. Ciljana publika ovog filma su očigledno mladi, dakle tinejdžeri i djeca jer su željeli kod njih izazvati reakciju ”wow cool! Šta bih ja radio tek da imam ovu mašinu”. Očigledno je da kod mene nisu izazvali takvu reakciju ali jesu nešto nalik gađenju i žaljenju za potrošenim vremenom.

Ocjena na IMDb.com mu je prolaznih 6,3/10 a na Tomatoesima slabih 35%. Film je zaradio više od 32 miliona dolara na bužet od 12. Reditelj filma je Dean Isrealite kojem je ovo filmski debi, a sprema nam, nadamo se uspješnu obradu Power Rangersa.

Dobra ideja uništena je neiskusnom rediteljskom palicom i lošom ekipom ispred kamere koji su učinili ovaj film slabo podnošljivim i još slabije preporučljivim.

Ocjena:5/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU